úvodní stránka
STŘEDNÍ ŠKOLA HOTELOVÁ
A SLUŽEB KROMĚŘÍŽ

Nacházíte se: Úvod » Studium » Tříleté obory s výučním listem » 65-51-H/01 Kuchař-číšník
tisk

65-51-H/01 Kuchař-číšník

Tříletý učební obor určený pro chlapce i dívky. Základní podmínkou je odpovídající zdravotní stav. Žáci musí být držiteli potravinářského průkazu. Příprava je ukončena závěrečnou zkouškou, po které úspěšní absolventi obdrží výuční list.

Učební obor umožňuje získání všeobecných a odborných vědomostí a manuálních dovedností k profesionálnímu vykonávání povolání kuchař - kuchařka a číšník - servírka. Připravuje žáky na osvojení si techniky posuzování potravin z hlediska jejich kvality, dietetické hodnoty a vhodnosti pro technologické zpracování, ovládání techniky skladování a ošetřování potravin a nápojů, techniky opracování potravin a jejich technologického zpracování včetně dělení a porcování běžných druhů jatečních zvířat, zvěřiny, drůbeže a ryb. Absolvent zná přípravu běžných a technologicky náročných jídel, teplé a studené kuchyně, teplých a studených moučníků a teplých nápojů. Umí esteticky upravovat jídla a nápoje k podávání a ovládá různé způsoby uchování hotových jídel a nápojů. Má osvojeny zásady správné výživy a základy dietního stravování. Ovládá základní techniky obsluhy, přijímání a evidování objednávek, vyúčtování s hostem, získá základní znalost sestavování kalkulací a stanovení ceny. Dovede sestavovat jídelní a nápojový lístek dle gastronomických pravidel a dietetických zásad. Má znalost používání inventáře a ovládání obsluhy technického zařízení ve stravovacích provozech.

Teoretická výuka poskytuje žákům vzdělání ve všeobecných i odborných předmětech. Odbornou úroveň získávají žáci v předmětech potraviny a výživa, technologie, stolničení, zařízení provozoven, speciální technologie a obsluha, základy podnikání a ekonomika. Žáci mohou absolvovat barmanský a sommeliérský kurz.

Na teoretické vyučování navazuje odborný výcvik, který probíhá ve školních jídelnách, školní restauraci, v Kavárně Slavia a v dalších zařízeních kroměřížského regionu.

Úspěšní absolventi mohou pokračovat v nástavbovém studiu „podnikání“ ukončeném maturitou a získat úplné střední vzdělání.

Absolventi oboru se po nezbytném zapracování uplatní ve všech druzích a typech podnikatelských subjektů v oblasti stravovacích služeb.

Učební plán tříletého středního vzdělání s výučním listem
ŠVP Kuchař - číšník
RVP Kuchař-číšník 65-51-H/01
Dotace vyučovacích hodin
             
Názvy předmětů 1. ročník   2. ročník   3. ročník  
Český jazyk 1   1   1  
Anglický jazyk 2   2   3  
Německý jazyk 1   1   1  
Občanská nauka 1   1   *  
Právo *   *   1  
Fyzika 1   *   *  
Chemie 1   *   *  
Biologie a ekologie *   1   *  
Matematika 1   1   1  
Literatura 1   *   1  
Tělesná výchova 1   1   1  
Informační a komun.technol. 1   1   1  
Ekonomika *   1   1  
Zaklády podníkání *   *   1  
Potraviny a výživa 1   1   1  
Provoz a zařízení v gastr. 1   *   *  
Technologie 2   1,5   *  
Speciální technologie *   *   0,5  
Stolničení 1   1   1  
Odborný výcvik 15   17,5   17,5  
Společenská výchova 1   *   *  
Komunikace ve službách *   1   *  
CELKEM 32   32   32  

Česká verze English version Version française Deutsch version Spain version
Střední škola hotelová a služeb
Na Lindovce 1463
Kroměříž
767 01

Tel.: 573 504 511
Fax: 573 504 555
E-mail: skola@hskm.cz

IČ: 47934832
DIČ: CZ 47934832
REDIZO : 600015092
IZO: 107870878
ID datové schránky: fybxjet
Bankovní spojení : KB Kroměříž, č.ú.18231–691/0100
Hamadi ukázala své kvality
06.12.2017
Studentská firma Hamadi ze třídy 3. F předvedla výbornou práci. Byla oslovena managementem americké společností Smiths Medical
Posezení v Libosvárech
02.12.2017
Dne 2. 12. 2017 v Libosvárech, malé vesničce nedaleko Bystřice pod Hostýnem, uspořádaly místní seniorky posezení.
Studentská firma 1. D ConFirm na výbornou
26.11.2017
Dne 20. listopadu 2017 se v Domě kultury v Kroměříži uskutečnilo předvánoční setkání neziskových organizací, které pořádal Městský úřad, jako poděkování za dosavadní činnost.
Eliteam a jeho první akce!
15.11.2017
První úspěšnou akci má v letošním školním roce za sebou studentská společnost třídy 3. E Eliteam.
Kvalita potravin nás zajímá!
09.11.2017
Dne 7. listopadu 2017 jsme na naší škole přivítali paní europoslankyni MUDr. Olgu Sehnalovou. Její přednáška byla o práci v Evropském parlamentu. Nejvíce nás ale zajímalo téma dvojí kvality výrobků, zejména potravin a nekalé praktiky obchodníků. Tomuto
Třídní schůzky ve školním roce 2017/2018
01.11.2017
24. 11. 2017 15:00 informace pro rodiče ve společenském sálu, po ukončení
Pěstuj planetu – Světový den potravin 2017
25.10.2017
V letošním roce se SŠHS Kroměříž opět zapojila do kampaně „Pěstuj planetu“ a oslavila Světový den potravin. V naší hotelové restauraci studenti s vyučujícími připravovali menu z dýně, např. dýňovou polévku, zelí, placky a dýňový
Projekt praktický týden
17.10.2017
Podpora všeobecného, exekutivního a praktického vyučování žáků v gastronomii – praktický týden
© 2017 všechna práva vyhrazena - HSKM.cz, mapa webu, RSS aktualit RSS aktualit
realizace: kromnet.cz