úvodní stránka
STŘEDNÍ ŠKOLA HOTELOVÁ
A SLUŽEB KROMĚŘÍŽ

Nacházíte se: Úvod » Aktuality » Cesta za poznáním francouzské gastronomie

Aktuality

Cesta za poznáním francouzské gastronomie [19.10.2011]
Studenti Hotelové školy se z Kroměříže vydali na poznávací cestu za francouzskou gastronomií.
První gastronomická zastávka byla v alsaské obci Obernai ve Francii u vinaře, kde se jeho rodina již po několik generací zabývá výrobou vína. Studenti měli možnost v době, kdy probíhala sklizeň vína přímo vidět jeho výrobu včetně skladování. Samozřejmě nesměla chybět ani malá degustace různých odrůd vín. Studenti měli také možnost setkat se s klasickou architekturou Alsaska ve známých vinařských městech například Colmar a poznat krásu hrázděných domečků.
Další zajímavá exkurze na francouzském venkově byla ve vesnici Munster, kde se vyráběl i stejnojmenný zrající sýr Munster a Horské sýry holandského typu. Farmář nám přednesl velmi poutavou přednášku o samotné výrobě a zrání sýrů a praktickými ukázkami výroby a závěrečnou ochutnávkou sýrů.
V nadcházejícím dnu naší cesty za francouzskou gastronomií jsme navštívili oblast Champagne, kde se vyrábí šampaňské neboli šumivé víno a které se jako jediné může nazývat pravým šampaňským. Konkrétně jsme pak navštívili město Epernay, které se honosí nádhernými šampaňskými domy a prestižním šampaňským domem MOET & CHANDON, kde studenti měli možnost navštívit sklepy a zhlédnout výrobu šampaňského. Zde studenti poznávali prakticky to, co se v teorii naučili v hodinách gastronomie, ale i v hodinách cizích jazyků jako je francouzština a němčina, ve kterých byla prohlídka vedena. Prohlídka byla zakončena skleničkou pravého šampaňského.
Gastronomie nás všude obklopovala nejen na jednotlivých exkurzích, ale přímo na každém kroku, třeba ve francouzské brasserii – pekárně a restauracích, lákající na žabí stehýnka, husí játra, šneky a další vybrané pochoutky tamější gastronomie.
Na závěr cesty jsme nemohli opomenout Paříž, kde jsme nesměli vynechat prohlídku Eifelovy věže, vítězný oblouk a restauraci naší absolventky. Pobyt v Paříži jsme ukončili večerní projížďkou na lodi po řece Seina.




autor: Mgr. Marie Fabigová

« zpět




Česká verze English version Version française Deutsch version Spain version
Střední škola hotelová a služeb
Na Lindovce 1463
Kroměříž
767 01

Tel.: 573 504 511
Fax: 573 504 555
E-mail: skola@hskm.cz

IČ: 47934832
DIČ: CZ 47934832
REDIZO : 600015092
IZO: 107870878
ID datové schránky: fybxjet
Bankovní spojení : KB Kroměříž, č.ú.18231–691/0100
Závěrečná tisková zpráva MP 2018
23.04.2018
Závěrečná tisková zpráva MP
Čokoládové FT pralinky chutnaly skvěle!
23.04.2018
Naše škola ve spolupráci s MÚ Kroměříž, kanceláří Zdravé město pořádala další společnou fairtrade akci, tentokrát na téma čokoláda a vše o ní.
Zahájení 16. ročníku soutěže „Moravský pohár 2018“
18.04.2018
Úterní odpoledne 17. dubna 2018 byl ve společenském sále Střední školy hotelové a služeb v Kroměříži zahájen 16. ročník soutěže cukrářských dovedností s mezinárodní účastí „Moravský pohár 2018“.
Moravský pohár 2018
17.04.2018
Tisková zpráva
Maďarsko 2017
11.04.2018
První říjnový den odjelo 10 žáků SŠHS Kroměříž s pedagogickým dozorem na třítýdenní odbornou stáž do Budapešti. Stáž se konala v rámci programu Erasmus+, který hradí veškeré náklady.
Změna učeben
10.04.2018
Změna učeben
Gastro Mánes 2018
06.04.2018
Vařit se má s láskou a s úsměvem
Tato slova opět po roce zazněla v úvodu celostátní soutěže kuchařských dovedností žáků odborných učilišť Gastro Mánes od předsedkyně komise Kataríny Doležalové, majitelky penzionu Vila u přehrady Luhačovice. V prostorách
Hradec Králové – Gastro Vitana Cup 2018
28.03.2018
Dne 15. 3. 2018 pořádala studentská firma Ferda ze 3. F zájezd do Hradce Králové na Gastro Vitana Cup 2018.
© 2018 všechna práva vyhrazena - HSKM.cz, mapa webu, RSS aktualit RSS aktualit
realizace: kromnet.cz