úvodní stránka
STŘEDNÍ ŠKOLA HOTELOVÁ
A SLUŽEB KROMĚŘÍŽ

Nacházíte se: Úvod » Aktuality » Sladké opojení – 8. ročník

Aktuality

Sladké opojení – 8. ročník [22.05.2012]

Celostátní soutěž cukrářských dovedností "Sladké opojení" – 8. ročník

Pacholátko boubelaté, očka modrá, vlásky zlaté… kdo by neznal verše, které mnohé z nás provázely dětstvím. Úryvek posloužil jako hlavní motto k osmému ročníku celostátní soutěže cukrářských dovedností žáků učebního oboru Potravinářská výroba – cukrářské práce, která se konala v SŠHS Kroměříž dne 17. 5. 2012.
Soutěž si během let získala pozitivní hodnocení zástupců středních škol z celé republiky a také uznání ministerstva školství, pod jehož záštitou je každoročně pořádána a dotována v rámci rozvojového programu MŠMT „Podpora soutěží a přehlídek v zájmovém vzdělávání pro školní rok 2011/2012“.
Pozvání na soutěž přijali soutěžící VOŠ, SOŠ a SOU Bzenec, OU a PrŠ Hlučín, Odborné učiliště a Praktická škola Chroustovice, Střední škola Olomouc-Sv. Kopeček, SŠ, ZŠ, MŠ pro sluchově postižené Holečkova 4 – Praha 5, OU a PrŠ Mohelnice, SOŠ, SOU Třešť a domácí SŠHS Kroměříž.
V cukrářské dílně se sešlo osm soutěžních dvojic, aby vykouzlily ze sladkých surovin dort s ozdobami, konkrétně na téma „Pacholátko boubelaté – křtiny“. Pomocí modelovací hmoty a jiných cukrářských materiálů, ale především svýma šikovnýma rukama, tvořili svérázná dílka, která si svou originalitou nezadala s profesionálními cukrářskými výrobky. Co soutěžní družstvo, to jiný báječný nápad.
Nejen miminka sloužila jako zdroj inspirace. Andělé nesoucí dary do života, kočárek skrývající sladké tajemství i zeměkoule, ze které vykukovaly hlavičky dětí z různých zemí světa, nebo čáp jako symbol narození – to vše bylo možné zhlédnout při závěrečném aranžmá ve společenském sále školy.
Je příjemné, že soutěž přilákala nejen odborníky, a to i z jiných měst, ale také kroměřížskou veřejnost. Pochvalná hodnocení všech prací byla jistě dobrým zadostiučiněním pro každého soutěžícího.
Jak říkal ředitel školy Ing. Petr Hajný na počátku soutěže: „To, že jste se probojovali až sem, znamená, že jste z vašich škol nejlepší a že jste všichni vyhráli. Soutěž není jen o vítězství, ale také o komunikaci a o předávání zkušeností.“
Přesto nakonec tři porotkyně, stejně symbolicky jako tři sudičky, vybraly nejzajímavější a detailně nejpropracovanější díla.
Jako absolutní špička cukrářského klání byla vybrána dvojice z SOU Bzenec,  pohár a věcné ceny pro pozici stříbrnou získalo soutěžní družstvo  z SOU Třešť a na krásném třetím místě se umístila děvčata reprezentující domácí školu SŠHS Kroměříž – obor Potravinářská výroba  Petra Sásiková a Monika Novosadová.
Zájem o soutěž jakožto prestižní akci se neustále zvyšuje, a proto je již letos zřejmé, že v příštím roce se počet zúčastněných ještě rozroste. Což je pro školu i pro všechny organizátory akce dobrou vizitkou.


« zpět




Česká verze English version Version française Deutsch version Spain version
Střední škola hotelová a služeb
Na Lindovce 1463
Kroměříž
767 01

Tel.: 573 504 511
Fax: 573 504 555
E-mail: skola@hskm.cz

IČ: 47934832
DIČ: CZ 47934832
REDIZO : 600015092
IZO: 107870878
ID datové schránky: fybxjet
Bankovní spojení : KB Kroměříž, č.ú.18231–691/0100
Závěrečná tisková zpráva GKM 2019
19.03.2019
Závěrečná tisková zpráva GKM 2019
Gastro Kroměříž 2019 online
15.03.2019
Dnes, v pátek 15. 3. 2019, v 8:00 hodin proběhlo slavnostní zahájení 8. ročníku gastronomické soutěže s mezinárodní účastí Gastro Kroměříž 2019.
Gastro Kroměříž 2019
14.03.2019
Dne 15. března 2019 se v prostorách společenského sálu Střední školy hotelové a služeb Kroměříž uskuteční 8. ročník soutěže mladých odborníků v oblasti gastronomie s mezinárodní účastí Gastro Kroměříž 2019.
Projekt IREAS – Podpora vzdělávání žáků v gastronomii
08.03.2019
Dne 6. 3. 2019 žáci 2. A absolvovali workshop na téma zdravá výživa. Všichni zúčastnění získali informace o energetické hodnotě potravin, výživových doporučeních a také jaký vliv má složení stravy na zdravotní stav člověka a jak ovlivňuje jeho výkonnost.
Pokračovací kurz carvingu v thajském stylu v Kroměříži
01.03.2019
Již podruhé se sešli 21. a 22. února 2019 žáci naší školy a žákyně ze Střední školy Charbulova z Brna na POKRAČOVACÍM KURZU CARVINGOVÉ AKADEMIE, tentokrát zaměřeném na thajský styl.
Projekt Edison 2019 na SŠHS Kroměříž
23.02.2019
I v letošním roce se hotelová škola zúčastnila Projektu Edison. Stážisté ze zahraničních univerzit navštěvují školy v České republice a seznamují naše studenty s kulturou jejich zemí.
Projekt IREAS – Podpora vzdělávání žáků v gastronomii
23.02.2019
Dne 20. 2. 2019 žáci 2. A absolvovali workshop na téma pracovněprávní vztah a finance.
Barmanský kurz
22.02.2019
Základní barmanský kurz České barmanské asociace, z.s.ve dnech 11. – 15. 03. 2019
© 2019 všechna práva vyhrazena - HSKM.cz, mapa webu, RSS aktualit RSS aktualit
realizace: kromnet.cz