úvodní stránka
STŘEDNÍ ŠKOLA HOTELOVÁ
A SLUŽEB KROMĚŘÍŽ

Nacházíte se: Úvod » Studium » Tříleté obory s výučním listem » 65-51-H/01 Číšník, servírka
tisk

65-51-H/01 Číšník, servírka

Tříletý učební obor určený pro chlapce i dívky. Základní podmínkou je odpovídající zdravotní stav. Žáci musí být držiteli potravinářského průkazu. Příprava je ukončena závěrečnou zkouškou, po které úspěšní absolventi obdrží výuční list.

Učební obor připravuje žáky na zvládnutí psychologického jednání, profesního chování a společenského vystupování, ovládání různých technik obsluhy, znalost používání inventáře, ovládání obsluhy technického zařízení ve stravovacích provozech, odstraňování běžných poruch, ovládání přípravy pracoviště na provoz, přípravných prací k podávání jídel a nápojů, přípravy slavnostní tabule, ovládání techniky přijímání, evidování a vyřizování objednávek jídel a nápojů, osvojení si estetické úpravy jídel a nápojů k podávání a ovládání různých způsobů uchování hotových jídel a nápojů, ovládání přípravy jednoduchých jídel, minutek, salátů a moučníků, jakož i techniky přípravy a dokončování jídel před hostem a přípravy míšených nápojů. Učí se různé techniky vyúčtování s hostem, sestavování nabídkových listů, jídelních a nápojových lístků, sestavení menu pro různé příležitosti, ovládání techniky skladování, ošetřování potravin a nápojů, zjišťování jejich kvality, vedení evidence o pohybu zboží a základy organizace práce své a svých spolupracovníků.

Teoretická výuka poskytuje žákům vzdělání ve všeobecných i odborných předmětech. Odbornou úroveň získávají žáci v předmětech potraviny a výživa, technologie, stolničení, zařízení provozoven, speciální obsluha, základy podnikání, ubytovací provoz, hospodářské výpočty a ekonomika. Žáci mohou absolvovat barmanský a sommeliérský kurz.

Na teoretické vyučování navazuje odborný výcvik, který probíhá ve školní restauraci na Pavlákově ulici, v Kavárně Slávia a v dalších zařízeních kroměřížského regionu.

Úspěšní absolventi mohou pokračovat v nástavbovém studiu „podnikání“ ukončeném maturitou a získat úplné střední vzdělání.

Absolventi oboru číšník - servírka se po nezbytném zapracování uplatní ve všech druzích a typech podnikatelských subjektů v oblasti stravovacích služeb. 

Učební plán tříletého středního vzdělání s výučním listem
             
Dotace vyučovacích hodin
             
Názvy předmětů 1. ročník   2. ročník   3. ročník  
             
Český jazyk a literatura 2   1   2  
Anglický jazyk 2   2   3  
Německý jazyk 1   1   1  
Občanská nauka 1   1   *  
Právo *   *   1  
Fyzika 1   *   *  
Chemie 1   *   *  
Biologie a ekologie *   1   *  
Matematika 1   1   1  
Tělesná výchova 1   1   1  
Práce s počítačem 1   1   1  
Ekonomika *   1   1  
Základy podnikání *   *   1  
Potraviny a výživa 1   1   1  
Zařízení provozoven 1   *   *  
Technologie 1   1   *  
Stolničení 2   2   1  
Speciální obsluha *   *   0,5  
Společenská výchova 1   *   *  
Komunikace ve službách *   1   *  
Odborný výcvik 15   17   17,5  
CELKEM 32   32   32  

Česká verze English version Version française Deutsch version Spain version
Střední škola hotelová a služeb
Na Lindovce 1463
Kroměříž
767 01

Tel.: 573 504 511
Fax: 573 504 555
E-mail: skola@hskm.cz

IČ: 47934832
DIČ: CZ 47934832
REDIZO : 600015092
IZO: 107870878
ID datové schránky: fybxjet
Bankovní spojení : KB Kroměříž, č.ú.18231–691/0100
Gastro Kroměříž 2019
15.03.2019
Dne 15. března 2019 se v prostorách společenského sálu Střední školy hotelové a služeb Kroměříž uskuteční 8. ročník soutěže mladých odborníků v oblasti gastronomie s mezinárodní účastí Gastro Kroměříž 2019.
Projekt Edison 2019 na SŠHS Kroměříž
23.02.2019
I v letošním roce se hotelová škola zúčastnila Projektu Edison. Stážisté ze zahraničních univerzit navštěvují školy v České republice a seznamují naše studenty s kulturou jejich zemí.
Projekt IREAS – Podpora vzdělávání žáků v gastronomii
23.02.2019
Dne 20. 2. 2019 žáci 2. A absolvovali workshop na téma pracovněprávní vztah a finance.
Barmanský kurz
22.02.2019
Základní barmanský kurz České barmanské asociace, z.s.ve dnech 11. – 15. 03. 2019
Kroměřížská koktejlová soutěž 2019
13.02.2019
Ve středu 6. února 2019 se v prostorách Střední školy hotelové a služeb v Kroměříži za odborné garance České barmanské asociace uskutečnil jubilejní dvacátý ročník Kroměřížské koktejlové soutěže.
Kurz Sommeliérská pečeť
13.02.2019
Ve dnech 5. 2. – 8. 2. 2019 proběhl na Střední škole hotelové a služeb Kroměříž Sommeliérský kurz, který vedl Marian Jemelík
Kroměřížská koktejlová soutěž 2019
06.02.2019
Ve středu dne 6. února 2019 se uskuteční ve společenském sále Střední školy hotelové a služeb Kroměříž pod záštitou České barmanské asociace zastoupené panem Radkem Poláčkem jubilejní 20. ročník Kroměřížské juniorské koktejlové soutěže.
Novinářská Fairtrade cesta do Indie
04.02.2019
Naše škola patří už několik roků mezi školy, které nesou označení fairtrade škola. Po celou dobu vyvíjíme různé aktivity spojené s šířením této myšlenky.
© 2019 všechna práva vyhrazena - HSKM.cz, mapa webu, RSS aktualit RSS aktualit
realizace: kromnet.cz