úvodní stránka
STŘEDNÍ ŠKOLA HOTELOVÁ
A SLUŽEB KROMĚŘÍŽ

Nacházíte se: Úvod » Studium » Tříleté obory s výučním listem » 65-51-H/01 Kuchař-číšník
tisk

65-51-H/01 Kuchař-číšník

Tříletý učební obor určený pro chlapce i dívky. Základní podmínkou je odpovídající zdravotní stav. Žáci musí být držiteli potravinářského průkazu. Příprava je ukončena závěrečnou zkouškou, po které úspěšní absolventi obdrží výuční list.

Učební obor umožňuje získání všeobecných a odborných vědomostí a manuálních dovedností k profesionálnímu vykonávání povolání kuchař - kuchařka a číšník - servírka. Připravuje žáky na osvojení si techniky posuzování potravin z hlediska jejich kvality, dietetické hodnoty a vhodnosti pro technologické zpracování, ovládání techniky skladování a ošetřování potravin a nápojů, techniky opracování potravin a jejich technologického zpracování včetně dělení a porcování běžných druhů jatečních zvířat, zvěřiny, drůbeže a ryb. Absolvent zná přípravu běžných a technologicky náročných jídel, teplé a studené kuchyně, teplých a studených moučníků a teplých nápojů. Umí esteticky upravovat jídla a nápoje k podávání a ovládá různé způsoby uchování hotových jídel a nápojů. Má osvojeny zásady správné výživy a základy dietního stravování. Ovládá základní techniky obsluhy, přijímání a evidování objednávek, vyúčtování s hostem, získá základní znalost sestavování kalkulací a stanovení ceny. Dovede sestavovat jídelní a nápojový lístek dle gastronomických pravidel a dietetických zásad. Má znalost používání inventáře a ovládání obsluhy technického zařízení ve stravovacích provozech.

Teoretická výuka poskytuje žákům vzdělání ve všeobecných i odborných předmětech. Odbornou úroveň získávají žáci v předmětech potraviny a výživa, technologie, stolničení, zařízení provozoven, speciální technologie a obsluha, základy podnikání a ekonomika. Žáci mohou absolvovat barmanský a sommeliérský kurz.

Na teoretické vyučování navazuje odborný výcvik, který probíhá ve školních jídelnách, školní restauraci, v Kavárně Slavia a v dalších zařízeních kroměřížského regionu.

Úspěšní absolventi mohou pokračovat v nástavbovém studiu „podnikání“ ukončeném maturitou a získat úplné střední vzdělání.

Absolventi oboru se po nezbytném zapracování uplatní ve všech druzích a typech podnikatelských subjektů v oblasti stravovacích služeb.

Učební plán tříletého středního vzdělání s výučním listem
ŠVP Kuchař - číšník
RVP Kuchař-číšník 65-51-H/01
Dotace vyučovacích hodin
             
Názvy předmětů 1. ročník   2. ročník   3. ročník  
Český jazyk 1   1   1  
Anglický jazyk 2   2   3  
Německý jazyk 1   1   1  
Občanská nauka 1   1   *  
Právo *   *   1  
Fyzika 1   *   *  
Chemie 1   *   *  
Biologie a ekologie *   1   *  
Matematika 1   1   1  
Literatura 1   *   1  
Tělesná výchova 1   1   1  
Informační a komun.technol. 1   1   1  
Ekonomika *   1   1  
Zaklády podníkání *   *   1  
Potraviny a výživa 1   1   1  
Provoz a zařízení v gastr. 1   *   *  
Technologie 2   1,5   *  
Speciální technologie *   *   0,5  
Stolničení 1   1   1  
Odborný výcvik 15   17,5   17,5  
Společenská výchova 1   *   *  
Komunikace ve službách *   1   *  
CELKEM 32   32   32  

Česká verze English version Version française Deutsch version Spain version
Střední škola hotelová a služeb
Na Lindovce 1463
Kroměříž
767 01

Tel.: 573 504 511
Fax: 573 504 555
E-mail: skola@hskm.cz

IČ: 47934832
DIČ: CZ 47934832
REDIZO : 600015092
IZO: 107870878
ID datové schránky: fybxjet
Bankovní spojení : KB Kroměříž, č.ú.18231–691/0100
Důležité – pokladna
01.07.2017
V den předávání maturitních vysvědčení a výučních listů bude pokladna otevřena pro končící studenty
Jezdecké závody „Pohár města Kroměříže“ 17. 6. 2017
21.06.2017
Nádherné prostředí Pionýrské louky Podzámecké zahrady, čerstvě upravené trávníky, vyzdobený parkur se skokovými překážkami, ochozy s lavičkami plné zvědavých příznivců parkurových závodů i přívětivé počasí, i když na tuto roční dobu trochu chladnější, při
Tradiční ochutnávka v Kroměříži
16.06.2017
Žáci 2. S oboru Gastronomie – wellness naší školy připravili ochutnávku moučníků a pomazánek.
Výstavka bylinek
05.06.2017
Žáci 2. S. oboru vzdělávání Gastronomie kuchař – číšník – wellness připravili výstavku čerstvých bylinek pod názvem „Znáš zelené koření?“.
Hotelová škola měla úspěch na filmovém festivalu ve Zlíně
02.06.2017
57. ročník Mezinárodního filmového festivalu filmů pro děti a mládež ve Zlíně měl i letos nejedno zpestření. Kromě jiného se v doprovodném programu představily studentky SŠHS Kroměříž. 30. května 2017 nabízely návštěvníkům festivalu k ochutnání bezlepkové
„Buďte na internetu v bezpečí“
02.06.2017
Počet mladých lidí, kteří nacházejí svoje intimní materiály na internetu, roste. Posílají je svým protějškům na sociálních sítích nebo třeba neznámým lidem při seznamování. Po čase se ale může z krátkodobé zábavy a vzrušení stát noční můra.
Podnikání je náročné i ve wellness…
02.06.2017
Wellness je velice široký pojem, obsahující jak stránku ducha, tak těla. Primárně, slovo wellness znamená cestu k souladu mysli, duše a těla.
Ta jižní Morava je krásná zem, osázená vinohradem
02.06.2017
Ve známé lidové písni se zpívá o krásné jižní Moravě. O tom, že je to tak, se přesvědčili studenti třídy 3. E na dvoudenní odborné exkurzi.
© 2017 všechna práva vyhrazena - HSKM.cz, mapa webu, RSS aktualit RSS aktualit
realizace: kromnet.cz