úvodní stránka
STŘEDNÍ ŠKOLA HOTELOVÁ
A SLUŽEB KROMĚŘÍŽ

Nacházíte se: Úvod » Aktuality » Zdravý životní styl má zelenou

Aktuality

Zdravý životní styl má zelenou [19.02.2015]
Kroměřížská Střední škola hotelová a služeb reagovala na trendy dnešní doby a od září loňského roku otevřela nový obor Gastronomie-wellness zaměřený na zdravý životní styl. V dnešní době rostoucích civilizačních nemocí, které s naším životním stylem souvisejí, jde o počin vskutku důležitý.
Žáci nového oboru nejen že se o zdravém životním stylu učí, ale zároveň své zkušenosti převádějí i do praxe. Zpočátku to byla například výstava „Čerstvé zelené bylinky“, kde se adepti zdravého stylu učili využívat rozmanitou škálu zeleného koření v české kuchyni. Velký úspěch měla nabídka pomazánek a moučníků připravených z celozrnné mouky, různých druhů obilovin, luštěnin, ořechů, ovoce a zeleniny, na Dni otevřených dveří. Pomazánky a moučníky byly vyrobeny například z tepelně upravených luštěnin a brambor, vybrané pomazánky připraveny zasyrova. K dochucování byly použity čerstvé bylinky, směsi koření, ale také vybraná zelenina. Pokrmy vyrobené z luštěnin, vybraných druhů obilovin, ořechů ovoce a zeleniny jsou vhodné pro ty, kteří se chtějí stravovat zdravě, nebo mají některá zdravotní omezení a nesmí konzumovat pokrmy a výrobky obsahující lepek. Na dotazy návštěvníků ohledně surovin a jejich zpracování žáci bez zaváhání odpovídali a detailně popisovali, jak jednotlivé pokrmy připravovali a dochucovali. Kromě toho ve cvičné kuchyni před návštěvníky, které tvořili nejen žáci základních škol ale také jejich rodiče a kamarádi, zručně připravovali jednotlivé výrobky a opět je nabízeli k ochutnávce.
Inspirací i pro laiky byly v době předvánoční recepty na zdravé vánoční pochoutky. Žáci pod vedením své odborné učitelky zpracovávali celozrnnou mouku, vybrané luštěniny, zeleninu, ovoce, různé druhy ořechů, med, či jiné ne příliš tradiční vánoční suroviny, a z nich pekli cukroví. Jejich práce, stejně jako činnost během celého půlroku, byla průběžně dokumentována fotografiemi a videozáznamem. V teoretické části proběhl evaluační proces, ve kterém žáci ve skupině zhodnotili své výkony a navrhli možnosti, jak svou práci dále vylepšovat.
Jelikož je to obor nový, jde o práci tvůrčí a nejen pro žáky samotné, ale i pro širší veřejnost, velmi přínosnou. Klady nového oboru budou zhodnoceny s přibývajícími ročníky a rostoucími zkušenostmi mladých odborníků na zdravý životní styl. Je dobře, že se naše škola může v této oblasti vzdělávání a životního stylu prezentovat a do budoucna předat na trh práce profesionálně vzdělané odborníky zdravého životního stylu, jichž zatím je v naší společnosti nedostatek.

 

« zpět




Česká verze English version Version française Deutsch version Spain version
Střední škola hotelová a služeb
Na Lindovce 1463/1
Kroměříž
767 01

Tel.: 573 504 511
Fax: 573 504 555
E-mail: skola@hskm.cz

IČ: 47934832
DIČ: CZ 47934832
REDIZO : 600015092
IZO: 107870878
ID datové schránky: fybxjet
Bankovní spojení : KB Kroměříž, č.ú.18231–691/0100
Mezinárodní soutěž tradičních zápřeží o pohár Jana arcibiskupa olomouckého v Kroměříži 28. – 29. září 2019
07.10.2019
Střední škola hotelová a služeb Kroměříž se podílela na organizaci a průběhu mezinárodní soutěže tradičních zápřeží.
Praktický exekutivní týden
19.09.2019
Závěrečný exekutivní týden se uskutečnil na Vysoké škole hotelové spol. s r. o. v Praze od 9. 9. – 13. 9. 2019.
Adaptační pobyt pro nastupující první ročníky maturitních oborů
04.09.2019
Adaptační pobyt na RS Dopravák Buchlovice pro nastupující první ročníky maturitních oborů hotelnictví se konal ve dnech 29. 8. – 1. 9. 2019.
Výzva k podání nabídky
22.08.2019
Zadávací podmínky
Vyhlášení 4. kola přijímacího řízení pro školní rok 2019/2020
20.08.2019
Vyhlášení 4. kola přijímacího řízení pro školní rok 2019/2020
Škola vaření a kávy v Itálii
02.08.2019
SŠHS Kroměříž pořádá v letošním roce tematicky zaměřený zájezd do Itálie.
Výzva k podání nabídky
29.07.2019
Zadávací podmínky
Pohár města Kroměříže 2019
21.06.2019
V sobotu 16. června proběhl XXIII. ročník jezdeckých závodů pořádaných naší školou. Žáci a učitelé oboru Jezdec a chovatel koní celý týden připravovali parkurové kolbiště, tak aby v sobotu vše vyvrcholilo.
© 2019 všechna práva vyhrazena - HSKM.cz, mapa webu, RSS aktualit RSS aktualit
realizace: kromnet.cz