úvodní stránka
STŘEDNÍ ŠKOLA HOTELOVÁ
A SLUŽEB KROMĚŘÍŽ

Nacházíte se: Úvod » Studium » Tříleté obory s výučním listem » 65-51-H/01 Kuchař
tisk

65-51-H/01 Kuchař

Tříletý učební obor určený pro chlapce i dívky. Základní podmínkou je odpovídající zdravotní stav. Žáci musí získat potravinářský průkaz. Příprava je ukončena závěrečnou zkouškou, po které úspěšní absolventi obdrží výuční list.

Učební obor připravuje žáky na osvojení si techniky posuzování potravin z hlediska jejich kvality, dietetické hodnoty a vhodnosti pro technologické zpracování, ovládání techniky skladování a ošetřování potravin a nápojů, techniky opracování potravin a jejich technologického zpracování včetně dělení a porcování běžných druhů jatečních zvířat, zvěřiny, drůbeže a ryb. Absolvent zná přípravu běžných a technologicky náročných jídel teplé a studené kuchyně, teplých a studených moučníků, teplých nápojů. Má osvojeny zásady správné výživy, estetické úpravy jídel a nápojů, používání inventáře a ovládání techniky obsluhy. Dovede sestavovat jídelní a nápojový lístek, vést evidenci o pohybu zboží, vyřizování objednávek zboží a služeb a vyúčtování.

Teoretická výuka poskytuje žákům vzdělání ve všeobecných i odborných předmětech. Odborné znalosti získávají žáci v předmětech potraviny a výživa, technologie, stolničení, zařízení provozoven, speciální technologie a ekonomika.

Na teoretické vyučování navazuje odborný výcvik, který probíhá ve školní jídelnách, v Kavárně Slavia a dalších zařízeních regionu.

Úspěšní absolventi mají možnost pokračovat v nástavbovém studiu „podnikání“ ukončeném maturitou a získat úplné střední vzdělání.

Absolventi oboru kuchař - kuchařka nacházejí uplatnění ve všech druzích a typech podnikatelských subjektů v oblasti stravovacích služeb. 

Učební plán tříletého středního vzdělání s výučním listem
             
Dotace vyučovacích hodin
             
Názvy předmětů 1. ročník   2. ročník   3. ročník  
             
Český jazyk a literatura 2   1   2  
Anglický jazyk 2   2   3  
Německý jazyk 1   1   1  
Občanská nauka 1   1   *  
Právo *   *   1  
Fyzika 1   *   *  
Chemie 1   *   *  
Biologie a ekologie *   1   *  
Matematika 1   1   1  
Tělesná výchova 1   1   1  
Práce s počítačem 1   1   1  
Ekonomika *   1   1  
Základy podnikání *   *   1  
Potraviny a výživa 1   1   1  
Zařízení provozoven 1   *   *  
Technologie 2   1,5   1  
Speciální technologie *   *   0,5  
Stolničení 1   1   *  
Společenská výchova 1   *   *  
Komunikace ve službách *   1   0  
Odborný výcvik 15   17,5   17,5  
CELKEM 32   32   32  

Česká verze English version Version française Deutsch version Spain version
Střední škola hotelová a služeb
Na Lindovce 1463/1
Kroměříž
767 01

Tel.: 573 504 511
Fax: 573 504 555
E-mail: skola@hskm.cz

IČ: 47934832
DIČ: CZ 47934832
REDIZO : 600015092
IZO: 107870878
ID datové schránky: fybxjet
Bankovní spojení : KB Kroměříž, č.ú.18231–691/0100
Praktická maturita
05.12.2019
Studentky 4. E – Eliška Gájová a Kateřina Klemová z oboru hotelnictví, připravily dne 29. listopadu 2019 ve Společenském sále Střední školy hotelové a služeb Kroměříž vánoční večírek
Charitativní bazar DARUJ RADOST
25.11.2019
letos pro Šárinku, která je na vozíčku a trpí spinální svalovou atrofií II. typu.
Exkurze do Templářských sklepů a Sonnentoru v Čejkovicích
20.11.2019
Dne 13. 11. 2019 se v rámci studentské firmy Cheers uskutečnila odborná exkurze do Čejkovic.
Exkurze do kongresového hotelu NH Collection Olomouc
13.11.2019
Dne 22. 10. 2019 se v rámci studentské společnosti D&L, uskutečnila exkurze do kongresového hotelu NH Collection Olomouc.
Mezinárodní soutěž tradičních zápřeží o pohár Jana arcibiskupa olomouckého v Kroměříži 28. – 29. září 2019
07.10.2019
Střední škola hotelová a služeb Kroměříž se podílela na organizaci a průběhu mezinárodní soutěže tradičních zápřeží.
Praktický exekutivní týden
19.09.2019
Závěrečný exekutivní týden se uskutečnil na Vysoké škole hotelové spol. s r. o. v Praze od 9. 9. – 13. 9. 2019.
© 2019 všechna práva vyhrazena - HSKM.cz, mapa webu, RSS aktualit RSS aktualit
realizace: kromnet.cz