úvodní stránka
STŘEDNÍ ŠKOLA HOTELOVÁ
A SLUŽEB KROMĚŘÍŽ

Nacházíte se: Úvod » Aktuality » Celostátní soutěž GASTRO MÁNES

Aktuality

Celostátní soutěž GASTRO MÁNES [20.04.2011]
Dne 13. 4. 2011 se konal ve Stření škole hotelové a služeb Kroměříž jubilejní 5. ročník celostátní soutěže žáků odborných učilišť učebního oboru Kuchařské práce zaměřený na studenou kuchyni s názvem GASTRO MÁNES 2011.
Pozvání přijala dvoučlenná družstva:
  • Odborné učiliště a Praktická škola, Lomená 44, Brno
  • Integrovaná střední škola Brněnská 1405, Moravská Třebová
  • Střední škola Olomouc-Svatý Kopeček, B. Dvorského 17, Olomouc
  • SŠ, ZŠ a MŠ pro sluchově postižené, Holečkova 4, Praha
  • SŠ, ZŠ a MŠ Komenského 10, Prostějov
  • OU a PrŠ Hlučín, ČSA 4a, Hlučín
  • SŠSS Ostrava-Hrabůvka, Krakovská 1095, Ostrava-Hrabůvka

Soutěžící z učebního oboru kuchařské práce z osmi měst Čech i Moravy se sešli v Kroměříži, aby předvedli své kuchařské, aranžovací i servírovací dovednosti. K výčtu kulinářského umění museli přidat také umění moderátorské.
Kuchařští elévové měli letos za úkol připravit čtyři porce předkrmového salátu, tentokrát z těstovin, a soutěžní mísu, jejíž základní surovinou byl sýr. Jako obvykle nezklamali originalitou nápadů a nenechali nikoho na pochybách, že z nich rostou mistři svého oboru.
Dvojčlenná družstva nejdříve naaranžovala v připravených prostorách sýrové speciality a v určeném čase, podle vylosovaných čísel, předvedla při pódiovém vystoupení přípravu předkrmového salátu z těstovin.
Odborná porota musela dbát nejen na celkový vzhled a úpravu, využití a zpracování hlavní suroviny, nápaditost, originalitu, prezentaci soutěžního úkolu, čistotu pracoviště, hygienu a v neposlední řadě také na způsob, jakým si dvojice komentovala vlastní práci. Samozřejmě, že velkou roli při udílení bodů sehrála i chuť předkrmového salátu.
Klání bylo velmi napínavé. Nakonec se vítězným družstvem stali soutěžící z Olomouce, druhou příčku obsadili hosté z Moravské Třebové a na bronzové pozici skončila dvojice z Prahy.
Domácí Ondřej Balajka a Adéla Buřtová sice oproti loňsku neobsadili vítězná místa, ale na jejich roládách i salátu si všichni skutečně pochutnali.
Vítězové byli odměněni poháry, ostatní obdrželi diplomy a věcné ceny. Soutěž žáků odborných učilišť z celé republiky se mohla konat také díky podpoře sponzorů: restaurace VODNÍ MELOUN Kroměříž, AB bistro Kroměříž, Obchod se zdravou výživou Kroměříž, Ztracená ulice, Výrobna jídel Hulín.

Každé jubileum je třeba oslavit. Letošní 5. ročník celostátní soutěže ve studené kuchyni měl velký úspěch. Dokladem toho je nejen zájem žáků a pedagogů SŠHS Kroměříž, ale i veřejnosti. Všichni zúčastnění dělali čest své škole i svému oboru, což ocenila i zástupkyně Krajského úřadu ve Zlíně paní Mgr. Dagmar Všetičková. Duší soutěže je Bc. Jana Vaňková, patronem Mgr. Svatava Mlčochová. Ředitel školy Ing. Petr Hajný pochválil nejen kuchařský um všech soutěžících, ale vyzdvihl i práci pedagogů, bez jejichž obětavosti by zmíněná soutěž nemohla již 5. rokem zdárně fungovat.



autor: správce

« zpět




Česká verze English version Version française Deutsch version Spain version
Střední škola hotelová a služeb
Na Lindovce 1463
Kroměříž
767 01

Tel.: 573 504 511
Fax: 573 504 555
E-mail: skola@hskm.cz

IČ: 47934832
DIČ: CZ 47934832
REDIZO : 600015092
IZO: 107870878
ID datové schránky: fybxjet
Bankovní spojení : KB Kroměříž, č.ú.18231–691/0100
Gastro Kroměříž 2018
13.03.2018
Ve dnech 22. – 23. 3. 2018 se v prostorách společenského sálu Střední školy hotelové a služeb v Kroměříži uskuteční 7. ročník gastronomické soutěže s mezinárodní účastí Gastro Kroměříž 2018.
Kroměřížská koktejlová soutěž
30.01.2018
Ve středu dne 31. ledna 2018 se uskuteční ve společenském sále Střední školy hotelové a služeb pod záštitou České barmanské asociace zastoupené panem Radkem Poláčkem 19. ročník Kroměřížské koktejlové soutěže.
Předvánoční zájezd do Vídně
10.01.2018
Studentská firma HAMADI žáků 3.F přišla s další akcí. Žákům naší školy jsme nabídli poznávací zájezd do hlavního města Rakouska, Vídně.
Workshop „EXOTICKÉ OVOCE“
06.01.2018
V rámci projektu „Podpora všeobecného, exekutivního a praktického vyučování žáků v gastronomii“ se zúčastnili žáci tříd 2.A a 2.K odborného workshopu na téma „Exotické ovoce“. Workshop proběhl dne 15. 12. 2017 v budově školy SŠHS Kroměříž.
ÉČKO má opět putovní pohár!
22.12.2017
Třída 4. E se i letos zúčastnila Vánočního turnaje ve florbalu. Už počtvrté a bohužel naposledy získala putovní pohár.
Jak chutná praktická maturita?
21.12.2017
Dne 12. prosince 2017 v restauraci Střední školy hotelové a služeb připravily žákyně 4. E Pavla Kořínková a Sára Strašáková společně s žáky 4. S a pod vedením Ing. Jany Vaňkové jako praktickou maturitu Wellness menu.
24. ročník Vánoční klávesnice
20.12.2017
V letošním roce jsme se v prosinci opět sešli u vánočního stromečku, kde proběhlo vyhodnocení naší tradiční soutěže Vánoční klávesnice, letos již 24. ročníku, který se může pochlubit opět výbornými výsledky.
Rozjeli jsme to naplno
19.12.2017
Studentská firma HAMADI měla v prosinci napilno. Předvánoční čas se pro ni nesl v duchu práce.
© 2018 všechna práva vyhrazena - HSKM.cz, mapa webu, RSS aktualit RSS aktualit
realizace: kromnet.cz