úvodní stránka
STŘEDNÍ ŠKOLA HOTELOVÁ
A SLUŽEB KROMĚŘÍŽ

Nacházíte se: Úvod » Aktuality » Semináře luštěnin a obilovin

Aktuality

Semináře luštěnin a obilovin [28.03.2013]
Dne 18. 1. 2013 na půdě hotelové školy poprvé proběhla praktická maturita formou seminářů, kterou si studenti zorganizovali, připravili i uvařili sami. Vedoucím maturantů byl Mgr. Stanislav Vaněk. První seminář se zaměřil na luštěniny a druhý na obiloviny. Pro tyto témata se rozhodli, protože mnoho lidí pokrmy z obilovin a luštěnin neznají, a také proto, že jsou pro naše zdraví potřebné. Pro mnoho studentů byly tyto pokrmy neznámé, ale velice si nad nimi pochutnávali, jako například nad tofu krémem s kokosem, imitací vaječné pomazánky a z obilovin to byl například obilovinový salát s těstovinami. Kdyby vás to náhodou motivovalo, tak tady vám přikládáme veškeré recepty k pokrmům, které se na daném semináři uskutečnily.
Obě tyhle práce byly spojeny s prezentací a ochutnávkou. Tvorby těchto seminářů se ujaly maturantky ze třídy 4. F., které seminář připravily pro studenty prvního, druhého a třetího ročníku.
Kaláčová, Uradníčková, Blahová, Tesařová

Recepty luštěniny:

Majonéza z Tofu
200 g tofu, 500 ml mléka, 50 g sójového nebo slunečnicového oleje, ocet, sůl
Do nožového mixéru dáme sójové mléko, olej a špetku soli. Spustíme mixér na plné obrátky a po kouscích vhazujeme tofu. Dokonale promixujeme a dochutíme solí a octem.
Tofu základ pro pomazánky a krémy II.
150 g tofu, 40 g rostlinného másla, 40 g kaše ze sójové mouky.
Do mixéru dáme sójovou kaši, spustíme na plné obrátky a po kouscích přidáváme tofu. Nakonec rychle zašleháme máslo. Sójová kaše musí být studená, jinak by se krém srazil.
„Humrová“ pomazánka z tofu
100 g syrového celeru, 80 g syrové mrkve, 1 citrón, 200 g majonézy z tofu, sůl, popřípadě špetka cukru.
Očištěný celer a mrkev nastrouháme na jemném struhadle a hned zakapeme šťávou z citrónu. Dobře promícháme s majonézou z tofu a dochutíme solí, případně cukrem. Dáme do chladničky na dvě hodiny zaležet. Pomazánkou zdobíme plátky bílé veky, na každý chlebíček přidáme kolečka citrónu a kousek kadeřavé petržele.
Imitace vaječné pomazánky
180 g tofu základ II., 1 lžička kurkumy (koření žluté barvy), 1 lžíce hořčice, 70 g tofu, 1 menší cibule, 1 lžíce sójové omáčky, 1 lžička oleje, citrónová šťáva, sůl.
Očištěnou cibuli jemně nakrájíme a pomačkáme. V míse rozetřeme kurkumu s olejem, přidáme hořčici, sójovou omáčku, cibuli a dobře promícháme. Vše smícháme s tofu základem a nakonec lehce zamícháme na drobné kostičky nakrájené čerstvé tofu. Podle potřeby dochutíme solí, citronovou šťávou a necháme v chladničce 2 hodiny zaležet. Pomazánka je chutí i vzhledem k nerozeznání od vaječné, ale bez cholesterolu.
Jemný salát z tofu a syrové zeleniny
150 g tofu, 200 g očištěné zeleniny, 1 jablko, 1 lžíce sekané petrželové nati, Šťáva z ½ citrónu, 1 lžička medu, 1 lžíce oleje, sůl.
Tofu a očištěnou zeleninu a jablko nastrouháme na hrubém struhadle, přidáme petrželovou nať a zálivku z citrónové šťávy, medu, několika lžic vody a ½ lžičky soli a dobře promícháme. Zakapeme olejem a necháme v chladničce asi ½ hodiny zaležet.
(doporučené druhy zelenin: karotka, celer, kedlubna, tykev, cuketa, ředkvičky, červená řepa, pórek).
Tofu krém s kokosem
200 g tofu natural, 200 g kokosu, 300 ml sojového mléka, 100 g cukru
Kokos smícháme s cukrem a zalijeme sojovým mlékem. Nastrouhané tofu v misce rozmixujeme a přidáme připravený kokos s mlékem. Vše dokonale rozmixujeme, dokud nevznikne krém.
Luštěninové karbanátky
1/4 kg hrachu nebo čočky, 1 – 2 vejce, 2 menší brambory, 1 cibule, 5 dkg, slaniny, strouhanka, sůl, kmín, majoránka
Do měkka uvařený hrách nebo čočku prolisujeme na kaši, přidáme sůl, koření, mleté brambory, sekanou cibuli zpěněnou na slanině, strouhanku a vše spojíme vejcem. Tvoříme karbanátky, které máčíme ve vejci a strouhance a smažíme.

Recepty obiloviny:

Salát ROBI s těstovinou. (mušle, spirály, kolínka)
500 g těstovin, 500 g Robi nudličky, 1 pórek, 2 červené papriky, ostatní pochutiny dle chuti.
Uvařenou těstovinu propláchneme studenou vodou a vychladíme. Promícháme s nudličkami Robi; pórkem, červenou paprikou, na plátky krájenou cibulí. Ochutíme solí, worcestrovou omáčkou, octem, cukrem, olejem, hořčicí a pepřem.
Vajíčkový salát z ROBI
500 g Robi, 200 g mrkve, 200 g okurek, jedna velká cibule, 200 g zeleného hrášku, 5 ks vajec.
Plátky Robi, vařenou mrkev a sterilizované okurky nakrájíme na úhledné nudličky, nebo kostičky, přidáme zelený hrášek, plátky natvrdo vařených vajec, jemně krájené plátky cibule nebo pórek. Směs promícháme s majonézou nebo kyselou smetanou promíchanou hořčicí, cukrem, solí a mletým pepřem.
Česneková pomazánka ROBI
1 pomazánkové máslo, 500 g Robi, 100 g taveného sýru.
Mleté Robi vyšleháme s pomazánkovým máslem a taveným sýrem. Ochutíme solí a třeným česnekem. Chlebíčky nebo chuťovky zdobíme ořechovým jádrem, jemnými plátky pórku a kolečkem kapie.
Čevapčiči ROBI
800 g mleté maso Robi, sůl, mletý pepř, vegeta, cibule, 3 vejce, 30 g mleté papriky, hl. mouka, 150 g strouhanka, olej.
Mleté maso dobře promícháme s vejci, strouhankou, moukou, kořením a jemně nakrájenou cibulí. Dochutíme a tvoříme válečky, které na oleji v troubě upečeme. (Pečeme krátce, abychom je nevysušily). Podáváme s hořčicí, na kolečkách krájenou cibulí a tatarskou omáčkou nebo kečupem. Příloha brambory v každé úpravě.
Kuskus na sladko
500 g kuskus, 4 kiwi, 4 jablka, 4 pomeranče, 2 lžíce mleté skořice, 2 lžíce medu.
Kuskus nasypeme do misky. V druhé misce máme rozehřátý med. Medem pak přelijeme kuskus a posypeme skořicí. Nakrájíme ovoce a přidáme od kuskusu. Lze servírovat jak teplý, tak i studený.
Můžeme přidat arašídy, rozinky i jiné ovoce, záleží kdo co má rád.






« zpět




Česká verze English version Version française Deutsch version Spain version
Střední škola hotelová a služeb
Na Lindovce 1463
Kroměříž
767 01

Tel.: 573 504 511
Fax: 573 504 555
E-mail: skola@hskm.cz

IČ: 47934832
DIČ: CZ 47934832
REDIZO : 600015092
IZO: 107870878
ID datové schránky: fybxjet
Bankovní spojení : KB Kroměříž, č.ú.18231–691/0100
Projekt praktický týden
17.10.2017
Podpora všeobecného, exekutivního a praktického vyučování žáků v gastronomii – praktický týden
Barokní skvosty nedaleko nás
09.10.2017
„Barokní skvost jako dar ženě.“ Toto heslo zaujalo studenty třídy 3. E při plánování odborné exkurze
Veletrh vzdělávání Hodonín 4.-5. 10 2017
09.10.2017
4.-5..10.2017 se konal v Hodoníně už po dvacáté první Veletrh vzdělávání pořádaný SSŠ Brno. Naše škola a dalších 58 škol zde prezentovalo své obory a zaměření.
Adaptační pobyt na Rusavě pro nastupující první ročníky maturitních oborů
07.09.2017
Adaptační pobyt na Rusavě pro nastupující první ročníky tří maturitních oborů se konal ve dnech 31. 8. – 3. 9. 2017. Celkem se ho zúčastnilo 55 studentů.
Důležité – pokladna
01.07.2017
V den předávání maturitních vysvědčení a výučních listů bude pokladna otevřena pro končící studenty
Jezdecké závody „Pohár města Kroměříže“ 17. 6. 2017
21.06.2017
Nádherné prostředí Pionýrské louky Podzámecké zahrady, čerstvě upravené trávníky, vyzdobený parkur se skokovými překážkami, ochozy s lavičkami plné zvědavých příznivců parkurových závodů i přívětivé počasí, i když na tuto roční dobu trochu chladnější, při
Tradiční ochutnávka v Kroměříži
16.06.2017
Žáci 2. S oboru Gastronomie – wellness naší školy připravili ochutnávku moučníků a pomazánek.
Výstavka bylinek
05.06.2017
Žáci 2. S. oboru vzdělávání Gastronomie kuchař – číšník – wellness připravili výstavku čerstvých bylinek pod názvem „Znáš zelené koření?“.
© 2017 všechna práva vyhrazena - HSKM.cz, mapa webu, RSS aktualit RSS aktualit
realizace: kromnet.cz