úvodní stránka
STŘEDNÍ ŠKOLA HOTELOVÁ
A SLUŽEB KROMĚŘÍŽ

Nacházíte se: Úvod » Aktuality » Gastro Mánes 2012 – 6. ročník

Aktuality

Gastro Mánes 2012 – 6. ročník [19.04.2012]
Očekávání, naděje, tréma. Tak by se daly popsat pocity účastníků před zahájením ojedinělé celostátní soutěže, která se konala ve Střední škole hotelové a služeb Kroměříž dne 18. dubna. Žáci se speciálními vzdělávacími potřebami učebního oboru Stravovací a ubytovací služby/kuchařské práce z devíti měst ČR reprezentovali své školy v přípravě studené kuchyně. Soutěže se zúčastnila dvoučlenná družstva středních škol – odborných učilišť z Brna, Prahy, Ostravy-Hrabůvky, Olomouce-Sv. Kopeček, Moravské Třebové, Zlína, Hlučína, Křenovic a domácí SŠHS Kroměříž.
Nejen kuchařské umění bylo vidět v průběhu dne. Kuchařské dovednosti všech přítomných jako by byly předurčeny variabilním a umně sladěným oblečením symbolizujícím profesi. Akci, jež má svou tradici a věhlas, letos přijel podpořit také radní Zlínského kraje Mgr. Josef Slovák. Přání úspěchu v soutěžním klání zaznělo hned v úvodu od ředitele školy Ing. Petra Hajného. Jak bylo řečeno, spíše než o soutěžení jde o vzájemná setkání a předávání zkušeností.
Úkol, který se každým rokem mění, se skládá ze dvou samostatných částí. Letos byla jako první příprava chuťovek podle zadání, specialitou druhé části je pódiové vystoupení, tentokrát při přípravě předkrmového salátu. Splnění prvního úkolu probíhá v kuchyních, na druhou část, pódiové vystoupení se těší všichni návštěvníci, protože přímo před jejich očima, postupně vznikají avizované pokrmy. Jeden ze soutěžících je připravuje, druhý komentuje práci, případně podává informace a zajímavosti o používaných surovinách. O dobré nápady není nouze. Navíc vidět šikovné ruce mladých učňů při práci je skutečným zážitkem. Nechybí ani porota, která má přísná měřítka hodnocení. Nestačí jen chuť, barevnost, použité suroviny, ale je třeba dodržovat i hygienická pravidla. Vše je korunováno způsobem vystupování.
V tomto roce si nejlépe vedli učni z ISŠ v Moravské Třebové Adéla Hriníková a Milan Peňáz, těsně za nimi skončili z OU a PrŠ Hlučín Jana Králová a Jan Jurčeka a třetí místo patřilo dvojici ze SŠ, ZŠ a MŠ pro sluchově postižené z Prahy Kateřině Reinové a Bořivoji Brockovi. Všichni obdrželi nejen diplomy a vítězné poháry, ale i hodnotné dary. Domácí dvojici SŠHS Kroměříž zastupovali žáci 1. ročníku Adam Ševčík a Pavel Ševčík. Získali 4. místo a spolu s dalšími dvanácti soutěžícími byli odměněni pamětními listy a věcnými cenami.
V závěru soutěžního klání bylo možno zhlédnout a degustovat veškeré pokrmy prezentované ve vlastním aranžmá v aule školy. Lákavá podívaná tak byla pastvou pro oči a posléze i pro chuťové buňky.
Díky aktivitě pedagogů učebního oboru stravovací a ubytovací služby – kuchařské práce v SŠHS Kroměříž vznikla hezká tradice spolupráce mezi jednotlivými speciálními středními školami oceňovaná z řad žáků, učitelů a veřejnosti.

Poděkování patří i sponzorům soutěže:
  • Milan Kubík – AB bistro, Vodní, Kroměříž
  • Pavel Rozmánek - Restaurace Vodní Meloun, Velké náměstí, Kroměříž
  • Výrobna jídel a polotovarů - Věra Bránecká, Hulín
  • Pavel Holub - Vegetariánská jídelna, Velké náměstí, Kroměříž
  • Prodejna – Zdravá výživa, Ztracená, Kroměříž
  • SRPŽŠ při SŠHS Kroměříž



« zpět




Česká verze English version Version française Deutsch version Spain version
Střední škola hotelová a služeb
Na Lindovce 1463
Kroměříž
767 01

Tel.: 573 504 511
Fax: 573 504 555
E-mail: skola@hskm.cz

IČ: 47934832
DIČ: CZ 47934832
REDIZO : 600015092
IZO: 107870878
ID datové schránky: fybxjet
Bankovní spojení : KB Kroměříž, č.ú.18231–691/0100
Projekt praktický týden
17.10.2017
Podpora všeobecného, exekutivního a praktického vyučování žáků v gastronomii – praktický týden
Barokní skvosty nedaleko nás
09.10.2017
„Barokní skvost jako dar ženě.“ Toto heslo zaujalo studenty třídy 3. E při plánování odborné exkurze
Veletrh vzdělávání Hodonín 4.-5. 10 2017
09.10.2017
4.-5..10.2017 se konal v Hodoníně už po dvacáté první Veletrh vzdělávání pořádaný SSŠ Brno. Naše škola a dalších 58 škol zde prezentovalo své obory a zaměření.
Adaptační pobyt na Rusavě pro nastupující první ročníky maturitních oborů
07.09.2017
Adaptační pobyt na Rusavě pro nastupující první ročníky tří maturitních oborů se konal ve dnech 31. 8. – 3. 9. 2017. Celkem se ho zúčastnilo 55 studentů.
Důležité – pokladna
01.07.2017
V den předávání maturitních vysvědčení a výučních listů bude pokladna otevřena pro končící studenty
Jezdecké závody „Pohár města Kroměříže“ 17. 6. 2017
21.06.2017
Nádherné prostředí Pionýrské louky Podzámecké zahrady, čerstvě upravené trávníky, vyzdobený parkur se skokovými překážkami, ochozy s lavičkami plné zvědavých příznivců parkurových závodů i přívětivé počasí, i když na tuto roční dobu trochu chladnější, při
Tradiční ochutnávka v Kroměříži
16.06.2017
Žáci 2. S oboru Gastronomie – wellness naší školy připravili ochutnávku moučníků a pomazánek.
Výstavka bylinek
05.06.2017
Žáci 2. S. oboru vzdělávání Gastronomie kuchař – číšník – wellness připravili výstavku čerstvých bylinek pod názvem „Znáš zelené koření?“.
© 2017 všechna práva vyhrazena - HSKM.cz, mapa webu, RSS aktualit RSS aktualit
realizace: kromnet.cz