úvodní stránka
STŘEDNÍ ŠKOLA HOTELOVÁ
A SLUŽEB KROMĚŘÍŽ

Nacházíte se: Úvod » Aktuality » Celostátní soutěž cukrářských dovedností „SLADKÉ OPOJENÍ“

Aktuality

Celostátní soutěž cukrářských dovedností „SLADKÉ OPOJENÍ“ [18.05.2011]

Cukráři měnili tóny v ozdoby

Jak se tóny mohou změnit v nádherné tvary dokázali mladí učni z oboru potravinářská výroba – cukrářské práce z celé republiky na soutěži s vtipným názvem Sladké opojení 2011.
Přehlídka cukrářských dovedností se konala 12. května ve Střední škole hotelové a služeb v Kroměříži, letos již posedmé. A jak s tím souvisejí zmíněné tóny? Současný ročník totiž nesl název: "Ta naše písnička česká“… Symbolických sedm soutěžních dvojic se v Kroměříži utkalo v celostátním kole. Účast přijala družstva z SOU a SOŠ Třešť, OU a PrŠ Chroustovice, Střední škola Olomouc – Sv. Kopeček, SOU Bzenec, OU a PrŠ Mohelnice, OU Brno a SŠHS Kroměříž. Hezkým povzbuzením byla úvodní slova ředitele školy Petra Hajného: „ Nejste soupeři, jste tady proto, abyste mohli navázat nová přátelství a získat zkušenosti.“
Ačkoliv drtivou většinu soutěžících tvořila děvčata, odvahu přijet měl i jeden furiant, který při práci pronesl památnou větu: „Chtěl bych naučit své postavičky, aby se smály“. Je třeba dodat, že se stejnou láskou a zapálením pracovali všichni. Jejich ruce jen hrály při tvoření miniaturních ozdob, které udivovaly jemností a krásou. Jednotlivé dvojice dokázaly, že jejich fantazie není svázána hudebním klišé, protože na slavnostních dortech nedominovaly hudební klíče a noty, ale postupně se objevovali motýli, pávi, muzikanti, ale i květiny, srdíčka - tematicky velmi pestré a nápadité ozdoby spojené s textem vybrané písně.
Nazdobené dorty sladěné s dalším aranžmá byly v závěru přehlídkou nápaditosti, cukrářského umu a citu. Na průběh soutěže dohlížela porota složená ze tří členů - předsedkyně Anna Šebestíková, majitelka cukrářské výroby v Kroměříži, porotkyně Zdena Pešková a Jitka Valentová, odborné učitelky. Hodnocení finálních prezentací nebylo vůbec snadné.
Prvenstvím se nakonec mohla pochlubit děvčata z Bzence Lenka Šedá a Zdeňka Tomanová. Domácí dvojice ze SŠHS Kroměříž Adéla Podprocká a Petra Sásiková získala těsně stříbrnou pozici za tematicky zpracovanou píseň „Pásla panenka páva…“. Na třetím místě skončila děvčata z Chroustovic - Eliška Křičenská a Markéta Bartáková. Všichni účastníci byli odměněni diplomy a věcnými cenami, první tři vítězná družstva získala navíc pozlacené poháry s názvem soutěže.
Soutěž, jejíž věhlas se během doby konání rychle rozšířil, přilákala i odborníky z Prahy. Čestnými hosty byly Ing. Zorka Husová a Ing. Jana Nováčková z Národního ústavu odborného vzdělávání Praha. Pozitivně ji hodnotila také místostarostka města Jarmila Číhalová. Dík za výbornou přípravu a organizaci patří především Svatavě Mlčochové, Evě Drlíkové a Ivě Gálikové. Soutěž je zapsána ve Věstníku MŠMT a je spolufinancována dotací z MŠMT ČR. Přispěli také místní sponzoři z řad sociálních partnerů školy. Přehlídka učňovských dovedností se setkala s velkým ohlasem soutěžících, odborníků, pedagogů i veřejnosti. Po oficiálním ukončení „Sladkého opojení“ přislíbili zástupci jednotlivých škol účast také v osmém celostátním ročníku.

Obrazovou dokumentaci najdete ve Fotogalerii
Video najdete zde



« zpět




Česká verze English version Version française Deutsch version Spain version
Střední škola hotelová a služeb
Na Lindovce 1463
Kroměříž
767 01

Tel.: 573 504 511
Fax: 573 504 555
E-mail: skola@hskm.cz

IČ: 47934832
DIČ: CZ 47934832
REDIZO : 600015092
IZO: 107870878
ID datové schránky: fybxjet
Bankovní spojení : KB Kroměříž, č.ú.18231–691/0100
Závěrečná tisková zpráva GKM 2019
19.03.2019
Závěrečná tisková zpráva GKM 2019
Gastro Kroměříž 2019 online
15.03.2019
Dnes, v pátek 15. 3. 2019, v 8:00 hodin proběhlo slavnostní zahájení 8. ročníku gastronomické soutěže s mezinárodní účastí Gastro Kroměříž 2019.
Gastro Kroměříž 2019
14.03.2019
Dne 15. března 2019 se v prostorách společenského sálu Střední školy hotelové a služeb Kroměříž uskuteční 8. ročník soutěže mladých odborníků v oblasti gastronomie s mezinárodní účastí Gastro Kroměříž 2019.
Projekt IREAS – Podpora vzdělávání žáků v gastronomii
08.03.2019
Dne 6. 3. 2019 žáci 2. A absolvovali workshop na téma zdravá výživa. Všichni zúčastnění získali informace o energetické hodnotě potravin, výživových doporučeních a také jaký vliv má složení stravy na zdravotní stav člověka a jak ovlivňuje jeho výkonnost.
Pokračovací kurz carvingu v thajském stylu v Kroměříži
01.03.2019
Již podruhé se sešli 21. a 22. února 2019 žáci naší školy a žákyně ze Střední školy Charbulova z Brna na POKRAČOVACÍM KURZU CARVINGOVÉ AKADEMIE, tentokrát zaměřeném na thajský styl.
Projekt Edison 2019 na SŠHS Kroměříž
23.02.2019
I v letošním roce se hotelová škola zúčastnila Projektu Edison. Stážisté ze zahraničních univerzit navštěvují školy v České republice a seznamují naše studenty s kulturou jejich zemí.
Projekt IREAS – Podpora vzdělávání žáků v gastronomii
23.02.2019
Dne 20. 2. 2019 žáci 2. A absolvovali workshop na téma pracovněprávní vztah a finance.
Barmanský kurz
22.02.2019
Základní barmanský kurz České barmanské asociace, z.s.ve dnech 11. – 15. 03. 2019
© 2019 všechna práva vyhrazena - HSKM.cz, mapa webu, RSS aktualit RSS aktualit
realizace: kromnet.cz