úvodní stránka
STŘEDNÍ ŠKOLA HOTELOVÁ
A SLUŽEB KROMĚŘÍŽ

Nacházíte se: Úvod » Aktuality » Mladí gastronomové z Kroměříže soutěžili

Aktuality

Mladí gastronomové z Kroměříže soutěžili [14.11.2011]
Studenti převážně hotelových škol ze čtyř moravských krajů a kraje Vysočina svedli ve Frenštátě pod Radhoštěm boj o postupová místa na republikové finále soutěže Gastrojunior – Nowaco Cup 2012.
Na klání dorazilo 49 budoucích kuchařů, číšníků a cukrářů z 22 středních škol a učilišť. „Nejsilněji byla překvapivě obsazena kategorie cukrář,“ uvedl Ivo Herman, ředitel frenštátské Střední školy hotelnictví a gastronomie, která „moravské semifinále“ pořádala.
Úkoly pro jednotlivé kategorie byly předem dané. Kuchaři museli zhotovit 4 porce moderního teplého pokrmu, z krůtích prsou, s přílohou. A to za 45 minut. Stejný časový limit na 4 porce teplého nákypu v moderní úpravě měli i cukráři. A číšníci museli zvládnout přípravu ovocného dezertu, podání šumivého vína a jazykovou zkoušku.
Podle Martina Slezáka, komisaře v kategorii kuchaři, úroveň klání hodně poskočila. „Nebyl tady vyloženě soutěžící, který by nám vytvořil nějaký nesmysl na talíři. Viděli jsme hodně zajímavé využití moderních surovin jako je dýně, čerstvý špenát nebo fazolky,“ popsal a dodal, že na školy je v současné době vyvíjen velký tlak, aby výuku posouvaly dál, než byla před 15 lety. „A troufám si tvrdit, že z 50 procent jsou dál než provozy.“
Prezident Asociace číšníků ČR Radek Bušina upozornil, že se úroveň soutěže Gastrojunior rok od roku zlepšuje. „Každý hledá, čím by komisi zaujal a překvapil,“ poukázal a dodal, že podobně dopředu jde i česká gastronomie. „Začínají se vymýšlet a inovovat různé typy pokrmů nejen u kuchařů ale i cukrářů, u číšníků je nejen moderní inventář, ale i vystupování, které se posunulo v posledních letech hodně vysoko,“ míní Bušina, který dodal, že čím dál více podniků si uvědomuje, že host jí nejdříve očima, pak vůní a nakonec chutí.

Naše škola měla své zástupce ve všech třech kategoriích.
V kategorii „Cukrář“ nás reprezentovala žákyně 2. ročníku učebního oboru „Cukrář“ Gabriela Hladká. Její teplý dezert – makový nákyp doplněný ovocnou omáčkou a tvarohovou pěnou byl ohodnocen stříbrnou medailí a v celkovém hodnocení se umístila na 5. místě.
V kategorii „Kuchař“ se velmi dobře předvedl Petr Stibora z 3. S, který připravoval krůtí steaky se šťouchanými bramborami, glazovanou zeleninou a omáčku s houbami. Za svůj výkon byl oceněn zlatou medailí a v celkovém hodnocení obsadil čtvrté místo.
V kategorii „Číšník – servírka“ soutěžila za naší školu Jana Tvarůžková z 2. F. Jejím soutěžním úkolem byl servis sektu a příprava teplého předkrmu za požití ananasu. Na výkonu Jany se podepsala nervozita z její první, tak významné soutěže. Za svůj výkon byla ohodnocena bronzovou medailí a umístěním na celkovém 12 místě.
Na přípravě žáků se podíleli odborní učitelé pan ing. Václav Forman, Iva Hašová a Veronika Kučová.
Dosaženými výsledky se všichni reprezentanti naší školy kvalifikovali do finále soutěže v Brně. Doufáme, že po odstranění drobných nedostatků dosáhnou nejméně tak dobrých výsledků, jakých dosáhli ve Frenštátě pod Radhoštěm.



« zpět




Česká verze English version Version française Deutsch version Spain version
Střední škola hotelová a služeb
Na Lindovce 1463
Kroměříž
767 01

Tel.: 573 504 511
Fax: 573 504 555
E-mail: skola@hskm.cz

IČ: 47934832
DIČ: CZ 47934832
REDIZO : 600015092
IZO: 107870878
ID datové schránky: fybxjet
Bankovní spojení : KB Kroměříž, č.ú.18231–691/0100
Důležité – pokladna
01.07.2017
V den předávání maturitních vysvědčení a výučních listů bude pokladna otevřena pro končící studenty
Jezdecké závody „Pohár města Kroměříže“ 17. 6. 2017
21.06.2017
Nádherné prostředí Pionýrské louky Podzámecké zahrady, čerstvě upravené trávníky, vyzdobený parkur se skokovými překážkami, ochozy s lavičkami plné zvědavých příznivců parkurových závodů i přívětivé počasí, i když na tuto roční dobu trochu chladnější, při
Tradiční ochutnávka v Kroměříži
16.06.2017
Žáci 2. S oboru Gastronomie – wellness naší školy připravili ochutnávku moučníků a pomazánek.
Výstavka bylinek
05.06.2017
Žáci 2. S. oboru vzdělávání Gastronomie kuchař – číšník – wellness připravili výstavku čerstvých bylinek pod názvem „Znáš zelené koření?“.
Hotelová škola měla úspěch na filmovém festivalu ve Zlíně
02.06.2017
57. ročník Mezinárodního filmového festivalu filmů pro děti a mládež ve Zlíně měl i letos nejedno zpestření. Kromě jiného se v doprovodném programu představily studentky SŠHS Kroměříž. 30. května 2017 nabízely návštěvníkům festivalu k ochutnání bezlepkové
„Buďte na internetu v bezpečí“
02.06.2017
Počet mladých lidí, kteří nacházejí svoje intimní materiály na internetu, roste. Posílají je svým protějškům na sociálních sítích nebo třeba neznámým lidem při seznamování. Po čase se ale může z krátkodobé zábavy a vzrušení stát noční můra.
Podnikání je náročné i ve wellness…
02.06.2017
Wellness je velice široký pojem, obsahující jak stránku ducha, tak těla. Primárně, slovo wellness znamená cestu k souladu mysli, duše a těla.
Ta jižní Morava je krásná zem, osázená vinohradem
02.06.2017
Ve známé lidové písni se zpívá o krásné jižní Moravě. O tom, že je to tak, se přesvědčili studenti třídy 3. E na dvoudenní odborné exkurzi.
© 2017 všechna práva vyhrazena - HSKM.cz, mapa webu, RSS aktualit RSS aktualit
realizace: kromnet.cz