úvodní stránka
STŘEDNÍ ŠKOLA HOTELOVÁ
A SLUŽEB KROMĚŘÍŽ

Nacházíte se: Úvod » Aktuality » Zpráva z praxe – Španělsko

Aktuality

Zpráva z praxe – Španělsko [23.11.2012]
Prázdninová praxe ve Španělsku
Španělsko jsem v rámci školní praxe navštívila dvakrát, a to v 1. a 3. ročníku. Pokaždé to pro mne bylo velmi přínosné. V obou letech jsem navštívila stejné město i restaurační zařízení „La Sepia Boba“. V prvním roce jsem španělštinu příliš neovládala a bylo to proto na začátku trochu hektické. Naštěstí zaměstnavatel byl vstřícný a po příjezdu s námi mluvil hlavně anglicky, po měsíci jsem se pomalu začala domlouvat i místním jazykem.
Práce byla náročná spíše časově a fyzicky než profesně. Pracovali jsme vždy jeden den od 10:00 – 16:00 a stejný den večer od 19:00- 01.00, druhý den jsme začínali práci až v 19:00 – 01:00. Tyto dva dny se stále střídaly. My, studenti, jsme byli rozděleni do 2 skupin a střádavě jsme chodili do práce na ráno. Celý volný den jsme neměli žádný.
Jednalo se o jednoduchou obsluhu v restauraci, zaměřené na typické španělské speciality a mořské plody. Já osobně jsem byla číšnice, ti z nás, kteří chtěli, dělali v kuchyni nebo za barem. Práce na place obnášela prostírání stolů, umývání stolů a židlí, nošení pití, jídla, uklízení venkovního areálu, kde se nacházely prostory restaurace pro hosty. Dále uklízení vnitřních prostorů restaurace, místnosti pro hosty v nepřízni počasí, sociálních zařízení, lednic, mrazniček, celého skladu, čištění strojů a zařízení sloužících v restauraci.
Práce v kuchyni byla rozdělena na studenou kuchyni, teplou kuchyni a smažení ve fritéze. Každý kuchař měl svůj počet jídel, která připravoval na svém území. V kuchyni pracovalo vždy asi 4-5 kuchařů. Jejich práce obnášela každodenní přípravu potřebných surovin na večerní provoz, úklid pracoviště a zařízení a samotné vaření hostům.
Práce za barem byla rozdělena na přípravu nápojů a umývání veškerého nádobí. Dále úklid pracoviště a oblasti baru.
Každý z nás na ranní směně také chystal všechny stoly a židle, které se v restauraci nacházely, na noc se uklízely po skončení každé směny do skladu. Byla po nás požadována hlavně poctivá a neustálá práce, minimum zábavy na pracovišti, veškeré činnosti, které byly potřeba, jsme vykonávali bez rozdílu. Ohodnocením nám byly měsíční odměny v hotovosti. V restauraci s námi pracovali i jiní zaměstnanci, většinou marocké národnosti, s kterými jsme vesměs vycházeli dobře.
Bydlení i stravu jsme měli zajištěnou zdarma, bydleli jsme v bytech v centru města, vzdálených asi 15 min. od pracoviště. První rok jsme bydleli ve 3 bytech po 3 lidech, poslední rok byl jeden byt zrušen, a proto jsme se museli omezit na 2 byty po 4 a 5 lidech. Byty byly skromné, v každém bytě byly 2 pokoje a sociální zařízení.
Osobní volno většina z nás trávila na pláži, která byla od našeho bydlení vzdálená asi 30 metrů, což bylo velkou výhodou. Někdy jsme podnikali výlety za nákupy do nejbližších měst, do Vinarosu, Beni-Carla a Castellonu. V městě se také nacházelo mnoho restaurací, barů, cukráren a klubů, kde jsme mohli relaxovat a bavit se.
Obě mé praxe ve Španělsku byly pro mne přínosem a rozhodně jich nelituji. Kdybych měla možnost, jela bych znovu. I když jsem byla dvakrát ve stejném městě i podniku, stejné to nebylo a vždy jsem si přivezla nové zážitky a hlavně spoustu zkušeností v oblasti španělského jazyka, gastronomie, kultury a zvyků úplně jiného národa, než je ten náš. Obyvatelé jsou velmi přívětiví, přátelští a milí. Také jsem se seznámila a daleko více sblížila se žáky z naší školy, pouze ve škole by to tolik ani nebylo možné. Zahraniční praxe jsou podle mého názoru jedna z největších předností naší školy, které jiné střední státní školy nemají, a byla by škoda jich nevyužít.
Simona Březková, 4. F.


« zpět




Česká verze English version Version française Deutsch version Spain version
Střední škola hotelová a služeb
Na Lindovce 1463
Kroměříž
767 01

Tel.: 573 504 511
Fax: 573 504 555
E-mail: skola@hskm.cz

IČ: 47934832
DIČ: CZ 47934832
REDIZO : 600015092
IZO: 107870878
ID datové schránky: fybxjet
Bankovní spojení : KB Kroměříž, č.ú.18231–691/0100
Strava pro naši mysl
11.07.2018
Ve dnech 10. – 14. 5. 2018 se naše škola stala hostitelskou institucí pro mezinárodní projektové setkání Erasmus+ s názvem Feeding Our Minds (Strava pro naši mysl).
Erasmus Budapešť
08.07.2018
Tři týdny v Budapešti díky projektu Erasmus – jaké to bylo?
Pohár města Kroměříže
22.06.2018
Střední škola hotelová a služeb Kroměříž pořádala 16. 6. 2018 již XXII. ročník parkurových jezdeckých závodů
Zemědělská výstava Kotojedy 2018
12.06.2018
Je dlouholetou tradicí, že se žáci a učitelé Střední školy hotelové a služeb podílí na organizaci Zemědělské výstavy v Kroměříži, která se koná každé 2 roky.
Znáš zelené koření?
12.06.2018
Žáci 2. E oboru Hotelnictví připravili výstavku bylinek s názvem „Zelené koření v gastronomii“. Bylinky si prohlédli také žáci oboru Stravovací a ubytovací služby a určovali jednotlivé rostlinky podle vzhledu a vůně.
Florbalový turnaj
29.05.2018
V pátek dne18. 5. 2018 se konal ve zlínské tělocvičně florbalový turnaj pořádaný Střední školou obchodu a gastronomie.
Zažij DofE
28.05.2018
Program DofE (Cena vévody z Edinburghu) je tady od toho, aby ti pomohl zdolat výzvy, které bys chtěl/a překonat a splnit si sny, které máš. V programu DofE se budeš dlouhodobě a pravidelně věnovat aktivitám ve čtyřech oblastech: rozvoj talentu,
Návštěva hotelů Hilton v Praze
23.05.2018
Žáci oboru hotelnictví, třída 1. E v doprovodu třídního učitele Ing. Jindřicha Matějíčka a učitelů odborných předmětů Mgr. Ivany Hašové a Mgr. Andrei Mišurcové se zúčastnili kariérních dnů hotelu Hilton v Praze. Ujal se nás Michal Hradilík Cluster Recruit
© 2018 všechna práva vyhrazena - HSKM.cz, mapa webu, RSS aktualit RSS aktualit
realizace: kromnet.cz