úvodní stránka
STŘEDNÍ ŠKOLA HOTELOVÁ
A SLUŽEB KROMĚŘÍŽ

Nacházíte se: Úvod » Aktuality » Jarní stravování

Aktuality

Jarní stravování [01.04.2015]
Na jaře se probouzí příroda, pučí stromy a keře. Také my lidé potřebujeme po zimě nabrat novou energii. Jídelníček v jarních měsících upravíme, omezíme podávání tučných jídel. Důležitá je i tepelná úprava pokrmů. Vynecháme smažení pokrmů a začneme vařit v páře, ve vodě nebo dusit a krátce opékat. Snížíme spotřebu soli, které máme v naší stravě přebytek. Nadměrný příjem soli způsobuje například vysoký krevní tlak. Sůl je obsažena v mnoha průmyslově vyráběných potravinách, které nakupujeme a používáme pro přípravu pokrmů. Náhrada soli bylinkami a kořením podporující trávení například majoránkou, kmínem nebo mahá kořením je pro naše zdraví prospěšnější. K pokrmům přidáváme více fermentovaných potravin, jako jsou tempeh, pickles a kvašené zelí. Přílohy připravujeme z brambor, rýže, těstovin a zeleniny. Jídla doplníme zelenými natěmi - petrželkou, kerblíkem, pažitkou, řeřichou setou, mladými listy celeru, kopřivy, pampelišky, jitrocele. Obsahují vitaminy a minerální látky, a jejich konzumací můžeme předejít jarní únavě, rýmě nebo chřipce. Do jídelníčku zařadíme ovoce a zeleninu bohatou nejen na vitaminy, ale také na vlákninu potřebnou k správnému trávení. Jednoduše si čerstvý zdroj potřebných vitaminů a minerálů můžeme připravit formou naklíčených semínek a výhonků. Jde to snadno. Výhonky získáme za pár dní z cibule, kterou buď vložíme do hydroponického květináče s kamínky a vodou, nebo ji položíte na skleničku s vodou. Naklíčit můžeme čočku, fazole mungo, vojtěšku. Řeřichu setou nasypeme na nádobku, do které vložíme vatu, zalijeme vodou a během několika dní můžeme čerstvé bylinky nastříhat a nasypat na pomazánku nebo do polévky. K pokrmům patří nápoje. Pitný režim zpestříme ovocnými šťávami a doplníme je vodou bez bublinek. K zdravému jídlu a nápojům patří pohyb nejlépe v přírodě a na sluníčku.
Velikonoce jsou svátky jara a žáci 1. S Gastronomie – wellness si připravili v odborném výcviku velikonočního beránka, věnec z kynutého těsta a vyzkoušeli si barvení vajec cibulovými slupkami a zelenými bylinkami.
Ing. Jana Vaňková
Celý článek i s fotografiemi

« zpět




Česká verze English version Version française Deutsch version Spain version
Střední škola hotelová a služeb
Na Lindovce 1463
Kroměříž
767 01

Tel.: 573 504 511
Fax: 573 504 555
E-mail: skola@hskm.cz

IČ: 47934832
DIČ: CZ 47934832
REDIZO : 600015092
IZO: 107870878
ID datové schránky: fybxjet
Bankovní spojení : KB Kroměříž, č.ú.18231–691/0100
Gastro Kroměříž 2019
15.03.2019
Dne 15. března 2019 se v prostorách společenského sálu Střední školy hotelové a služeb Kroměříž uskuteční 8. ročník soutěže mladých odborníků v oblasti gastronomie s mezinárodní účastí Gastro Kroměříž 2019.
Kroměřížská koktejlová soutěž 2019
13.02.2019
Ve středu 6. února 2019 se v prostorách Střední školy hotelové a služeb v Kroměříži za odborné garance České barmanské asociace uskutečnil jubilejní dvacátý ročník Kroměřížské koktejlové soutěže.
Kurz Sommeliérská pečeť
13.02.2019
Ve dnech 5. 2. – 8. 2. 2019 proběhl na Střední škole hotelové a služeb Kroměříž Sommeliérský kurz, který vedl Marian Jemelík
Kroměřížská koktejlová soutěž 2019
06.02.2019
Ve středu dne 6. února 2019 se uskuteční ve společenském sále Střední školy hotelové a služeb Kroměříž pod záštitou České barmanské asociace zastoupené panem Radkem Poláčkem jubilejní 20. ročník Kroměřížské juniorské koktejlové soutěže.
Novinářská Fairtrade cesta do Indie
04.02.2019
Naše škola patří už několik roků mezi školy, které nesou označení fairtrade škola. Po celou dobu vyvíjíme různé aktivity spojené s šířením této myšlenky.
Cukrářka naší školy obhájila loňský titul
04.02.2019
Mimořádným úspěchem, podobně jako v loňském roce, skončila pro naši školu soutěž odborných dovedností oboru cukrář junior „O Priessnitzův dortík“.
Školní kolo soutěže v ruském jazyce
04.02.2019
V úterý 29.1 2019 proběhlo školní kolo soutěže, kterého se zúčastnilo 7 studentů
Gastro Junior Brno 2019 – Bidfood Cup
25.01.2019
Jubilejní 25. ročník národního kola soutěže Gastro Junior Brno 2019 – Bidfood Cup byl v letošním roce ojedinělý tím, že kromě soutěžících oboru Kuchař, Cukrář a Barman, se účastnili poprvé i studenti oboru Barista a Teatender, kdy společně s číšníkem vytvořili dvoučlenný tým.
© 2019 všechna práva vyhrazena - HSKM.cz, mapa webu, RSS aktualit RSS aktualit
realizace: kromnet.cz