úvodní stránka
STŘEDNÍ ŠKOLA HOTELOVÁ
A SLUŽEB KROMĚŘÍŽ

Nacházíte se: Úvod » Studium » Tříleté obory s výučním listem » 29-54-H/01 Cukrář
tisk

29-54-H/01 Cukrář

Tříletý učební obor určený pro chlapce i dívky. Základní podmínkou je odpovídající zdravotní stav. Žáci musí být držiteli potravinářského průkazu. Příprava je ukončena závěrečnou zkouškou, po které úspěšní absolventi obdrží výuční list.

Učební obor připravuje žáky na ovládání příjmu surovin, hodnocení surovin z hlediska kvalitativního a kvantitativního a zajištění jejich správného uskladnění. Žáci se učí připravovat suroviny pro zpracování, přepočítávat spotřebu podle receptur, připravovat cukrářské těsto, náplně a hmoty. Po absolvování oboru ovládají ruční tvarování a zhotovování cukrářských výrobků, regulování funkcí jednotlivých strojů technologického zařízení cukrářské výroby. Umí vykonávat běžnou údržbu a čištění strojů a zařízení a sanitaci pracoviště. Dovedou zhodnotit jakostní znaky polotovarů a hotových výrobků a zvládnou expediční práce.

Teoretická výuka poskytuje žákům vzdělání ve všeobecných i odborných předmětech. Odborné znalosti získávají v předmětech cukrářská výroba, suroviny, stroje a zařízení, odborné kreslení a ekonomika a organizace.

Na teoretické vyučování navazuje odborný výcvik, který probíhá ve školních cukrářských dílnách, v cukrárně Fryšták, cukrárně GUSTO Holešov, AVOS Kroměříž a dalších zařízeních v regionu. Žáci se pravidelně účastní odborných soutěží, na kterých dosahují vynikajících výsledků.

Úspěšní absolventi mají možnost pokračovat v nástavbovém studiu „podnikání“ a získat úplné střední vzdělání.

Absolventi oboru cukrář – cukrářka nacházejí uplatnění v různých cukrářských a pekařských provozech.

Učební plán tříletého středního vzdělání s výučním listem
             
Dotace vyučovacích hodin
             
Názvy předmětů 1. ročník   2. ročník   3. ročník  
             
Český jazyk a literatura 2   2   2  
Anglický jazyk 2   2   2  
Občanská nauka 1   1   1  
Chemie 1   *   *  
Biologie a ekologie *   1   *  
Fyzika 1   *   *  
Matematika 1   1   1  
Tělesná výchova 1   1   1  
Informatika 1   1   1  
Ekonomika *   1   1  
Odborné kreslení 1   1   *  
Stroje a zařízení 1   1   *  
Suroviny 2   2   2  
Technologie 3   2,5   3,5  
Odborný výcvik 15   17,5   17,5  
CELKEM 32   34   33  

Česká verze English version Version française Deutsch version Spain version
Střední škola hotelová a služeb
Na Lindovce 1463
Kroměříž
767 01

Tel.: 573 504 511
Fax: 573 504 555
E-mail: skola@hskm.cz

IČ: 47934832
DIČ: CZ 47934832
REDIZO : 600015092
IZO: 107870878
ID datové schránky: fybxjet
Bankovní spojení : KB Kroměříž, č.ú.18231–691/0100
Závěrečná tisková zpráva MP 2018
23.04.2018
Závěrečná tisková zpráva MP
Čokoládové FT pralinky chutnaly skvěle!
23.04.2018
Naše škola ve spolupráci s MÚ Kroměříž, kanceláří Zdravé město pořádala další společnou fairtrade akci, tentokrát na téma čokoláda a vše o ní.
Zahájení 16. ročníku soutěže „Moravský pohár 2018“
18.04.2018
Úterní odpoledne 17. dubna 2018 byl ve společenském sále Střední školy hotelové a služeb v Kroměříži zahájen 16. ročník soutěže cukrářských dovedností s mezinárodní účastí „Moravský pohár 2018“.
Moravský pohár 2018
17.04.2018
Tisková zpráva
Maďarsko 2017
11.04.2018
První říjnový den odjelo 10 žáků SŠHS Kroměříž s pedagogickým dozorem na třítýdenní odbornou stáž do Budapešti. Stáž se konala v rámci programu Erasmus+, který hradí veškeré náklady.
Změna učeben
10.04.2018
Změna učeben
Gastro Mánes 2018
06.04.2018
Vařit se má s láskou a s úsměvem
Tato slova opět po roce zazněla v úvodu celostátní soutěže kuchařských dovedností žáků odborných učilišť Gastro Mánes od předsedkyně komise Kataríny Doležalové, majitelky penzionu Vila u přehrady Luhačovice. V prostorách
Hradec Králové – Gastro Vitana Cup 2018
28.03.2018
Dne 15. 3. 2018 pořádala studentská firma Ferda ze 3. F zájezd do Hradce Králové na Gastro Vitana Cup 2018.
© 2018 všechna práva vyhrazena - HSKM.cz, mapa webu, RSS aktualit RSS aktualit
realizace: kromnet.cz