úvodní stránka
STŘEDNÍ ŠKOLA HOTELOVÁ
A SLUŽEB KROMĚŘÍŽ

Nacházíte se: Úvod » Aktuality » Celostátní soutěž GASTRO MÁNES

Aktuality

Celostátní soutěž GASTRO MÁNES [20.04.2011]
Dne 13. 4. 2011 se konal ve Stření škole hotelové a služeb Kroměříž jubilejní 5. ročník celostátní soutěže žáků odborných učilišť učebního oboru Kuchařské práce zaměřený na studenou kuchyni s názvem GASTRO MÁNES 2011.
Pozvání přijala dvoučlenná družstva:
  • Odborné učiliště a Praktická škola, Lomená 44, Brno
  • Integrovaná střední škola Brněnská 1405, Moravská Třebová
  • Střední škola Olomouc-Svatý Kopeček, B. Dvorského 17, Olomouc
  • SŠ, ZŠ a MŠ pro sluchově postižené, Holečkova 4, Praha
  • SŠ, ZŠ a MŠ Komenského 10, Prostějov
  • OU a PrŠ Hlučín, ČSA 4a, Hlučín
  • SŠSS Ostrava-Hrabůvka, Krakovská 1095, Ostrava-Hrabůvka

Soutěžící z učebního oboru kuchařské práce z osmi měst Čech i Moravy se sešli v Kroměříži, aby předvedli své kuchařské, aranžovací i servírovací dovednosti. K výčtu kulinářského umění museli přidat také umění moderátorské.
Kuchařští elévové měli letos za úkol připravit čtyři porce předkrmového salátu, tentokrát z těstovin, a soutěžní mísu, jejíž základní surovinou byl sýr. Jako obvykle nezklamali originalitou nápadů a nenechali nikoho na pochybách, že z nich rostou mistři svého oboru.
Dvojčlenná družstva nejdříve naaranžovala v připravených prostorách sýrové speciality a v určeném čase, podle vylosovaných čísel, předvedla při pódiovém vystoupení přípravu předkrmového salátu z těstovin.
Odborná porota musela dbát nejen na celkový vzhled a úpravu, využití a zpracování hlavní suroviny, nápaditost, originalitu, prezentaci soutěžního úkolu, čistotu pracoviště, hygienu a v neposlední řadě také na způsob, jakým si dvojice komentovala vlastní práci. Samozřejmě, že velkou roli při udílení bodů sehrála i chuť předkrmového salátu.
Klání bylo velmi napínavé. Nakonec se vítězným družstvem stali soutěžící z Olomouce, druhou příčku obsadili hosté z Moravské Třebové a na bronzové pozici skončila dvojice z Prahy.
Domácí Ondřej Balajka a Adéla Buřtová sice oproti loňsku neobsadili vítězná místa, ale na jejich roládách i salátu si všichni skutečně pochutnali.
Vítězové byli odměněni poháry, ostatní obdrželi diplomy a věcné ceny. Soutěž žáků odborných učilišť z celé republiky se mohla konat také díky podpoře sponzorů: restaurace VODNÍ MELOUN Kroměříž, AB bistro Kroměříž, Obchod se zdravou výživou Kroměříž, Ztracená ulice, Výrobna jídel Hulín.

Každé jubileum je třeba oslavit. Letošní 5. ročník celostátní soutěže ve studené kuchyni měl velký úspěch. Dokladem toho je nejen zájem žáků a pedagogů SŠHS Kroměříž, ale i veřejnosti. Všichni zúčastnění dělali čest své škole i svému oboru, což ocenila i zástupkyně Krajského úřadu ve Zlíně paní Mgr. Dagmar Všetičková. Duší soutěže je Bc. Jana Vaňková, patronem Mgr. Svatava Mlčochová. Ředitel školy Ing. Petr Hajný pochválil nejen kuchařský um všech soutěžících, ale vyzdvihl i práci pedagogů, bez jejichž obětavosti by zmíněná soutěž nemohla již 5. rokem zdárně fungovat.



autor: správce

« zpět




Česká verze English version Version française Deutsch version Spain version
Střední škola hotelová a služeb
Na Lindovce 1463
Kroměříž
767 01

Tel.: 573 504 511
Fax: 573 504 555
E-mail: skola@hskm.cz

IČ: 47934832
DIČ: CZ 47934832
REDIZO : 600015092
IZO: 107870878
ID datové schránky: fybxjet
Bankovní spojení : KB Kroměříž, č.ú.18231–691/0100
Závěrečná tisková zpráva GKM 2019
19.03.2019
Závěrečná tisková zpráva GKM 2019
Gastro Kroměříž 2019 online
15.03.2019
Dnes, v pátek 15. 3. 2019, v 8:00 hodin proběhlo slavnostní zahájení 8. ročníku gastronomické soutěže s mezinárodní účastí Gastro Kroměříž 2019.
Gastro Kroměříž 2019
14.03.2019
Dne 15. března 2019 se v prostorách společenského sálu Střední školy hotelové a služeb Kroměříž uskuteční 8. ročník soutěže mladých odborníků v oblasti gastronomie s mezinárodní účastí Gastro Kroměříž 2019.
Projekt IREAS – Podpora vzdělávání žáků v gastronomii
08.03.2019
Dne 6. 3. 2019 žáci 2. A absolvovali workshop na téma zdravá výživa. Všichni zúčastnění získali informace o energetické hodnotě potravin, výživových doporučeních a také jaký vliv má složení stravy na zdravotní stav člověka a jak ovlivňuje jeho výkonnost.
Pokračovací kurz carvingu v thajském stylu v Kroměříži
01.03.2019
Již podruhé se sešli 21. a 22. února 2019 žáci naší školy a žákyně ze Střední školy Charbulova z Brna na POKRAČOVACÍM KURZU CARVINGOVÉ AKADEMIE, tentokrát zaměřeném na thajský styl.
Projekt Edison 2019 na SŠHS Kroměříž
23.02.2019
I v letošním roce se hotelová škola zúčastnila Projektu Edison. Stážisté ze zahraničních univerzit navštěvují školy v České republice a seznamují naše studenty s kulturou jejich zemí.
Projekt IREAS – Podpora vzdělávání žáků v gastronomii
23.02.2019
Dne 20. 2. 2019 žáci 2. A absolvovali workshop na téma pracovněprávní vztah a finance.
Barmanský kurz
22.02.2019
Základní barmanský kurz České barmanské asociace, z.s.ve dnech 11. – 15. 03. 2019
© 2019 všechna práva vyhrazena - HSKM.cz, mapa webu, RSS aktualit RSS aktualit
realizace: kromnet.cz