úvodní stránka
STŘEDNÍ ŠKOLA HOTELOVÁ
A SLUŽEB KROMĚŘÍŽ

Nacházíte se: Úvod » Aktuality » Zpráva z praxe – Španělsko

Aktuality

Zpráva z praxe – Španělsko [23.11.2012]
Prázdninová praxe ve Španělsku
Španělsko jsem v rámci školní praxe navštívila dvakrát, a to v 1. a 3. ročníku. Pokaždé to pro mne bylo velmi přínosné. V obou letech jsem navštívila stejné město i restaurační zařízení „La Sepia Boba“. V prvním roce jsem španělštinu příliš neovládala a bylo to proto na začátku trochu hektické. Naštěstí zaměstnavatel byl vstřícný a po příjezdu s námi mluvil hlavně anglicky, po měsíci jsem se pomalu začala domlouvat i místním jazykem.
Práce byla náročná spíše časově a fyzicky než profesně. Pracovali jsme vždy jeden den od 10:00 – 16:00 a stejný den večer od 19:00- 01.00, druhý den jsme začínali práci až v 19:00 – 01:00. Tyto dva dny se stále střídaly. My, studenti, jsme byli rozděleni do 2 skupin a střádavě jsme chodili do práce na ráno. Celý volný den jsme neměli žádný.
Jednalo se o jednoduchou obsluhu v restauraci, zaměřené na typické španělské speciality a mořské plody. Já osobně jsem byla číšnice, ti z nás, kteří chtěli, dělali v kuchyni nebo za barem. Práce na place obnášela prostírání stolů, umývání stolů a židlí, nošení pití, jídla, uklízení venkovního areálu, kde se nacházely prostory restaurace pro hosty. Dále uklízení vnitřních prostorů restaurace, místnosti pro hosty v nepřízni počasí, sociálních zařízení, lednic, mrazniček, celého skladu, čištění strojů a zařízení sloužících v restauraci.
Práce v kuchyni byla rozdělena na studenou kuchyni, teplou kuchyni a smažení ve fritéze. Každý kuchař měl svůj počet jídel, která připravoval na svém území. V kuchyni pracovalo vždy asi 4-5 kuchařů. Jejich práce obnášela každodenní přípravu potřebných surovin na večerní provoz, úklid pracoviště a zařízení a samotné vaření hostům.
Práce za barem byla rozdělena na přípravu nápojů a umývání veškerého nádobí. Dále úklid pracoviště a oblasti baru.
Každý z nás na ranní směně také chystal všechny stoly a židle, které se v restauraci nacházely, na noc se uklízely po skončení každé směny do skladu. Byla po nás požadována hlavně poctivá a neustálá práce, minimum zábavy na pracovišti, veškeré činnosti, které byly potřeba, jsme vykonávali bez rozdílu. Ohodnocením nám byly měsíční odměny v hotovosti. V restauraci s námi pracovali i jiní zaměstnanci, většinou marocké národnosti, s kterými jsme vesměs vycházeli dobře.
Bydlení i stravu jsme měli zajištěnou zdarma, bydleli jsme v bytech v centru města, vzdálených asi 15 min. od pracoviště. První rok jsme bydleli ve 3 bytech po 3 lidech, poslední rok byl jeden byt zrušen, a proto jsme se museli omezit na 2 byty po 4 a 5 lidech. Byty byly skromné, v každém bytě byly 2 pokoje a sociální zařízení.
Osobní volno většina z nás trávila na pláži, která byla od našeho bydlení vzdálená asi 30 metrů, což bylo velkou výhodou. Někdy jsme podnikali výlety za nákupy do nejbližších měst, do Vinarosu, Beni-Carla a Castellonu. V městě se také nacházelo mnoho restaurací, barů, cukráren a klubů, kde jsme mohli relaxovat a bavit se.
Obě mé praxe ve Španělsku byly pro mne přínosem a rozhodně jich nelituji. Kdybych měla možnost, jela bych znovu. I když jsem byla dvakrát ve stejném městě i podniku, stejné to nebylo a vždy jsem si přivezla nové zážitky a hlavně spoustu zkušeností v oblasti španělského jazyka, gastronomie, kultury a zvyků úplně jiného národa, než je ten náš. Obyvatelé jsou velmi přívětiví, přátelští a milí. Také jsem se seznámila a daleko více sblížila se žáky z naší školy, pouze ve škole by to tolik ani nebylo možné. Zahraniční praxe jsou podle mého názoru jedna z největších předností naší školy, které jiné střední státní školy nemají, a byla by škoda jich nevyužít.
Simona Březková, 4. F.


« zpět




Česká verze English version Version française Deutsch version Spain version
Střední škola hotelová a služeb
Na Lindovce 1463/1
Kroměříž
767 01

Tel.: 573 504 511
Fax: 573 504 555
E-mail: skola@hskm.cz

IČ: 47934832
DIČ: CZ 47934832
REDIZO : 600015092
IZO: 107870878
ID datové schránky: fybxjet
Bankovní spojení : KB Kroměříž, č.ú.18231–691/0100
Jubilejní ročník celorepublikové soutěže Sladké opojení
18.05.2019
Dne 15. května se do Kroměříže sjeli již popatnácté účastníci celostátní soutěže odborných učilišť v cukrářských dovednostech, aby předvedli, čemu se naučili. Letošní téma znělo „Tak jde čas…“
Travel&Meet vítězem soutěže studentských společností!
15.05.2019
Opět je tu po roce soutěž studentských společností. Letos se konal 7. ročník, soutěžilo šest společností, které byly zaměřené na cestování, přípravu pokrmů nebo kosmetiky.
Férová snídaně 2019
13.05.2019
Krásné májové počasí letos přilákalo účastníky Férové snídaně, která se opět konala i v našem městě.
Floristická soutěž oboru zahradník
13.05.2019
V pondělí dne 6. 5. 2019 soutěžili žáci druhého a třetího ročníku oboru zahradník na Florii Kroměříž v prostoru haly "A".
Finanční gramotnost je dnes nezbytná!
01.05.2019
Na závěr čtyřleté výuky ekonomických předmětů si studenti maturitní třídy 4. E ověřili své znalosti
Májová cena Frenštátu p. R. s účastí SŠHS Kroměříž
01.05.2019
V neděli 28. 4. 2019 se konala Májová cena Frenštátu pod Radhoštěm, kde se během tohoto soutěžního dne představila i dvojice reprezentující náš subjekt Střední školy hotelové a služeb Kroměříž – Ing. Michaela Fojtová a Casco Argentino.
Výběrové řízení
30.04.2019
Výběrové řízení: SŠHS Kroměříž – rekonstrukce strukturované kabeláže
První „ST“ sezony 2019 v ESC Olomouc
25.04.2019
Ve dnech 12. – 14. 4. 2019 se konaly první jarní skokové závody v areálu ESC (Equine Sport Centre) Olomouc, kde v sobotu 13. 4. startovala i dvojice za subjekt Střední školy hotelové a služeb Kroměříž - Ing. Michaela Fojtová s koněm Langar.
© 2019 všechna práva vyhrazena - HSKM.cz, mapa webu, RSS aktualit RSS aktualit
realizace: kromnet.cz