úvodní stránka
STŘEDNÍ ŠKOLA HOTELOVÁ
A SLUŽEB KROMĚŘÍŽ

Nacházíte se: Úvod » Informace pro učitele, žáky a rodiče » Fair trade » Práce s veřejností
tisk

Práce s veřejností

Deník.cz


Prezentace i ochutnávka. Studenti předvedli, co je fair trade

Veřejnou prezentaci spojenou s ochutnávkou produktů Fair Trade připravili 11. března v prostorách Knihovny Kroměřížska studenti Střední školy hotelové a služeb Kroměříž. Návštěvníkům mimo jiné vysvětlili, proč je důležité výrobky této značky podporovat.
Kroměříž - Veřejnou prezentaci spojenou s ochutnávkou produktů s označením Fair Trade připravili v úterý v prostorách Knihovny Kroměřížska studenti Střední hotelové a služeb Kroměříž. Návštěvníkům mimo jiné vysvětlili, proč je důležité výrobky této značky podporovat.
„Výrobky Fair Trade podporují vytvářet pro obyvatele rozvojových zemí příležitosti, které jim umožní uživit se vlastní prací za důstojných podmínek,“ zaznělo při prezentaci. Z každého výrobku jde totiž část ze zisku právě lidem v zemích třetího světa, odkud výrobky a suroviny pochází.
Také kroměřížská škola nyní usiluje o označení Fair Trade, do projektu se zapojila v letošním školním roce. „Studenti založili společnost a chceme se zabývat šířením této myšlenky,“ vysvětlila pedagožka Věra Kadlecová.
Studenti hotelové školy nakupují suroviny této značky a z nich připravují pochutiny, které pak prodávají a prezentují na svých akcích, představí je také ve školách v Kroměříži.
„Zájem projevila například Základní škola Sýpky a během dopoledne se tady byli podívat děti ze Základní školy Slovan,“ dodala Kadlecová.
Autor: Soňa Ličková

Knihovna Kroměřížska


https://www.facebook.com/KnihovnaKromerizska?ref=tsnihovna Kroměřížska
Fair Trade – prezentace principů, ochutnávka, i panelová výstava

5plus2


Týdeník Kroměřížska



Kroměřížské Infonoviny


Víte, co je Fair trade?
S prezentací o Fair trade vystoupily v úterý 11. března v Knihovně Kroměřížska studentky Střední školy hotelové a služeb Kroměříž.
Víte, co je Fair trade? Tyto výrobky spojují prvotřídní kvalitu potravin (často s certifikací BIO) s podporou etického obchodování v třetím světě. Dodavateli surovin pro tyto potraviny jsou především farmáři z Afriky, Asie a Latinské Ameriky. Fair trade poskytuje živitelům rodin možnost důstojného výdělku, odmítá dětskou práci na všech stupních výroby a podporuje komunitní vzdělávací projekty v dané oblasti.
Prezentace zahrnovala i projekce z běžných sklizní a zpracování kakaových bobů pro výrobu běžných čokolád bez nálepky Fair trade, kde je běžně ve velkém využívána dětská práce. A to bez zaplacení, děti dostávají za těžkou práci jen jídlo. Paradoxem je, že poprvé v životě ochutnaly čokoládu, až ji dostaly od reportéra…
SŠHS nyní usiluje o titul Fair trade škola. A kdyby v Kroměříži alespoň ještě jedna restaurace či kavárna nabízela Fair trade výrobky, získalo by město také fairtradeový titul.
V uvedené škole si skupina studentů a studentek založila v rámci předmětu aplikovaná ekonomie fairtradeovou firmu. Nakupují faitradeové suroviny, ze kterých uvaří nebo upečou a prodají. „Není to žádná fiktivní firma. Musí si spočítat normy, kalkulaci, vyrobit a prodat,“ říká Ing. Věra Kadlecová, který uvedený předmět učí.
-ja-


Česká verze English version Version française Deutsch version Spain version
Střední škola hotelová a služeb
Na Lindovce 1463
Kroměříž
767 01

Tel.: 573 504 511
Fax: 573 504 555
E-mail: skola@hskm.cz

IČ: 47934832
DIČ: CZ 47934832
REDIZO : 600015092
IZO: 107870878
ID datové schránky: fybxjet
Bankovní spojení : KB Kroměříž, č.ú.18231–691/0100
Závěrečná tisková zpráva GKM 2019
19.03.2019
Závěrečná tisková zpráva GKM 2019
Gastro Kroměříž 2019 online
15.03.2019
Dnes, v pátek 15. 3. 2019, v 8:00 hodin proběhlo slavnostní zahájení 8. ročníku gastronomické soutěže s mezinárodní účastí Gastro Kroměříž 2019.
Gastro Kroměříž 2019
14.03.2019
Dne 15. března 2019 se v prostorách společenského sálu Střední školy hotelové a služeb Kroměříž uskuteční 8. ročník soutěže mladých odborníků v oblasti gastronomie s mezinárodní účastí Gastro Kroměříž 2019.
Projekt IREAS – Podpora vzdělávání žáků v gastronomii
08.03.2019
Dne 6. 3. 2019 žáci 2. A absolvovali workshop na téma zdravá výživa. Všichni zúčastnění získali informace o energetické hodnotě potravin, výživových doporučeních a také jaký vliv má složení stravy na zdravotní stav člověka a jak ovlivňuje jeho výkonnost.
Pokračovací kurz carvingu v thajském stylu v Kroměříži
01.03.2019
Již podruhé se sešli 21. a 22. února 2019 žáci naší školy a žákyně ze Střední školy Charbulova z Brna na POKRAČOVACÍM KURZU CARVINGOVÉ AKADEMIE, tentokrát zaměřeném na thajský styl.
Projekt Edison 2019 na SŠHS Kroměříž
23.02.2019
I v letošním roce se hotelová škola zúčastnila Projektu Edison. Stážisté ze zahraničních univerzit navštěvují školy v České republice a seznamují naše studenty s kulturou jejich zemí.
Projekt IREAS – Podpora vzdělávání žáků v gastronomii
23.02.2019
Dne 20. 2. 2019 žáci 2. A absolvovali workshop na téma pracovněprávní vztah a finance.
Barmanský kurz
22.02.2019
Základní barmanský kurz České barmanské asociace, z.s.ve dnech 11. – 15. 03. 2019
© 2019 všechna práva vyhrazena - HSKM.cz, mapa webu, RSS aktualit RSS aktualit
realizace: kromnet.cz