úvodní stránka
STŘEDNÍ ŠKOLA HOTELOVÁ
A SLUŽEB KROMĚŘÍŽ

Nacházíte se: Úvod » Informace pro učitele, žáky a rodiče » Praxe » Zahraniční praxe
tisk

Zahraniční praxe

Zahraniční praxe a výjezdy žáků 2010/11

http://www.hskm.cz/cz/archiv/zahranicni-praxe-201011.html

Zahraniční praxe a výjezdy žáků 2012/13

Ve školním roce 2012/2013 byly zorganizovány zahraniční stáže a praxe pro 90 žáků, kteří vyjeli do těchto zemí:
  • SRN: 53 žáků (ZAV – dříve ZIHOGA) a 12 žáků (Leonardo da Vinci)
  • Španělsko: 12 žáků (smlouva s hotelem)
  • Francie: 5 žáků (smlouva s hotelem)
  • Itálie: 2 žáci (Leonardo da Vinci) a 4 žáci (smlouva s hotelem)
  • Rakousko: 6 žáků (smlouva s hotelem)
Část žáků v SRN a Itálii se zúčastnila praxe (stáže) v rámci programu Leonardo da Vinci. Cílem mezinárodního projektu Leonardo da Vinci je podpora odborného vzdělávání žáků, kteří se připravují na své budoucí povolání. Podpora, zvláště finanční, směřuje do členských zemí EU, a proto se i žáci naší školy, které byl schválen národní agenturou Leonardo da Vinci projekt do Německa a Itálie, mohou v letošním roce rozjet za hranice republiky.
U tohoto programu zajišťuje dopravu tam i zpět a pojištění agentura Leonardo da Vinci, na ubytování a stravování se podílí agentura Leonardo da Vinci a partnerská škola. Stáž probíhá na všech úsecích hotelového provozu (tj. kuchyně, restaurace, bar, housekeeping apod.) Odborné vedení zajistí manažeři hotelu. Studenti pracují v provozu max. 8 hodin denně, za týden mají nárok na 2 dny osobního volna. Studenti po absolvování stáže obdrží certifikát o vykonávané činnosti s hodnocením.
Další výjezdy se uskutečnily na základě smlouvy mezi hotelem a školou. Na místo určení se studenti dopravují sami, většinou si sami hradí dopravu i pojištění. Hotel zajišťuje ubytování a stravování. Studenti pracují 5-6 dnů v týdnu, zabezpečují činnost recepce, obsluhu v jídelně, obsluhu na pláži, v baru, pracují v kuchyni, ale také zajišťují úklid na patrech a pokojích.
Podle nového zákona mají možnost absolventi SŠ (všech, nejen naší) získat v rámci dalšího vzdělávání pracovní povolení na dobu 12 nebo 18 měsíců. S touto žádostí se obrátí na příslušný úřad práce v České republice. I když možnost je určena středoškolákům ze všech škol, myslíme si, že naše škola žáky na tuto práci připravuje velmi dobře jak po stránce odborné, tak jazykové a žáci mají větší možnost uplatnění.
Někteří žáci vyjíždějí do zahraničí na praxi individuálně.
Někteří naši absolventi se na místa praxí vrací individuálně i po studiu, pracují zde především v sezóně.
Praxe studentů v Německu
Přes ZAV (ZIHOGu) jsme dostali nabídku neomezeného míst, obsadili jsme 53. Velká část žáků pracovala v městečku Binz u pana Bruna, se kterým dlouhodobě spolupracujeme. Dva žáci pracovali v luxusním Restaurantu Wulff v Keitumu. Praxe trvá 3 měsíce, žáci dostávají příspěvek na dopravu, pojištění si hradí sami. Ne všichni žáci jsou na práci a podmínky zvyklí, nejvíce problémů je během počáteční adaptace.
V letošním roce se nám nepodařilo zabezpečit praxi v Řecku. Spolupráce s agenturami byla velmi špatná, nebyli jsme schopni ani ochotni přistoupit na jejich podmínky, proto jsme od této destinace raději ustoupili. Situace samozřejmě odráží ekonomickou situaci v této zemi.

Zprávy žáků ze zahraničních praxí

Německo – Binz

Cesta se začala u pohraničí klikatit do kopců. To byla ta chvíle, kdy jsme posílali naše poslední zprávy na rozloučenou rodičům a kamarádům, a vzápětí také opouštěli hranice České republiky. Končily nám prázdniny a nastávaly dva měsíce praxe v malebném německém městečku Binz při pobřeží Baltského moře.
Hned po příjezdu jsme se ubytovali a ještě ten večer dostali instrukce ohledně naší nadcházející práce. Další den už nás čekal nástup na pracoviště.
První týden se opravdu táhl. Byly to ty nejhektičtější a nejvíce stresující dny, kdy jsme vynakládali veškeré úsilí na to, abychom se začlenili do provozu a naučili se spoustě novým věcem. „Doma“ na nás padalo všechno vyčerpání a starosti, což se ale brzy změnilo. Za nějakou tu chvíli už jsme pracovali s úsměvem a začali si zdejší pobyt spíše užívat. Zápal pro práci se stupňoval a sem tam byla řečena i nějaká ta pochvala ze strany nadřízených.
Volno jsme trávili většinou nakupováním, procházením se po pláži, nebo také poznáváním městečka s pouhými 2 000 obyvatel. Jeho střed byl nádherný. Široké prosluněné ulice, lemované vilami či podniky vyvedenými v čistě bílé barvě, působily velmi elegantně. Nemuseli jsme chodit daleko, abychom spatřili okouzlující západ slunce nad mořem s tak neklidnou hladinou. Či abychom se prošli tichým parkem, který vedl kolem širého místního jezera.
A čas ubíhal. První měsíc byl za námi. Nasbírali jsme bohaté zkušenosti, nějaké ty nové známosti a následující druhý měsíc uplynul taktéž jako voda. Navíc se za tu dobu dobře projevily charaktery našich ostatních spolužáků. Ať už je to myšleno kladně či záporně, i to patří mezi ty zkušenosti, o které nás pobyt v Německu obohatil.
Ani jsme se nenadáli a už se musely balit kufry na cestu domů. Jak se nám všem na začátku stýskalo po domově, tak bylo na konci těžké se rozloučit. Moc ale nesmutníme, protože příštím rokem se někteří z nás opět vrátí…



Německo – Keitum

Do Keitumu jsme jeli vlakem, jeli jsme z Olomouce do České Třebové, z České Třebové směr Hamburg – Altona a odtud do Keitumu na ostrov Sylt. Podle smlouvy jsme pracovali od 1. července do 30. září. Po příjezdu do Keitumu už nás očekával Christian (zaměstnanec v restauraci), prvně nás dovezli do Tinnumu, kde jsme bydleli. Bydleli jsme ve větším rodinném domě, který měl 3 patra. Bydleli jsme ve třetím patře. Byt byl rozdělen na čtyři pokoje, společnou kuchyni a dvě koupelny a jeden oddělený záchod. Bydleli jsme v pokoji pro dva, ostatní pokoje jsou jen pro jednoho a v jednom z nich bydlí Jessica, která pracuje jako číšník v restauraci. Keitum a Tinnum jsou od sebe necelé 4 kilometry. Restaurace měla 50 míst na sezení a 30 míst venku na terase. Do práce jsem chodil v bílé košili a s černými kalhotami a červenou zástěrou, kterou mi dali. Martin nosil do práce rondon, bíle kalhoty, jakoukoliv uzavřenou obuv a béžovou zástěru s logem restaurace. Ve smlouvě byla ujednána minimální pracovní doba 40 hodin týdně a 2 dny volna v týdnu. Restaurace otevírala každý den v poledne v 12:00 a objednávky se přijímaly až do 14:00, večer v 17:30 a přijímala objednávky do 22:00. Restaurace neměla pevně stanovenou zavírací dobu, restaurace byla tak dlouho otevřená, dokud neodešli všichni hosté. Já a Martin jsme začali pracovat od 11:00, Martin končil většinou kolem 14:30, když už měli všechno uklizené a čekal už jen na oběd. Já jsem končil, až byli všichni hosté pryč a vše bylo založeno na večer. V restauraci jsme měli jen oběd, jinak nám řekli, ať si na snídani a večeři koupíme, cokoliv chceme, stačilo jen donést účtenku, kterou nám na konci týdne vždy proplatili. Večer začínal Martin v 17:00 a končil nejpozději v 23:30, já jsem začínal v 18:00 a nejpozději jsem končil v 00:00. Do práce a domů jsme jezdili na kolech, která nám dali. V neděli měli všichni volno a já s Martinem podle určení, pracují 6 dní v týdnu a poté zavřou na konci listopadu restauraci a mají 3 měsíce volno.
Město Keitum mělo nádherné cihlové domy s rákosovou střechou. Pláž byla ve Westerlandu a od 18 let se za ní platilo, protože na ni musí dovážet písek, aby pláže neubývalo. V Rantumu se vyrábí jejich vlastní minerální voda jménem Sylt quelle. V městě List jsme mohli najít muzeum přírodních sil, kde jsme se mohli dozvědět o počasí na ostrově, jeho historii a o jeho fauně a flóře. Klientela byla převážně domácí, ostrov byl spíše pro bohaté lidi, jen pouhý rodinný dům stojí 1.000.000 €.

Rakousko

Na zahraniční praxi v Rakousku jsem byl již potřetí a můžu říct, že jsem velmi spokojný. Jezdíme na tříhvězdičkový hotel Alpenhof, který je situovaný asi kilometr od městečka Semmering v předhůří Alp. Z hotelových pokojů jsou nádherné vyhlídky na protější hory. Dokonce i restaurace, která se používá jak na snídaně, tak i na večeře je orientovaná s nádherným výhledem na hory. Je zde krásně jak v zimním tak v letním období.
V hotelu pracují především Češi a Slováci z pohraničí Maďarska. Ředitelem je pan Peter Vytopil, který je také Čech. Ze své vlastní zkušenosti můžu říct, že je velmi vstřícný a ochotný co se týče práce. Pokud se vám zdá, že máte málo odpracovaných hodin, vždy vám dá možnost si něco navíc přivydělat jinou prací. Pokud máte s něčím problém, stačí za panem ředitelem zajít, vše s vámi projedná a dohodnete se na nějakém racionálním řešení, které je výhodné pro obě strany.
Klientela na hotelu je především česká, slovenská a maďarská. Rakušané a Němci sem jezdí také, ale ne tak často jako ostatní národnosti. Také k nám pravidelně chodí na pivo majitel pensionu, vzdáleného asi 100 metrů od hotelu. Jde mu celkem dobře rozumět, ale po pár pivech už je to hodně těžké .
Hotel také poskytuje velmi dobré ubytování pro praktikanty. Bydlím přímo na hotelu na privátních pokojích. Bohužel, na pokojích není sprcha ani umyvadlo, ale máme společnou sprchu na třetím patře. Tyto priváty jsou umístěny na prvním, druhém a třetím poschodí hned vedle veřejných WC.
Dále je také možnost bydlet v místnosti za seminárkou, kde byla dřívější promítárna, která byla zrekonstruovaná a nyní funguje jako privát. Také na třetím patře jsou dva střešní pokoje. Tyto dva pokoje a bývalá promítárna jsou nejhezčí priváty na hotelu.
Co se týče práce na hotelu, je jí tady dost a máte také široký výběr možností práce. Například můžete pracovat na úklidu, myčce a také na obsluze. A pokud je potřeba tak i pomocné práce v kuchyni, nebo úklid okolo hotelu. Práce je tady někdy náročná, ale dá se zvládnout. Na úklid a myčku není stanovený žádný specifický oblek. Je úplně jedno, v čem přijdete. Na obsluhu dostanete přímo od hotelu uniformu. S sebou si vezmete akorát polobotky, holky nějaké pohodlné černé boty, kalhoty nebo sukni. Od hotelu dostanete černou vestu a bordó košili, nebo tričko s límečkem. Uniformy jsou pohodlné.
Je zde také možnost si zdarma vyprat a usušit věci v hotelové pračce a sušičce.
Stravování je zde naprosto úžasné. Jídlo si můžete vzít kdykoli máte hlad, v podstatě se nemusíte ani ptát co si můžete vzít a co ne. Pokud si nemůžete vybrat, tak si také můžete sami uvařit.
S touto zahraniční praxí jsem velice spokojený a doufám, že pojedu minimálně ještě jednou. Opravdu doporučuji jet do Rakouska 
Lumír Tománek 3. F

Španělsko

Tak na praxi ve Španělsku jsme byli celkově 3 měsíce od 14. června do 14. září. Ubytování bylo super, velké pokoje, když se nám něco pokazilo, tak nám to hned spravili. Jídlo jsme si brali z bufetu, co zbylo, moc se to nedalo jíst… vařili z polotovarů a neuměli to dochutit, tak jsme dávali přednost hlavně hranolkům. Na práci si nemůžu stěžovat, pracovali jsme v restauraci hned u hotelu, obsluhovat jsme chodili na snídaně v 9 hodin, pak jsme měli 2 hodiny pauzu, potom jsme šli na obědy od 12 do 16 hodin, měli jsme 4 hodiny pauzu a pak jsme šli obsluhovat od 20 do 23 hodin, 3x do týdne jsme chodili obsluhovat na cafeterii, ale tam jsme moc dlouho nebyli. Určitě nelituji, že jsem do Španělska jela, zdokonalila jsem se jak v jazyce, tak v obsluze, poznala jsem nové lidi, ten kdo nejel, může jenom litovat.
Jana Müllerová 3. E


Itálie

Prezentace Florencie

Česká verze English version Version française Deutsch version Spain version
Střední škola hotelová a služeb
Na Lindovce 1463
Kroměříž
767 01

Tel.: 573 504 511
Fax: 573 504 555
E-mail: skola@hskm.cz

IČ: 47934832
DIČ: CZ 47934832
REDIZO : 600015092
IZO: 107870878
ID datové schránky: fybxjet
Bankovní spojení : KB Kroměříž, č.ú.18231–691/0100
Důležité – pokladna
01.07.2017
V den předávání maturitních vysvědčení a výučních listů bude pokladna otevřena pro končící studenty
Jezdecké závody „Pohár města Kroměříže“ 17. 6. 2017
21.06.2017
Nádherné prostředí Pionýrské louky Podzámecké zahrady, čerstvě upravené trávníky, vyzdobený parkur se skokovými překážkami, ochozy s lavičkami plné zvědavých příznivců parkurových závodů i přívětivé počasí, i když na tuto roční dobu trochu chladnější, při
Tradiční ochutnávka v Kroměříži
16.06.2017
Žáci 2. S oboru Gastronomie – wellness naší školy připravili ochutnávku moučníků a pomazánek.
Výstavka bylinek
05.06.2017
Žáci 2. S. oboru vzdělávání Gastronomie kuchař – číšník – wellness připravili výstavku čerstvých bylinek pod názvem „Znáš zelené koření?“.
Hotelová škola měla úspěch na filmovém festivalu ve Zlíně
02.06.2017
57. ročník Mezinárodního filmového festivalu filmů pro děti a mládež ve Zlíně měl i letos nejedno zpestření. Kromě jiného se v doprovodném programu představily studentky SŠHS Kroměříž. 30. května 2017 nabízely návštěvníkům festivalu k ochutnání bezlepkové
„Buďte na internetu v bezpečí“
02.06.2017
Počet mladých lidí, kteří nacházejí svoje intimní materiály na internetu, roste. Posílají je svým protějškům na sociálních sítích nebo třeba neznámým lidem při seznamování. Po čase se ale může z krátkodobé zábavy a vzrušení stát noční můra.
Podnikání je náročné i ve wellness…
02.06.2017
Wellness je velice široký pojem, obsahující jak stránku ducha, tak těla. Primárně, slovo wellness znamená cestu k souladu mysli, duše a těla.
Ta jižní Morava je krásná zem, osázená vinohradem
02.06.2017
Ve známé lidové písni se zpívá o krásné jižní Moravě. O tom, že je to tak, se přesvědčili studenti třídy 3. E na dvoudenní odborné exkurzi.
© 2017 všechna práva vyhrazena - HSKM.cz, mapa webu, RSS aktualit RSS aktualit
realizace: kromnet.cz