úvodní stránka
STŘEDNÍ ŠKOLA HOTELOVÁ
A SLUŽEB KROMĚŘÍŽ

Nacházíte se: Úvod » Aktuality » Gastro Kroměříž Tescoma Cup 2015

Aktuality

Gastro Kroměříž Tescoma Cup 2015 [06.03.2015]


Tisková zpráva

Symbolicky „na Josefa“ startuje 19. 3. 2015 mezinárodní dvoudenní gastronomická soutěž. Po oba dny je zahájení soutěže plánováno na 8.30 hodin v prostorách Střední školy hotelové a služeb Kroměříž, ulice Na Lindovce 1463, kde celá akce probíhá včetně slavnostního vyhlášení výsledků v pátek 20. března 2015, které je plánováno od 18. hodin. Střední školu hotelovou a služeb Kroměříž tak zaplaví stovky chutí a vůní. Junioři a senioři se utkají v kategorii kuchařské, tak jako v předchozích dvou ročnících.
Letošní ročník je mimořádně významný nejen pro zajímavou sestavu zahraničních soutěžích, kteří přicestují až z Portugalska, Itálie, Slovenska a také Polska, ale hlavně proto, že soutěž je rozšířena o kategorie tolik atraktivní pro soutěžící i diváky a jsou jimi kategorie:
- cukrář – junior a senior,
- barista,
- sommeliér.
Vysoký kredit soutěže potvrzuje i fakt, že odbornými garanty jsou: Asociace kuchařů a cukrářů ČR a Asociace číšníků. Mimořádnost gastronomické akce podtrhuje potvrzená účast pana Claudie Delaporte, „gastro-celebrity“ odborníka oceněného titulem RESTAURATÉR FRANCIE ROKU 2010. Hodnotící komise soutěže je vybranou sestavou certifikovaných komisařů Asociace kuchařů a cukrářů ČR.
V době, kdy napříč Evropou, dochází k poklesu atraktivity řemesel, si kroměřížská škola na nezájem nestěžuje. V loňském roce se utkalo 105 soutěžících. V letošním roce je přihlášeno 91 zájemců. Čtvrtek bude věnován především kuchařům juniorům, v pátek budou soutěžit kuchaři senioři, cukráři, sommeliéři a baristi.
A co takový soutěžící plní za úkoly?
- Kuchaři v limitu 45 minut připravují moderní teplý pokrm z kuřete. Jedna z hodnocených oblastí je vykostění celého kuřete. Že to vypadá jednoduše? Soutěžící mají rovněž nastaveny tvrdé diskvalifikační podmínky, jako například při nerespektování hygienických zásad, pozdním nástupu na pracoviště či neodpovídajícím oblečení.
- Nejfotogeničtější disciplínou lze bezpochyby nazvat kategorii cukrářskou, kde je soutěžním úkolem CUPCAKES s tématikou svatby (zdobený muffin). I zde se musí držet v časového limitu a plnit řadu pravidel. Hodnocen není jen vzhled výrobků, ale také chuť, pracnost, hygiena,…
- U sommeliérů je klíčová práce s vylosovaným vínem (bílé, rosé, červené) a také harmonizace s vhodným pokrmem. Velkou roli v soutěži hraje též pohybová elegance.
- Mistrovství servisu kávy je věnována právě baristická soutěž.
Přijďte se přesvědčit, že kroměřížské klání skutečně patří mezi významné mezinárodní soutěže a zaslouží si patřičnou pozornost veřejnosti odborné i laické. Závěrem je vhodné nejen popřát soutěžícím hodně zdaru ale též poděkovat osobnostem a odborníkům, že hrdě převzali nad akcí záštitu (výčet níže).
Akce se koná pod záštitou:
- Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy,
- hejtmana Zlínského kraje – MVDr. Stanislava Mišáka,
- prezidenta Asociace kuchařů a cukrářů České republiky a WACS CONTINENTAL DIRECTOR CENTRAL EUROPE – Bc. Miroslava Kubece,
- předsedy Asociace číšníků České republiky – Mgr. Radka Bušiny,
- prezidenta Asociace hotelů a restaurací - Ing. Václava Stárka,
- starosty města Kroměříže – Mgr. Jaroslava Němce,
- starostky města Chropyně – Ing. Věry Sigmundové.

Tiskovou zprávu zpracovala: Ing. Eva Kočířová, zástupce ředitele pro odbornou výuku
Poznámka pro média: průběžné informace včetně fotografií, videí a zvukových souborů budou průběžně vyvěšovány na stránky školy na adrese: www.hskm.cz
Telefonní kontakt pro média: tel. +420 732 781 831



« zpět




Česká verze English version Version française Deutsch version Spain version
Střední škola hotelová a služeb
Na Lindovce 1463
Kroměříž
767 01

Tel.: 573 504 511
Fax: 573 504 555
E-mail: skola@hskm.cz

IČ: 47934832
DIČ: CZ 47934832
REDIZO : 600015092
IZO: 107870878
ID datové schránky: fybxjet
Bankovní spojení : KB Kroměříž, č.ú.18231–691/0100
Gastro Kroměříž 2018
13.03.2018
Ve dnech 22. – 23. 3. 2018 se v prostorách společenského sálu Střední školy hotelové a služeb v Kroměříži uskuteční 7. ročník gastronomické soutěže s mezinárodní účastí Gastro Kroměříž 2018.
Kroměřížská koktejlová soutěž
30.01.2018
Ve středu dne 31. ledna 2018 se uskuteční ve společenském sále Střední školy hotelové a služeb pod záštitou České barmanské asociace zastoupené panem Radkem Poláčkem 19. ročník Kroměřížské koktejlové soutěže.
Předvánoční zájezd do Vídně
10.01.2018
Studentská firma HAMADI žáků 3.F přišla s další akcí. Žákům naší školy jsme nabídli poznávací zájezd do hlavního města Rakouska, Vídně.
Workshop „EXOTICKÉ OVOCE“
06.01.2018
V rámci projektu „Podpora všeobecného, exekutivního a praktického vyučování žáků v gastronomii“ se zúčastnili žáci tříd 2.A a 2.K odborného workshopu na téma „Exotické ovoce“. Workshop proběhl dne 15. 12. 2017 v budově školy SŠHS Kroměříž.
ÉČKO má opět putovní pohár!
22.12.2017
Třída 4. E se i letos zúčastnila Vánočního turnaje ve florbalu. Už počtvrté a bohužel naposledy získala putovní pohár.
Jak chutná praktická maturita?
21.12.2017
Dne 12. prosince 2017 v restauraci Střední školy hotelové a služeb připravily žákyně 4. E Pavla Kořínková a Sára Strašáková společně s žáky 4. S a pod vedením Ing. Jany Vaňkové jako praktickou maturitu Wellness menu.
24. ročník Vánoční klávesnice
20.12.2017
V letošním roce jsme se v prosinci opět sešli u vánočního stromečku, kde proběhlo vyhodnocení naší tradiční soutěže Vánoční klávesnice, letos již 24. ročníku, který se může pochlubit opět výbornými výsledky.
Rozjeli jsme to naplno
19.12.2017
Studentská firma HAMADI měla v prosinci napilno. Předvánoční čas se pro ni nesl v duchu práce.
© 2018 všechna práva vyhrazena - HSKM.cz, mapa webu, RSS aktualit RSS aktualit
realizace: kromnet.cz