úvodní stránka
STŘEDNÍ ŠKOLA HOTELOVÁ
A SLUŽEB KROMĚŘÍŽ

Nacházíte se: Úvod » Aktuality » Gastro Kroměříž 2017 – Tisková zpráva

Aktuality

Gastro Kroměříž 2017 – Tisková zpráva [15.03.2017]
Ve čtvrtek 16. března 2017 startuje v Kroměříži mezinárodní dvoudenní gastronomická soutěž Gastro Kroměříž 2017. 6 ročník je opět pod pomyslnou taktovkou  Střední školy hotelové a služeb Kroměříž. Celá soutěž se uskuteční v prostorách SPOLEČENSKÉHO SÁLU na ulici Pavlákova, a to včetně pátečního slavnostního vyhlášení výsledků 17. března 2017, které je plánováno od 18 hodin.  Střední škola hotelová a služeb Kroměříž již v předchozích letech otevřela široce svoji náruč veřejnosti a soutěž představila live i na svých stránkách. Fanoušci gastronomického zápolení tak i v letošním roce budou moci fandit soutěžícím buď přímo v místě konání akce, nebo přes internetové stránky školy, kam je zanesou krátké videovstupy.  Další zprávy o průběhu  dvoudenního klání budou zveřejňovány na FB stránkách školy. V pravidlech soutěže, oproti předchozím ročníkům, nedošlo k významným změnám: soutěžit budou odděleně junioři a senioři.
Letošní ročník je příslibem mimořádného zápasu také pro sestavu zahraničních soutěžících. Zahraniční soutěžící nezajišťují jen prestižnost akce, ale pro studenty je právě zastoupení cizinců skvělou příležitostí pro konverzaci v cizích jazycích a také pro navázání přátelství a získání zajímavého a nového pohledu na zpracování soutěžních úkolů s ohledem na regionální zvláštnosti. Zastoupeny zde budou čtyři země: Polsko, Portugalsko, Itálie a náš soused, Slovensko. Soutěžit se bude ve čtyřech odborně zaměřených kategoriích:
  • kuchař – junior a senior
  • cukrář – junior a senior,
  • barista,
  • sommeliér.
Kroměřížská škola je významná především nastaveným vysokým kreditem soutěže, jež je garantován: Asociací kuchařů a cukrářů ČR a Asociací číšníků České republiky a v neposlední řadě i Asociací hotelů a restaurací. Hodnotící komise soutěže je vybranou sestavou certifikovaných komisařů Asociace kuchařů a cukrářů ČR a pro disciplíny baristů a sommeliérů pak hodnotící tým, který je garantován Asociací číšníků ČR.
Škola si na nezájem nemůže stěžovat. V posledních ročnících byla účast okolo 90–100 soutěžících a to platí i pro letošní ročník, kdy je přihlášeno 88 zájemců. Čtvrtek bude věnován především kuchařům juniorům, v pátek budou soutěžit kuchaři senioři, cukráři, sommeliéři a baristi.                                    
A co letos soutěžící budou zpracovávat? 
  • V letošním klání kuchaři  musí zvládnout připravit v limitu 45 minut 4 porce pokrmů, kde jsou základní surovinou kachní prsa (cca 600 g). Soutěžící musí v časovém limitu prezentovat 2 druhy tepelné úpravy tohoto masa.  Čím hodnotící komisi soutěžící překvapí, to se teprve uvidí. Tak jako v předchozích ročnících, mají soutěžící nastaveny tvrdé diskvalifikační podmínky, jako například při nerespektování hygienických zásad, pozdním nástupu na pracoviště či neodpovídajícím oblečení.                               
  • Cukráři mají soutěžní úkol zvládnout v čase 50 minut (+ 25 minut na ozdoby) a připravují 6 kusů CUPCAKES s tématikou „Black& White“ (zdobený muffin). Komisaři zde hodnotí nejen vzhled výrobků, ale také chuť, pracnost, hygienu,… Z celkového počtu připravených muffin jsou dvě určeny právě pro degustaci. 
  • Senioři – cukráři mají poněkud větší úkol a to doslova. Dorty ke stejné tématice „Black&White“ mohou dosahovat maximální hmotnosti do 5 kilogramů. I zde je součástí úkolu zpracovat též vzorek pro degustaci.
  • U sommeliérů je kromě vědomostního testu z nápojové gastronomie klíčová práce s vylosovaným vínem (bílé, rosé, červené) a také harmonizace s vhodným pokrmem. Velkou roli v disciplíně hraje též pohybová elegance a zde jsou rovněž stanoveny časové limity: 5 minut na přípravu pracoviště a stejný čas na servis.
  • Mistrovství servisu kávy je věnována právě baristická soutěž. Mladí baristé připravují  2 x espresso, 2 x cappuccino, 2 x Latte machiato. Z propozic jasně vyplývá, že nesmí být v připravovaných nápojích žádný alkohol. Časový limit je desetiminutový (po 10 minutách též na přípravu a úklid pracoviště).
Přijďte se přesvědčit, že GASTRO KROMĚŘÍŽ 2017 skutečně patří mezi významné mezinárodní soutěže a zaslouží si patřičnou pozornost veřejnosti odborné i laické. Součástí soutěže budou po celou dobu pódiová vystoupení.

Závěrem je vhodné nejen popřát soutěžícím hodně zdaru ale též poděkovat osobnostem a odborníkům, že hrdě převzali nad akcí záštitu (výčet níže).
  • Ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Ph.D. Kateřina Valachová
  • Prezident AKC ČR a WACS CONTINENTAL DIRECTOR CENTRAL EUROPE  – Bc. Miroslav Kubec
  • Hejtman Zlínského kraje – Jiří Čunek
  • Starosta města Kroměříž – Mgr. Jaroslav Němec
  • Starostka města Chropyně – Ing. Věra Sigmundová
  • Předsedkyně asociace číšníků ČR – Bc. Blanka Musilová
  • Prezident Asociace hotelů a restaurací – Ing. Václav Stárek                                                            
Hlavními partnery soutěže jsou:
  • Retigo s.r.o.
  • CESK,a.s.
  • CS GOSTOL Trading, s.r.o.
Tiskovou zprávu zpracovala: Ing. Eva Kočířová, zástupce ředitele pro odbornou výuku

Poznámka pro média: průběžné informace včetně fotografií, videí a zvukových souborů budou průběžně vyvěšovány na stránky školy na adrese: www.hskm.cz ,  facebook – Střední škola hotelová a služeb Kroměříž
Telefonní kontakt pro média: tel. +420 732 781 831
 

« zpět




Česká verze English version Version française Deutsch version Spain version
Střední škola hotelová a služeb
Na Lindovce 1463
Kroměříž
767 01

Tel.: 573 504 511
Fax: 573 504 555
E-mail: skola@hskm.cz

IČ: 47934832
DIČ: CZ 47934832
REDIZO : 600015092
IZO: 107870878
ID datové schránky: fybxjet
Bankovní spojení : KB Kroměříž, č.ú.18231–691/0100
Hamadi ukázala své kvality
06.12.2017
Studentská firma Hamadi ze třídy 3. F předvedla výbornou práci. Byla oslovena managementem americké společností Smiths Medical
Posezení v Libosvárech
02.12.2017
Dne 2. 12. 2017 v Libosvárech, malé vesničce nedaleko Bystřice pod Hostýnem, uspořádaly místní seniorky posezení.
Studentská firma 1. D ConFirm na výbornou
26.11.2017
Dne 20. listopadu 2017 se v Domě kultury v Kroměříži uskutečnilo předvánoční setkání neziskových organizací, které pořádal Městský úřad, jako poděkování za dosavadní činnost.
Eliteam a jeho první akce!
15.11.2017
První úspěšnou akci má v letošním školním roce za sebou studentská společnost třídy 3. E Eliteam.
Kvalita potravin nás zajímá!
09.11.2017
Dne 7. listopadu 2017 jsme na naší škole přivítali paní europoslankyni MUDr. Olgu Sehnalovou. Její přednáška byla o práci v Evropském parlamentu. Nejvíce nás ale zajímalo téma dvojí kvality výrobků, zejména potravin a nekalé praktiky obchodníků. Tomuto
Třídní schůzky ve školním roce 2017/2018
01.11.2017
24. 11. 2017 15:00 informace pro rodiče ve společenském sálu, po ukončení
Pěstuj planetu – Světový den potravin 2017
25.10.2017
V letošním roce se SŠHS Kroměříž opět zapojila do kampaně „Pěstuj planetu“ a oslavila Světový den potravin. V naší hotelové restauraci studenti s vyučujícími připravovali menu z dýně, např. dýňovou polévku, zelí, placky a dýňový
Projekt praktický týden
17.10.2017
Podpora všeobecného, exekutivního a praktického vyučování žáků v gastronomii – praktický týden
© 2017 všechna práva vyhrazena - HSKM.cz, mapa webu, RSS aktualit RSS aktualit
realizace: kromnet.cz