úvodní stránka
STŘEDNÍ ŠKOLA HOTELOVÁ
A SLUŽEB KROMĚŘÍŽ

Nacházíte se: Úvod » Studium » S maturitní zkouškou » 65-42-M/01 Hotelnictví
tisk

65-42-M/01 Hotelnictví

Čtyřletý studijní obor pro chlapce i dívky. Základní podmínkou je odpovídající zdravotní stav, protože všichni žáci musí být držiteli potravinářského průkazu. Příprava je ukončena maturitní zkouškou, po které úspěšní absolventi obdrží maturitní vysvědčení.

Studijní obor připravuje žáky na zvládnutí prací v oblasti technologie přípravy pokrmů, techniky obsluhy, manažerské činnosti, techniky cestovního ruchu. Žáci si osvojí chování ve styku s hostem.

Výuka poskytuje žákům vzdělání ve všeobecných i odborných předmětech. Velký důraz je kladen na cizí jazyky. Žáci se učí povinně anglický jazyk a druhý jazyk si zvolí sami. Mohou se rozhodnout mezi německým, francouzským a italským jazykem. Ve druhém ročníku si mohou vybrat ještě třetí cizí jazyk (francouzský, italský, ruský, španělský).  Odborné znalosti získávají žáci v oblastech gastronomických, cestovního ruchu a ekonomie.

Na teoretické vyučování navazuje praxe, která se dělí na odbornou, již vykonávají žáci o prázdninách v hotelích nebo cestovních kancelářích podle vlastního výběru a po schválení školou, a učební, probíhající ve třetím a čtvrtém ročníku vždy čtrnáct dní v každém pololetí. Praxe probíhá v hotelích v České republice, např.: Hotel VEGA Pozlovice, Selský dvůr Vyškov, Hotel Cukrovar Všetuly, Hotel Palace Luhačovice a dalších. Nedílnou součástí výuky jsou zahraniční praxe a stáže, ať už v rámci programů SOCRATES a ve spolupráci s německou organizací ZIHOGA nebo dalšími subjekty. Žáci vyjíždějí do Německa, Francie, Itálie, Španělska a Řecka, připravujeme spolupráci s dalšími zeměmi.

Škola umožňuje žákům nadstandardní formy výuky - barmanský a sommeliérský kurz, kurz studené kuchyně. Tyto kurzy si však žáci musí platit. Nadaní a zruční žáci se pak účastní různých soutěží, např. Finlandia Cup v Mariánských Lázních, Gastrojunior apod.

Úspěšní absolventi mají možnost pokračovat ve studiu na vysoké škole, uplatnění nacházejí ve špičkových hotelích nejen v České republice, ale i v zahraničí, a v cestovních kancelářích.

 

Učební plán čtyřletého středního vzdělání s maturitní zkouškou
               
ŠVP Hotelnictví a cestovní ruch
RVP Hotelnictví 65-42-M/01
Dotace vyučovacích hodin
Názvy předmětů 1. ročník   2. ročník   3. ročník   4. ročník
Český jazyk 2   2   1   2
Cizí jazyk I 4   3   4   5
Cizí jazyk II 3   2   3   4
Cizí jazyk III *   1   1   *
Dějepis 2   *   *   *
Občanská nauka *   1   1   1
Právo *   *   *   2
Fyzika 1   *   *   *
Chemie 1   1   *   *
Biologie a ekologie *   1   *   *
Matematika 2   2   3   3
Literatura 1   1   2   1
Tělesná výchova 2   2   2   2
Informatika 2   1   1   *
Marketing *   *   1   1
Management *   *   1   *
Ekonomika 1   1   2   3
Účetnictví *   *   2   2
Aplikovaná ekonomie *   *   1   1
Potraviny a výživa 1   1   1   *
Gastronomické technologie 4   4   *   *
Technika obsluhy 4   4   *   *
Gastronomický seminář *   *   *   1
Hotelnictví *   1   1   1
Učební praxe *   4   4   *
Zeměpis cestovního ruchu *   *   1   1
Cestovní ruch *   *   1   1
Management cestov. ruchu *   *   *   1
Průvodcovství *   *   1   *
Lázeňství *   *   *   1
Profesní komunikace 1   *   *   *
Písemná a elektr.komunikace 2   *   *   *
Elektronické projektování *   2   *   *
CELKEM 33   33   33   33

Česká verze English version Version française Deutsch version Spain version
Střední škola hotelová a služeb
Na Lindovce 1463
Kroměříž
767 01

Tel.: 573 504 511
Fax: 573 504 555
E-mail: skola@hskm.cz

IČ: 47934832
DIČ: CZ 47934832
REDIZO : 600015092
IZO: 107870878
ID datové schránky: fybxjet
Bankovní spojení : KB Kroměříž, č.ú.18231–691/0100
Podpora všeobecného, exekutivního a praktického vyučování žáků v gastronomii.
19.10.2018
Praktický týden 1.10 – 5. 10. 201
Světový den chleba
19.10.2018
Již 4. rokem slaví naše republika „Světový den chleba“. Tento svátek vyhlásila světová organizace řemeslných pekáren a je představován různým způsobem. I naše škola, která již více než 25 let vychovává mladé pekaře, se připojila k tomuto svátku.
Hotelováci jeli vařit do Itálie
11.10.2018
Na Střední škole hotelové a služeb v Kroměříži se stává již tradicí, že se žáci účastní během školního roku řady zajímavých zahraničních vzdělávacích akcí.
Kurz studené kuchyně
03.10.2018
Ve dnech 24. - 27. 9. 2018 probíhal na naší škole Kurz studené kuchyně. V průběhu 4 dnů žáci přebírali teoretické a zejména praktické dovednosti pod vedením mistra kuchaře pana Vladimíra Picky. Všechny znalosti
Adaptační pobyt pro nastupující první ročníky maturitních oborů
09.09.2018
Adaptační pobyt na RS Dopravák Buchlovice pro nastupující první ročníky tří maturitních oborů se konal ve dnech 30. 8. – 2. 9. 2018. Celkem se ho zúčastnilo 37 studentů.
Strava pro naši mysl
11.07.2018
Ve dnech 10. – 14. 5. 2018 se naše škola stala hostitelskou institucí pro mezinárodní projektové setkání Erasmus+ s názvem Feeding Our Minds (Strava pro naši mysl).
Erasmus Budapešť
08.07.2018
Tři týdny v Budapešti díky projektu Erasmus – jaké to bylo?
Pohár města Kroměříže
22.06.2018
Střední škola hotelová a služeb Kroměříž pořádala 16. 6. 2018 již XXII. ročník parkurových jezdeckých závodů
© 2018 všechna práva vyhrazena - HSKM.cz, mapa webu, RSS aktualit RSS aktualit
realizace: kromnet.cz