úvodní stránka
STŘEDNÍ ŠKOLA HOTELOVÁ
A SLUŽEB KROMĚŘÍŽ

Nacházíte se: Úvod » Aktuality » Jarní stravování

Aktuality

Jarní stravování [01.04.2015]
Na jaře se probouzí příroda, pučí stromy a keře. Také my lidé potřebujeme po zimě nabrat novou energii. Jídelníček v jarních měsících upravíme, omezíme podávání tučných jídel. Důležitá je i tepelná úprava pokrmů. Vynecháme smažení pokrmů a začneme vařit v páře, ve vodě nebo dusit a krátce opékat. Snížíme spotřebu soli, které máme v naší stravě přebytek. Nadměrný příjem soli způsobuje například vysoký krevní tlak. Sůl je obsažena v mnoha průmyslově vyráběných potravinách, které nakupujeme a používáme pro přípravu pokrmů. Náhrada soli bylinkami a kořením podporující trávení například majoránkou, kmínem nebo mahá kořením je pro naše zdraví prospěšnější. K pokrmům přidáváme více fermentovaných potravin, jako jsou tempeh, pickles a kvašené zelí. Přílohy připravujeme z brambor, rýže, těstovin a zeleniny. Jídla doplníme zelenými natěmi - petrželkou, kerblíkem, pažitkou, řeřichou setou, mladými listy celeru, kopřivy, pampelišky, jitrocele. Obsahují vitaminy a minerální látky, a jejich konzumací můžeme předejít jarní únavě, rýmě nebo chřipce. Do jídelníčku zařadíme ovoce a zeleninu bohatou nejen na vitaminy, ale také na vlákninu potřebnou k správnému trávení. Jednoduše si čerstvý zdroj potřebných vitaminů a minerálů můžeme připravit formou naklíčených semínek a výhonků. Jde to snadno. Výhonky získáme za pár dní z cibule, kterou buď vložíme do hydroponického květináče s kamínky a vodou, nebo ji položíte na skleničku s vodou. Naklíčit můžeme čočku, fazole mungo, vojtěšku. Řeřichu setou nasypeme na nádobku, do které vložíme vatu, zalijeme vodou a během několika dní můžeme čerstvé bylinky nastříhat a nasypat na pomazánku nebo do polévky. K pokrmům patří nápoje. Pitný režim zpestříme ovocnými šťávami a doplníme je vodou bez bublinek. K zdravému jídlu a nápojům patří pohyb nejlépe v přírodě a na sluníčku.
Velikonoce jsou svátky jara a žáci 1. S Gastronomie – wellness si připravili v odborném výcviku velikonočního beránka, věnec z kynutého těsta a vyzkoušeli si barvení vajec cibulovými slupkami a zelenými bylinkami.
Ing. Jana Vaňková
Celý článek i s fotografiemi

« zpět




Česká verze English version Version française Deutsch version Spain version
Střední škola hotelová a služeb
Na Lindovce 1463/1
Kroměříž
767 01

Tel.: 573 504 511
Fax: 573 504 555
E-mail: skola@hskm.cz

IČ: 47934832
DIČ: CZ 47934832
REDIZO : 600015092
IZO: 107870878
ID datové schránky: fybxjet
Bankovní spojení : KB Kroměříž, č.ú.18231–691/0100
Praktická maturita
05.12.2019
Studentky 4. E – Eliška Gájová a Kateřina Klemová z oboru hotelnictví, připravily dne 29. listopadu 2019 ve Společenském sále Střední školy hotelové a služeb Kroměříž vánoční večírek
Charitativní bazar DARUJ RADOST
25.11.2019
letos pro Šárinku, která je na vozíčku a trpí spinální svalovou atrofií II. typu.
Exkurze do Templářských sklepů a Sonnentoru v Čejkovicích
20.11.2019
Dne 13. 11. 2019 se v rámci studentské firmy Cheers uskutečnila odborná exkurze do Čejkovic.
Exkurze do kongresového hotelu NH Collection Olomouc
13.11.2019
Dne 22. 10. 2019 se v rámci studentské společnosti D&L, uskutečnila exkurze do kongresového hotelu NH Collection Olomouc.
Mezinárodní soutěž tradičních zápřeží o pohár Jana arcibiskupa olomouckého v Kroměříži 28. – 29. září 2019
07.10.2019
Střední škola hotelová a služeb Kroměříž se podílela na organizaci a průběhu mezinárodní soutěže tradičních zápřeží.
Praktický exekutivní týden
19.09.2019
Závěrečný exekutivní týden se uskutečnil na Vysoké škole hotelové spol. s r. o. v Praze od 9. 9. – 13. 9. 2019.
© 2019 všechna práva vyhrazena - HSKM.cz, mapa webu, RSS aktualit RSS aktualit
realizace: kromnet.cz