úvodní stránka
STŘEDNÍ ŠKOLA HOTELOVÁ
A SLUŽEB KROMĚŘÍŽ

Nacházíte se: Úvod » Aktuality » Gastro Kroměříž Tescoma Cup 2015

Aktuality

Gastro Kroměříž Tescoma Cup 2015 [06.03.2015]


Tisková zpráva

Symbolicky „na Josefa“ startuje 19. 3. 2015 mezinárodní dvoudenní gastronomická soutěž. Po oba dny je zahájení soutěže plánováno na 8.30 hodin v prostorách Střední školy hotelové a služeb Kroměříž, ulice Na Lindovce 1463, kde celá akce probíhá včetně slavnostního vyhlášení výsledků v pátek 20. března 2015, které je plánováno od 18. hodin. Střední školu hotelovou a služeb Kroměříž tak zaplaví stovky chutí a vůní. Junioři a senioři se utkají v kategorii kuchařské, tak jako v předchozích dvou ročnících.
Letošní ročník je mimořádně významný nejen pro zajímavou sestavu zahraničních soutěžích, kteří přicestují až z Portugalska, Itálie, Slovenska a také Polska, ale hlavně proto, že soutěž je rozšířena o kategorie tolik atraktivní pro soutěžící i diváky a jsou jimi kategorie:
- cukrář – junior a senior,
- barista,
- sommeliér.
Vysoký kredit soutěže potvrzuje i fakt, že odbornými garanty jsou: Asociace kuchařů a cukrářů ČR a Asociace číšníků. Mimořádnost gastronomické akce podtrhuje potvrzená účast pana Claudie Delaporte, „gastro-celebrity“ odborníka oceněného titulem RESTAURATÉR FRANCIE ROKU 2010. Hodnotící komise soutěže je vybranou sestavou certifikovaných komisařů Asociace kuchařů a cukrářů ČR.
V době, kdy napříč Evropou, dochází k poklesu atraktivity řemesel, si kroměřížská škola na nezájem nestěžuje. V loňském roce se utkalo 105 soutěžících. V letošním roce je přihlášeno 91 zájemců. Čtvrtek bude věnován především kuchařům juniorům, v pátek budou soutěžit kuchaři senioři, cukráři, sommeliéři a baristi.
A co takový soutěžící plní za úkoly?
- Kuchaři v limitu 45 minut připravují moderní teplý pokrm z kuřete. Jedna z hodnocených oblastí je vykostění celého kuřete. Že to vypadá jednoduše? Soutěžící mají rovněž nastaveny tvrdé diskvalifikační podmínky, jako například při nerespektování hygienických zásad, pozdním nástupu na pracoviště či neodpovídajícím oblečení.
- Nejfotogeničtější disciplínou lze bezpochyby nazvat kategorii cukrářskou, kde je soutěžním úkolem CUPCAKES s tématikou svatby (zdobený muffin). I zde se musí držet v časového limitu a plnit řadu pravidel. Hodnocen není jen vzhled výrobků, ale také chuť, pracnost, hygiena,…
- U sommeliérů je klíčová práce s vylosovaným vínem (bílé, rosé, červené) a také harmonizace s vhodným pokrmem. Velkou roli v soutěži hraje též pohybová elegance.
- Mistrovství servisu kávy je věnována právě baristická soutěž.
Přijďte se přesvědčit, že kroměřížské klání skutečně patří mezi významné mezinárodní soutěže a zaslouží si patřičnou pozornost veřejnosti odborné i laické. Závěrem je vhodné nejen popřát soutěžícím hodně zdaru ale též poděkovat osobnostem a odborníkům, že hrdě převzali nad akcí záštitu (výčet níže).
Akce se koná pod záštitou:
- Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy,
- hejtmana Zlínského kraje – MVDr. Stanislava Mišáka,
- prezidenta Asociace kuchařů a cukrářů České republiky a WACS CONTINENTAL DIRECTOR CENTRAL EUROPE – Bc. Miroslava Kubece,
- předsedy Asociace číšníků České republiky – Mgr. Radka Bušiny,
- prezidenta Asociace hotelů a restaurací - Ing. Václava Stárka,
- starosty města Kroměříže – Mgr. Jaroslava Němce,
- starostky města Chropyně – Ing. Věry Sigmundové.

Tiskovou zprávu zpracovala: Ing. Eva Kočířová, zástupce ředitele pro odbornou výuku
Poznámka pro média: průběžné informace včetně fotografií, videí a zvukových souborů budou průběžně vyvěšovány na stránky školy na adrese: www.hskm.cz
Telefonní kontakt pro média: tel. +420 732 781 831



« zpět




Česká verze English version Version française Deutsch version Spain version
Střední škola hotelová a služeb
Na Lindovce 1463/1
Kroměříž
767 01

Tel.: 573 504 511
Fax: 573 504 555
E-mail: skola@hskm.cz

IČ: 47934832
DIČ: CZ 47934832
REDIZO : 600015092
IZO: 107870878
ID datové schránky: fybxjet
Bankovní spojení : KB Kroměříž, č.ú.18231–691/0100
Jubilejní ročník celorepublikové soutěže Sladké opojení
18.05.2019
Dne 15. května se do Kroměříže sjeli již popatnácté účastníci celostátní soutěže odborných učilišť v cukrářských dovednostech, aby předvedli, čemu se naučili. Letošní téma znělo „Tak jde čas…“
Travel&Meet vítězem soutěže studentských společností!
15.05.2019
Opět je tu po roce soutěž studentských společností. Letos se konal 7. ročník, soutěžilo šest společností, které byly zaměřené na cestování, přípravu pokrmů nebo kosmetiky.
Férová snídaně 2019
13.05.2019
Krásné májové počasí letos přilákalo účastníky Férové snídaně, která se opět konala i v našem městě.
Floristická soutěž oboru zahradník
13.05.2019
V pondělí dne 6. 5. 2019 soutěžili žáci druhého a třetího ročníku oboru zahradník na Florii Kroměříž v prostoru haly "A".
Finanční gramotnost je dnes nezbytná!
01.05.2019
Na závěr čtyřleté výuky ekonomických předmětů si studenti maturitní třídy 4. E ověřili své znalosti
Májová cena Frenštátu p. R. s účastí SŠHS Kroměříž
01.05.2019
V neděli 28. 4. 2019 se konala Májová cena Frenštátu pod Radhoštěm, kde se během tohoto soutěžního dne představila i dvojice reprezentující náš subjekt Střední školy hotelové a služeb Kroměříž – Ing. Michaela Fojtová a Casco Argentino.
Výběrové řízení
30.04.2019
Výběrové řízení: SŠHS Kroměříž – rekonstrukce strukturované kabeláže
První „ST“ sezony 2019 v ESC Olomouc
25.04.2019
Ve dnech 12. – 14. 4. 2019 se konaly první jarní skokové závody v areálu ESC (Equine Sport Centre) Olomouc, kde v sobotu 13. 4. startovala i dvojice za subjekt Střední školy hotelové a služeb Kroměříž - Ing. Michaela Fojtová s koněm Langar.
© 2019 všechna práva vyhrazena - HSKM.cz, mapa webu, RSS aktualit RSS aktualit
realizace: kromnet.cz