úvodní stránka
STŘEDNÍ ŠKOLA HOTELOVÁ
A SLUŽEB KROMĚŘÍŽ

Nacházíte se: Úvod » Aktuality » Zpráva z praxe – Španělsko

Aktuality

Zpráva z praxe – Španělsko [23.11.2012]
Prázdninová praxe ve Španělsku
Španělsko jsem v rámci školní praxe navštívila dvakrát, a to v 1. a 3. ročníku. Pokaždé to pro mne bylo velmi přínosné. V obou letech jsem navštívila stejné město i restaurační zařízení „La Sepia Boba“. V prvním roce jsem španělštinu příliš neovládala a bylo to proto na začátku trochu hektické. Naštěstí zaměstnavatel byl vstřícný a po příjezdu s námi mluvil hlavně anglicky, po měsíci jsem se pomalu začala domlouvat i místním jazykem.
Práce byla náročná spíše časově a fyzicky než profesně. Pracovali jsme vždy jeden den od 10:00 – 16:00 a stejný den večer od 19:00- 01.00, druhý den jsme začínali práci až v 19:00 – 01:00. Tyto dva dny se stále střídaly. My, studenti, jsme byli rozděleni do 2 skupin a střádavě jsme chodili do práce na ráno. Celý volný den jsme neměli žádný.
Jednalo se o jednoduchou obsluhu v restauraci, zaměřené na typické španělské speciality a mořské plody. Já osobně jsem byla číšnice, ti z nás, kteří chtěli, dělali v kuchyni nebo za barem. Práce na place obnášela prostírání stolů, umývání stolů a židlí, nošení pití, jídla, uklízení venkovního areálu, kde se nacházely prostory restaurace pro hosty. Dále uklízení vnitřních prostorů restaurace, místnosti pro hosty v nepřízni počasí, sociálních zařízení, lednic, mrazniček, celého skladu, čištění strojů a zařízení sloužících v restauraci.
Práce v kuchyni byla rozdělena na studenou kuchyni, teplou kuchyni a smažení ve fritéze. Každý kuchař měl svůj počet jídel, která připravoval na svém území. V kuchyni pracovalo vždy asi 4-5 kuchařů. Jejich práce obnášela každodenní přípravu potřebných surovin na večerní provoz, úklid pracoviště a zařízení a samotné vaření hostům.
Práce za barem byla rozdělena na přípravu nápojů a umývání veškerého nádobí. Dále úklid pracoviště a oblasti baru.
Každý z nás na ranní směně také chystal všechny stoly a židle, které se v restauraci nacházely, na noc se uklízely po skončení každé směny do skladu. Byla po nás požadována hlavně poctivá a neustálá práce, minimum zábavy na pracovišti, veškeré činnosti, které byly potřeba, jsme vykonávali bez rozdílu. Ohodnocením nám byly měsíční odměny v hotovosti. V restauraci s námi pracovali i jiní zaměstnanci, většinou marocké národnosti, s kterými jsme vesměs vycházeli dobře.
Bydlení i stravu jsme měli zajištěnou zdarma, bydleli jsme v bytech v centru města, vzdálených asi 15 min. od pracoviště. První rok jsme bydleli ve 3 bytech po 3 lidech, poslední rok byl jeden byt zrušen, a proto jsme se museli omezit na 2 byty po 4 a 5 lidech. Byty byly skromné, v každém bytě byly 2 pokoje a sociální zařízení.
Osobní volno většina z nás trávila na pláži, která byla od našeho bydlení vzdálená asi 30 metrů, což bylo velkou výhodou. Někdy jsme podnikali výlety za nákupy do nejbližších měst, do Vinarosu, Beni-Carla a Castellonu. V městě se také nacházelo mnoho restaurací, barů, cukráren a klubů, kde jsme mohli relaxovat a bavit se.
Obě mé praxe ve Španělsku byly pro mne přínosem a rozhodně jich nelituji. Kdybych měla možnost, jela bych znovu. I když jsem byla dvakrát ve stejném městě i podniku, stejné to nebylo a vždy jsem si přivezla nové zážitky a hlavně spoustu zkušeností v oblasti španělského jazyka, gastronomie, kultury a zvyků úplně jiného národa, než je ten náš. Obyvatelé jsou velmi přívětiví, přátelští a milí. Také jsem se seznámila a daleko více sblížila se žáky z naší školy, pouze ve škole by to tolik ani nebylo možné. Zahraniční praxe jsou podle mého názoru jedna z největších předností naší školy, které jiné střední státní školy nemají, a byla by škoda jich nevyužít.
Simona Březková, 4. F.


« zpět




Česká verze English version Version française Deutsch version Spain version
Střední škola hotelová a služeb
Na Lindovce 1463
Kroměříž
767 01

Tel.: 573 504 511
Fax: 573 504 555
E-mail: skola@hskm.cz

IČ: 47934832
DIČ: CZ 47934832
REDIZO : 600015092
IZO: 107870878
ID datové schránky: fybxjet
Bankovní spojení : KB Kroměříž, č.ú.18231–691/0100
Závěrečná tisková zpráva GKM 2019
19.03.2019
Závěrečná tisková zpráva GKM 2019
Gastro Kroměříž 2019 online
15.03.2019
Dnes, v pátek 15. 3. 2019, v 8:00 hodin proběhlo slavnostní zahájení 8. ročníku gastronomické soutěže s mezinárodní účastí Gastro Kroměříž 2019.
Gastro Kroměříž 2019
14.03.2019
Dne 15. března 2019 se v prostorách společenského sálu Střední školy hotelové a služeb Kroměříž uskuteční 8. ročník soutěže mladých odborníků v oblasti gastronomie s mezinárodní účastí Gastro Kroměříž 2019.
Projekt IREAS – Podpora vzdělávání žáků v gastronomii
08.03.2019
Dne 6. 3. 2019 žáci 2. A absolvovali workshop na téma zdravá výživa. Všichni zúčastnění získali informace o energetické hodnotě potravin, výživových doporučeních a také jaký vliv má složení stravy na zdravotní stav člověka a jak ovlivňuje jeho výkonnost.
Pokračovací kurz carvingu v thajském stylu v Kroměříži
01.03.2019
Již podruhé se sešli 21. a 22. února 2019 žáci naší školy a žákyně ze Střední školy Charbulova z Brna na POKRAČOVACÍM KURZU CARVINGOVÉ AKADEMIE, tentokrát zaměřeném na thajský styl.
Projekt Edison 2019 na SŠHS Kroměříž
23.02.2019
I v letošním roce se hotelová škola zúčastnila Projektu Edison. Stážisté ze zahraničních univerzit navštěvují školy v České republice a seznamují naše studenty s kulturou jejich zemí.
Projekt IREAS – Podpora vzdělávání žáků v gastronomii
23.02.2019
Dne 20. 2. 2019 žáci 2. A absolvovali workshop na téma pracovněprávní vztah a finance.
Barmanský kurz
22.02.2019
Základní barmanský kurz České barmanské asociace, z.s.ve dnech 11. – 15. 03. 2019
© 2019 všechna práva vyhrazena - HSKM.cz, mapa webu, RSS aktualit RSS aktualit
realizace: kromnet.cz