úvodní stránka
STŘEDNÍ ŠKOLA HOTELOVÁ
A SLUŽEB KROMĚŘÍŽ

Nacházíte se: Úvod » Aktuality » 7. ročník Gastro Mánes

Aktuality

7. ročník Gastro Mánes [21.04.2013]
Zdařilý start a stále lepší pokračování – tak by se dala nazvat soutěž gastronomických dovedností Gastro Mánes. Již sedmým rokem do kroměřížské SŠHS přijíždějí žáci učebních oborů, aby potvrdili svůj kuchařský „kumšt“ a získali od kamarádů další inspiraci pro své budoucí povolání. A jejich zájem je stále větší. V tomto roce se přihlásilo deset dvojic z různých měst celé republiky.
Soutěž v přípravě pokrmů studené kuchyně má jasná pravidla, pouze téma je každoročně obměňováno. Úkol se skládá ze dvou samostatných částí. Letošní zadání určovalo přípravu chuťovek, jejichž základní surovinou byla šunka a zelenina, a přípravu předkrmového salátu s řapíkatým celerem. Aby měla všechna družstva vytvořeny stejné podmínky, nebylo dovoleno přivézt jakékoliv připravené polotovary.
Tradicí se stalo tzv. pódiové vystoupení. Jeden člen týmu veřejně chystá zvolený druh salátu, druhý komentuje jeho práci. Zajímavým osvěžením pro všechny návštěvníky, kteří se i letos přišli podívat, byly informace o jednotlivých surovinách a jejich význam pro naše zdraví.
Závěrečným vyvrcholením celé akce byla celková prezentace všech vytvořených kuchařských originalit v aule školy. Jak ji zhodnotil jeden z návštěvníků: „Pastva pro oči a lahůdky pro žaludek.“
Za vší krásou a lahodnou chutí se skrývá spousta práce učitelů odborného výcviku. Domácí dvojici Marie Kehmová a Adam Ševčík připravovala Bc. Jana Vaňková. Na celkové organizaci se podílela zástupkyně ředitele školy Mgr. Svatava Mlčochová, soutěž podpořil i ředitel školy Ing. Petr Hajný.
Kdo umí dobře vařit, získává řadu ocenění, ať už v podobě pochvaly, nebo třeba i věcné ceny. Soutěžící v přípravě pokrmů studené kuchyně byli oceněni všichni – věcnými dary i diplomy či pamětními listy.
Na třetím místě skončili učni z Hlučína, stříbrnou pozici obsadila ostravská dvojice a vítěznou trofej si odvezli soutěžící z Prahy.
Jsou-li pokrmy připravované s nadšením a láskou, je to na nich znát. I proto snad všem přítomným na závěrečné degustaci tolik chutnalo.

Účastníci soutěže:

  • OU a PrŠ Brno
  • Střední škola gastronomie a obchodu Zlín
  • Střední škola Olomouc Sv. Kopeček
  • OU Křenovice
  • Integrovaná střední škola Moravská Třebová
  • SŠ, ZŠ a MŚ Praha
  • OU a PrŠ Hlučín
  • Střední škola společného stravování Ostrava Hrabůvka
  • SOŠ, SOU Třešť
  • SŠHS Kroměříž


« zpět




Česká verze English version Version française Deutsch version Spain version
Střední škola hotelová a služeb
Na Lindovce 1463
Kroměříž
767 01

Tel.: 573 504 511
Fax: 573 504 555
E-mail: skola@hskm.cz

IČ: 47934832
DIČ: CZ 47934832
REDIZO : 600015092
IZO: 107870878
ID datové schránky: fybxjet
Bankovní spojení : KB Kroměříž, č.ú.18231–691/0100
Projekt praktický týden
17.10.2017
Podpora všeobecného, exekutivního a praktického vyučování žáků v gastronomii – praktický týden
Barokní skvosty nedaleko nás
09.10.2017
„Barokní skvost jako dar ženě.“ Toto heslo zaujalo studenty třídy 3. E při plánování odborné exkurze
Veletrh vzdělávání Hodonín 4.-5. 10 2017
09.10.2017
4.-5..10.2017 se konal v Hodoníně už po dvacáté první Veletrh vzdělávání pořádaný SSŠ Brno. Naše škola a dalších 58 škol zde prezentovalo své obory a zaměření.
Adaptační pobyt na Rusavě pro nastupující první ročníky maturitních oborů
07.09.2017
Adaptační pobyt na Rusavě pro nastupující první ročníky tří maturitních oborů se konal ve dnech 31. 8. – 3. 9. 2017. Celkem se ho zúčastnilo 55 studentů.
Důležité – pokladna
01.07.2017
V den předávání maturitních vysvědčení a výučních listů bude pokladna otevřena pro končící studenty
Jezdecké závody „Pohár města Kroměříže“ 17. 6. 2017
21.06.2017
Nádherné prostředí Pionýrské louky Podzámecké zahrady, čerstvě upravené trávníky, vyzdobený parkur se skokovými překážkami, ochozy s lavičkami plné zvědavých příznivců parkurových závodů i přívětivé počasí, i když na tuto roční dobu trochu chladnější, při
Tradiční ochutnávka v Kroměříži
16.06.2017
Žáci 2. S oboru Gastronomie – wellness naší školy připravili ochutnávku moučníků a pomazánek.
Výstavka bylinek
05.06.2017
Žáci 2. S. oboru vzdělávání Gastronomie kuchař – číšník – wellness připravili výstavku čerstvých bylinek pod názvem „Znáš zelené koření?“.
© 2017 všechna práva vyhrazena - HSKM.cz, mapa webu, RSS aktualit RSS aktualit
realizace: kromnet.cz