úvodní stránka
STŘEDNÍ ŠKOLA HOTELOVÁ
A SLUŽEB KROMĚŘÍŽ

Nacházíte se: Úvod » Aktuality » 7. ročník Gastro Mánes

Aktuality

7. ročník Gastro Mánes [21.04.2013]
Zdařilý start a stále lepší pokračování – tak by se dala nazvat soutěž gastronomických dovedností Gastro Mánes. Již sedmým rokem do kroměřížské SŠHS přijíždějí žáci učebních oborů, aby potvrdili svůj kuchařský „kumšt“ a získali od kamarádů další inspiraci pro své budoucí povolání. A jejich zájem je stále větší. V tomto roce se přihlásilo deset dvojic z různých měst celé republiky.
Soutěž v přípravě pokrmů studené kuchyně má jasná pravidla, pouze téma je každoročně obměňováno. Úkol se skládá ze dvou samostatných částí. Letošní zadání určovalo přípravu chuťovek, jejichž základní surovinou byla šunka a zelenina, a přípravu předkrmového salátu s řapíkatým celerem. Aby měla všechna družstva vytvořeny stejné podmínky, nebylo dovoleno přivézt jakékoliv připravené polotovary.
Tradicí se stalo tzv. pódiové vystoupení. Jeden člen týmu veřejně chystá zvolený druh salátu, druhý komentuje jeho práci. Zajímavým osvěžením pro všechny návštěvníky, kteří se i letos přišli podívat, byly informace o jednotlivých surovinách a jejich význam pro naše zdraví.
Závěrečným vyvrcholením celé akce byla celková prezentace všech vytvořených kuchařských originalit v aule školy. Jak ji zhodnotil jeden z návštěvníků: „Pastva pro oči a lahůdky pro žaludek.“
Za vší krásou a lahodnou chutí se skrývá spousta práce učitelů odborného výcviku. Domácí dvojici Marie Kehmová a Adam Ševčík připravovala Bc. Jana Vaňková. Na celkové organizaci se podílela zástupkyně ředitele školy Mgr. Svatava Mlčochová, soutěž podpořil i ředitel školy Ing. Petr Hajný.
Kdo umí dobře vařit, získává řadu ocenění, ať už v podobě pochvaly, nebo třeba i věcné ceny. Soutěžící v přípravě pokrmů studené kuchyně byli oceněni všichni – věcnými dary i diplomy či pamětními listy.
Na třetím místě skončili učni z Hlučína, stříbrnou pozici obsadila ostravská dvojice a vítěznou trofej si odvezli soutěžící z Prahy.
Jsou-li pokrmy připravované s nadšením a láskou, je to na nich znát. I proto snad všem přítomným na závěrečné degustaci tolik chutnalo.

Účastníci soutěže:

  • OU a PrŠ Brno
  • Střední škola gastronomie a obchodu Zlín
  • Střední škola Olomouc Sv. Kopeček
  • OU Křenovice
  • Integrovaná střední škola Moravská Třebová
  • SŠ, ZŠ a MŚ Praha
  • OU a PrŠ Hlučín
  • Střední škola společného stravování Ostrava Hrabůvka
  • SOŠ, SOU Třešť
  • SŠHS Kroměříž


« zpět




Česká verze English version Version française Deutsch version Spain version
Střední škola hotelová a služeb
Na Lindovce 1463/1
Kroměříž
767 01

Tel.: 573 504 511
Fax: 573 504 555
E-mail: skola@hskm.cz

IČ: 47934832
DIČ: CZ 47934832
REDIZO : 600015092
IZO: 107870878
ID datové schránky: fybxjet
Bankovní spojení : KB Kroměříž, č.ú.18231–691/0100
Praktická maturita
05.12.2019
Studentky 4. E – Eliška Gájová a Kateřina Klemová z oboru hotelnictví, připravily dne 29. listopadu 2019 ve Společenském sále Střední školy hotelové a služeb Kroměříž vánoční večírek
Charitativní bazar DARUJ RADOST
25.11.2019
letos pro Šárinku, která je na vozíčku a trpí spinální svalovou atrofií II. typu.
Exkurze do Templářských sklepů a Sonnentoru v Čejkovicích
20.11.2019
Dne 13. 11. 2019 se v rámci studentské firmy Cheers uskutečnila odborná exkurze do Čejkovic.
Exkurze do kongresového hotelu NH Collection Olomouc
13.11.2019
Dne 22. 10. 2019 se v rámci studentské společnosti D&L, uskutečnila exkurze do kongresového hotelu NH Collection Olomouc.
Mezinárodní soutěž tradičních zápřeží o pohár Jana arcibiskupa olomouckého v Kroměříži 28. – 29. září 2019
07.10.2019
Střední škola hotelová a služeb Kroměříž se podílela na organizaci a průběhu mezinárodní soutěže tradičních zápřeží.
Praktický exekutivní týden
19.09.2019
Závěrečný exekutivní týden se uskutečnil na Vysoké škole hotelové spol. s r. o. v Praze od 9. 9. – 13. 9. 2019.
© 2019 všechna práva vyhrazena - HSKM.cz, mapa webu, RSS aktualit RSS aktualit
realizace: kromnet.cz