úvodní stránka
STŘEDNÍ ŠKOLA HOTELOVÁ
A SLUŽEB KROMĚŘÍŽ

Nacházíte se: Úvod » Základní informace » Projekty » Podpora vyučování žáků gas
tisk

Podpora vyučování žáků v gastronomii


Název projektu:

Podpora všeobecného, exekutivního a praktického vyučování žáků v gastronomii

Číslo projektu:

CZ.02.3.61/0.0/0.0/16_012/0000606

Popis projektu

Hlavním cílem projektu je posílení exekutivního a praktického vyučování žáků v oborech SŠ bez maturitní zkoušky skrze zvýšení motivace žáků k vzdělávání a zvýšení praktických dovedností s akcentem na uplatnění žáků v jejich budoucím zaměstnání workshopů.
Projekt se skládá ze dvou na sebe navazujících aktivit – „Cyklu workshopů“ a „Exekutivních a praktických týdnů“.

Cyklus workshopů

 „Cyklus workshopů“ představuje formu do 2 vzájemně se prolínajících částí - exekutivních dovedností a praktického vzdělávání. Celkem je realizováno 12 workshopů.
-    Cílem je rozvinou exekutivní dovednosti a rozšířit praktické uplatnění žáků.
-    V rámci workshopů je mimo jiné organizován celodenní odborný seminář, např. kurz molekulární kuchyně, mořské plody, tradiční česká kuchyně a podobně.
-    Na základě zpracovaných úkolů a aktivity jsou poté žáci vybráni a nejlepší se účastní „Exekutivních a praktických týdnů“. Předpoklad účasti je cca 15 % až 40 % nejlepších žáků na školu.

Exekutivní a praktické týdny

Smyslem „Exekutivních a praktických týdnů“ je vytvořit mimoškolní aktivitu zaměřenou na rozvoj jejich klíčových kompetencí a zejména praktických dovedností.
  • Aktivita je rozdělena do dvou na sebe navazujících týdnů (Exekutivní týden a Praktický týden) v podobě 5 denní akce pro 25 studentů spojených ze 4 škol.
  • První týden se koná na konci školního roku (květen/červen), druhý týden pak na začátku následujícího (září/říjen).
    • 1. Týden „Exekutivní týden“ se zaměřuje na dovednostní rozvoj žáků s ohledem na jejich praktické uplatnění (komunikace, týmová práce, zaměstnání, a podobně).
    • 2. Týden „Praktický týden“ zaměřující se na praktické dovednosti žáků v gastronomii (odborné semináře, např. práce s moderními technologiemi, úprava divočiny, HCCP, ryby a mořské plody a podobně).
    • Žáci získají certifikáty o absolvování kurzů a také získají bezplatné roční členství v Asociaci kuchařů a cukrářů.

Projektové partnerství

Projekt je realizován společností IREAS, Institut pro strukturální politiku o.p.s. ve spolupráci s Asociací kuchařů a cukrářů České republiky a společností Jules a Jim. Do projektu je dále zapojeno 12 škol.

Zapojené školy v projektu

-    SŠ pedagogická, hotelnictví a služeb Litoměřice,
-    Střední škola zemědělství a služeb, Albrechtice,
-    Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Písek,
-    Integrovaná střední škola, Jesenice,
-    SŠHSS, Teplice nad Metují,
-    Střední  škola  hotelová  a  služeb,  Kroměříž,
-    Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vlašim,
-    Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Kladno,
-    Střední škola živnostenská Sokolov,
-    SŠOGD PRAKTIK s.r.o., Olomouc,
-    Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Horky nad Jizerou,
-    Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod.

Projekt Podpora všeobecného, exekutivního a praktického vyučování žáků v gastronomii – exekutivní týden 15. – 20. 5. 2017

Exekutivní týden proběhl od pondělí 15. 5. 2017 do soboty 20. 5. 2017 v Rekreačním a školicím středisku Moravec okres Žďár nad Sázavou. Žáci měli podepsaný souhlas rodičů s účastí na akci, byli na místě proškoleni BOZP a byli pojištěni. Veškeré náklady pobytu a kurzů byly hrazeny z projektu. Denní program byl rozdělen na dopolední část 9,00-12,30 hodin, odpolední program 14,00-18,00 hodin a večerní program 19,30 – 21,30 hodin. Po celou dobu projektu zajišťovala pedagogický doprovod Mgr. Věra Tupá (odborná učitelka gastronomických předmětů).
Projektu se zúčastnila 8 členná skupinka vybraných žáků SŠHS Kroměříž spolu s žáky gastronomických škol z Albrechtic, Olomouce, a Havlíčkova Brodu.
Naši školu reprezentovali žáci Alexej Šebestík, Miroslav Maninský, Jindřich Holan, Kristýna Lysáková, Natálie Šimčíková z třídy 2.A a Hana Janečková, Kateřina Hrabánková, Andrea Küršnerová ze třídy 2.K.
Náplň exekutivního týdne:
* Zahajovací a dovednostněmotivační část – životopis, linkedin, profesní možnosti, kariéra.
* Stmelovací a teamová část – motivační pohovory, komunikace (trénink elevator pitch, strukturování CV, příprava na časté otázky zaměstnavatelů).
* Preventivní a praktická část – sebekontrola, zdravá výživa, týmové úkoly.
* Zaměstnanecká část – Pracovní paměť, plánování a stanovování priorit, pracovní pohovor, MBTI.
* Sebeprezentující část – prezentace týmových úkolů, zakončení týdne.
1. den
PŘÍJEZD A UBYTOVÁNÍ ZAHÁJENÍ, SEZNÁMENÍ – Představení lektorů, programu Představení účastníků, očekávání a obavy, SEZNAMOVACÍ AKTIVITY – Případné dokončení OČ, OB Bingo, Blechy, Lano, Senoseč, SEZNAMOVACÍ AKTIVITY – Linked-In Multisocio
2. den
Ranní komunita, ranní servis, TEAMBUILDING, SEBEPOZNÁNÍ – Autosalon budoucnosti DIXI, sbírání bodů při týmových úkolech, TEAMBUILDING, SEBEPOZNÁNÍ – Nákup materiálu v týmech, Stavba aut, Přehlídka „krásy“ Závod terénem s auty a úkoly pro týmy, SEBEPREZENTACE – CV, motivační dopis, sebeprezentace, pohovor SEBEPREZENTACE Trénink pohovorů a jejich reflexe
3. den
Ranní komunita, ranní servis, ODBORNÝ WORKSHOP S HOSTEM – Studená kuchyně, zdravá výživa (Bortník), DOKONČENÍ ODBORNÝ WORKSHOP S HOSTEM – Dokončení workshopu, úkoly pro účastníky (vymyslet recept, sestavit ho), ODBORNÝ WORKSHOP –Příprava vlastních receptů, prezentace, videí, zpracování zadaného týmového úkolu, SEBEPOZNÁNÍ Inspiromat – nabídka lektorů Můj sen, co bych chtěl(a) v životě – diskuse
4. den
Ranní komunita, ranní servis, JAK NA PODNIKÁNÍ v OBORU – Výlet do blízkého města/obce, rozhovory s podnikateli, JAK NA PODNIKÁNÍ – Příprava výstupů na odpoledne, případně volnější program (fotbal, volejbal…) pro ty, co už budou mít hotovo, JAK NA PODNIKÁNÍ – Prezentace – forma na studentech, SHRNUTÍ DNE – Aktualizace Linked-In MBTI – test osobnosti
5. den
Ranní komunita, ranní servis, PREZENTACE RECEPTŮ – Prezentace receptů podle vlastního receptu (dokončení úkolu z odborného workshopu), ZAMĚSTNANEC – Povinnosti zaměstnance Trénink pohovory, OSOBNÍ SWOT – Osobní SWOT analýza účastníků, SLAVNOSTNÍ VEČER – Předání diplomů Akce studentů, oheň, gril, tanec, zábava
6. den
Ranní komunita, ranní servis, UKONČENÍ – Hodnocení, Dopis pro sebe za X let, Korálky za celý pobyt, rozloučení, odjezd.
Zhodnocení exekutivního týdne:
Celý týden probíhal v přátelském prostředí. Žáci měli možnost zmapovat své silné stránky, dozvěděli se jak pracovat sami na sobě, získali inspiraci k dalšímu studiu, měli možnost vyzkoušet si pracovní pohovory, zaměstnanecké testy, udělali si osobnostní test, sestavili vlastní lindekin a v neposlední řádě navázali nová přátelství se žáky z jiných gastronomických škol. Projekt bude následně pokračovat Praktickým týdnem v měsíci říjen 2017.

Projekt - Podpora všeobecného, exekutivního a praktického vyučování žáků v gastronomii – praktický týden

ZPRÁVA







Workshop „EXOTICKÉ OVOCE“

V rámci projektu „Podpora všeobecného, exekutivního a praktického vyučování žáků v gastronomii“ se zúčastnili žáci tříd 2.A a 2.K odborného workshopu na téma „Exotické ovoce“. Workshop proběhl dne 15. 12. 2017 v budově školy SŠHS Kroměříž. Odborný workshop byl zaměřen na rozvoj čtenářské gramotnosti, kritického myšlení, komunikace a spolupráce. Společnost Ireas poskytla nejrůznější známé i méně známé druhy exotického ovoce. Žáci byli rozděleni do skupin po čtyřech, každá skupina dostala úkol související s vybraným exotickým ovocem tj. zjišťováním informacím vše o daném druhu (pěstování, význam, použití v gastronomii). Řešení zadání zpracovávali žáci společně, jednotlivé skupinky vyhledávali odpovědi na internetu, popř. využívali své znalosti a poté vše prezentovali před ostatními spolužáky. Příjemnou tečkou workshopu bylo i ochutnávání různých druhů méně známého exotického ovoce.

Workshop „Kakao“

V rámci projektu „Podpora všeobecného, exekutivního a praktického vyučování žáků v gastronomii“ se zúčastnili žáci tříd 2.A a 2.K odborného workshopu. Workshop proběhl dne 6. 3. 2018 v budově školy SŠHS Kroměříž, zaměřen na téma kakao a čokoláda, rozvoj čtenářské gramotnosti, kritického myšlení, komunikace a spolupráce. Společnost Ireas poskytla žákům plody kakaovníků, kakaových bobů, kakaového másla a ukázky různých druhů čokolád. Projekcí a odborným výkladem byli žáci seznámeni s druhy, pěstováním, sklízením, úpravou a použitím kakaových bobů. Na závěr workshopu si žáci pochutnali na hořké, mléčné a bílé čokoládě.
Mgr. Věra Tupá




Zpráva z exekutivního týdne 21. 5. – 26. 5. 2018 Javoříčko
Exekutivního týdne v Javoříčku se účastní žáci ze škol: SŠZS Albrechtice, PRAKTIK s. r. o. Olomouc, SŠHS Kroměříž, SOŠ a SOU Vlašim. Ze školy  SŠHS Kroměříž se účastní žáci tříd 2. A a 2. K s pedagogickým doprovodem Mgr. Věrou Tupou.
1. den – 21. 5. odjezd od školy v 9.00, příjezd do Javoříčka 10.20 hod. Po příjezdu byli žáci seznámeni majitelem rekreačního střediska s provozním řádem. Po ubytování ve zděných chatkách a příjezdu ostatních škol a lektorů byli žáci seznámeni se základními programovými prvky celého týdne a s pravidly chování během týdne.
 Po obědě začali žáci s lektory s prvními aktivitami zaměřenými na seznámení všech zúčastněných. Po seznámení následovaly aktivity zaměřené na odbourávání bariér, rozvoj empatie, poznání lektorů, navození důvěry, týmová spolupráce v menších skupinách. Po večeři se žáci seznámili s profesní sociální sítí Linked-In, s jejími výhodami a nevýhodami. Vytvořili si vlastní profesní životopis. Po náročném prvním dnu, všichni rádi uléhali do postele.


2. den
Druhý den začínal společnou snídaní v restauraci. Po té, se žáci přesunuli do venkovních prostor areálu, kde si plnili týmové úkoly, za něž sbírali body. Po obědě za nasbírané body nakupovali materiály a z nich ve svých týmech stavěli auta budoucnosti. Každý tým své auto představil hodnotící komisi, která udělovala body za design a prezentaci vyrobených aut. Poslední body získaly týmy za závod terénem. Následovalo vyhlášení výsledků. Celodenní aktivity byly zaměřeny na – podporu týmové aktivity, vyjednávacích schopností, rozvoj komunikačních schopností, rozvoj kreativity, prezentační dovednosti, silný společný zážitek. Po večeři následovaly aktivity zaměřené na - nastavení důvěrné atmosféry, hlubšího poznání se navzájem, diskuse v celé skupině, formulace vlastních názorů, vysvětlení postojů k různým otázkám. Závěrečná relaxace celého dne probíhala u táboráku a písní s kytarou.

3. den – 23. 5. V dopoledních hodinách si žáci pod vedením lektorů tvořili vlastní životopis. Seznámili se – s cíli životopisu jako součásti dokumentace uchazeče o zaměstnání, s podobou životopisu (vzor europas), napsaní vlastního životopisu, zpětná vazba od lektorů. Po obědě všichni vyrazili na poznávací vycházku do okolí Javoříčka a blízkých javoříčských krápníkových jeskyní.
Po večeři žáci usedli do zasedací místnosti a vytvářeli motivační dopis. Při této činnosti se učili – jak pracovat s cíli motivačního dopisu jako součásti dokumentace uchazeče o zaměstnání, seznámili se s podobou motivačního dopisu, napsali si motivační dopis, na který dostali zpětnou vazbu od lektorů.
4. den – v dopoledních hodinách se žáci rozdělili do skupin a pod vedením lektorů hráli společenské hry zaměřené na – sebepoznání, důvěru, týmovou spolupráci, rozvoj skupinové komunikace a kooperace, diskuzi ve skupině.
Po obědě se seznámili se základními právy a povinnostmi zaměstnavatele, s nebezpečími, kterým mohou být vystaveni jako zaměstnanci z hlediska placení dávek státu. Prakticky si vyzkoušeli příjímací pohovory – tipy a rady pro jednání s potenciálním zaměstnavatelem.
Na společném večeru probíhala reflexe a sdílení zážitků přijímacích pohovorů ve skupině a poznání sebe sama pomocí testu osobnosti.

5. den – celý den byl zaměřen na praktický workshop, na kterém si žáci trénovali rozvoj praktických dovedností. Workshop vedl profesionální kuchař firmy Proglas vyrábějící koření a marinády. Žáci si připravili různé druhy masa – hovězí svíčkovou, pupek, roštěnou, vepřovou kotletu, kuřecí maso, které si nejdřív vykostili, z ryb -  lososa, pražmu. Připravili si různé druhy zeleniny. Kuchyňsky opracované, naporcované a na kořeněné maso grilovali. Závěrem byl raut, na kterém si grilované výrobky chutnali. Na závěr dne se žáci rozdělili do skupin a každá skupina si k workshopu připravila prezentaci, s níž seznámila ostatní skupiny.
6. den – poslední, se nesl v duchu ukončení a rozloučení všech účastníků. Po snídani žáci vypracovali osobní SWOT při kterém poznali své silné a slabé stránky, možnosti rozvoje a bariéry, které jim v tom brání. Na závěr byly žákům předány certifikáty o absolvování exekutivního týdne PŘÍPRAVA KOŘENÍCÍCH SMĚSÍ A GRILOVÁNÍ. Po té následovalo rozloučení všech účastníků a odjezd žáků a pedagogů jednotlivých škol domů.



Praktický týden  1.10 – 5. 10. 2018 
Praktického týdne se zúčastnilo pět žáků SŠHS Kroměříž – z třídy 3. A – Pavel Hradil, Jan Tkadlčík, Veronika Matoušková, Lucie Vaculová, Barbora Kuběnová, Brázdil Daniel. Pedagogický doprovod zajistila Mgr. Věra Tupá.
Praktický  týden proběhl od pondělí 1. 10. 2017 do pátku 5. 10. 2018 v penzionu Na kovárně, Jeseník, Lázně - Lipová. Veškeré náklady byly hrazeny z projektu.
První den praktického týdne zahájily seznamovací aktivity a dovednostně motivovaná část. Po večeři se žáci zúčastnili semináře o  rautu.
V úterý žáci navštívili  místní regionální výrobce, chovatele a pěstitele. Viděli farmu na chov pstruhů, na chov hovězího dobytka, italského plemene Piemontese, kozí farmu a pekárnu. Odpoledne a večer žáci  pracovali na přípravách na raut. Číšníci měli seminář o výrobě a druzích limonád, které si podle připravených receptur uvařili a podávali hostům na rautu. Kuchaři si pod odborným vedením kuchaře, člena AKC ČR Pavla Bortníka začali přípravné práce s masem – opracování, nakládání.
Třetí den byl pro číšníky připraven seminář člena CBA ČR pana Karla Mayera, který žáky seznámil s prezentací, otevíráním a dekantováním vína před hostem. Na závěr si žáci pod jeho odborným dohledem prezentaci sami vyzkoušeli.  Kuchaři měli plno práce s přípravou rautu – moderního teplého menu, finger foods a drobných cukrářských výrobků.
Ve čtvrtek číšníci od brzkého rána připravovali prostory pro raut, kterého se zúčastnili zástupci regionálních výrobců potravin, představitelé města Jeseník a Lipová  Lázně. Kuchaři finišovali v přípravách a servírování finger foods. V 18 hodin byl slavnostním proslovem zahájen raut. V pátek po snídani byl žákům předán certifikát o absolvování Praktického týdne s odbornými semináři – Příprava moderního teplého menu a finger foods.
Celý týden probíhal v přátelském prostředí. Žáci měli možnost ověřit si své vědomosti a dovednosti v praxi, seznámit se s tím, jak se pracuje  v týmu, měli možnost vyzkoušet si přípravu výrobků novými technologiemi teplé i studené kuchyně pod profesionálním vedením  kuchaře, komisaře a člena AKC ČR pana Bortníka. Získali inspiraci k dalšímu studiu a  navázali nová přátelství se žáky s jiných škol.



Dne 20. 2. 2019 žáci 2. A absolvovali workshop na téma pracovněprávní vztah a finance. Účastníci získali důležité informace o povinnostech, které mají vůči státu jako zaměstnanci a o způsobech uzavření pracovněprávního vztahu. V rámci práce ve skupinách se vyjadřovali k otázkám financí, pravidlech kontroly svých účtů a bezpečnostních zásad, uvědomili si, proč je důležitá pravidelná kontrola účtu a platebních transakcí ve všech jejích podobách a že život na dluh přináší řadu rizik.


Dne 6. 3. 2019 žáci 2. A absolvovali workshop na téma zdravá výživa. Všichni zúčastnění získali informace o energetické hodnotě potravin, výživových doporučeních a také jaký vliv má složení stravy na zdravotní stav člověka a jak ovlivňuje jeho výkonnost. Pod vedením lektorky pracovali ve skupinách a poznávali různé druhy potravin, které jsou vhodné pro zlepšení životního stylu. Lektorka vysvětlovala postupy při přípravě jednotlivých pokrmů, součástí workshop byla i ochutnávka pokrmů připravených ze zeleniny, luštěnin, těstovin, bylinek, směsi koření Mahá, Solčanky a Hrašky a také i ukázky moučníků bez cukru připravených nejen z pohanky, ale i z brusinek, rozinek, ořechů a kokosu.

Projekt IREAS „Exekutivní týden“

Dne 20. – 24. 5. 2019 se vybraná skupina 6 žáků třídy 2. A zúčastnila exekutivního týdne, který byl zaměřený na dovednostní rozvoj žáků a praktické uplatnění v oblastech komunikace, týmové práce, zaměstnání. Celotýdenní akce se zapojením 4 středních škol konala v Rekreačním areálu Javoříčko, kde díky skvělým lektorům probíhaly naplánované aktivity. V prvních dnech se jednalo o stmelovací a týmovou část. Připravené hry odbouraly počáteční anonymitu a napomohly ke vzájemnému poznávání, naslouchání. Žáci v dalších dnech v různě utvořených skupinách plnili společně týmové úkoly, kde si vyzkoušeli různé role v týmu. Vzájemnou podporou i sdílením ve skupinách se zamýšleli jak například zlepšovat svoji sebekontrolu, rozvíjeli své komunikační dovednosti. V dovednostně-motivační části zpracovali žáci svůj profesní životopis, motivační dopis, linkedIN, zabývali se otázkami profesních možností a budoucí kariéry. Všichni také absolvovali pracovní pohovor. Čtvrteční odborný a praktický workshop nepokazilo ani počáteční nepříznivé počasí a společně se v týmech pustili do přípravy masa, receptů a následného grilování.  Tento kreativní den završila prezentační část a opět zpětná vazba ostatních účastníků. Týden rychle uběhl a tak muselo přijít loučení, které bylo velmi emotivní, spojené s nezapomenutelnými vzpomínkami na společné zážitky.
Chtěla bych tímto poděkovat lektorskému týmu za profesionální přístup, organizaci, ale také žákům, kteří reprezentovali naši školu a přispěli ke skvělé atmosféře našeho pobytu.
Mgr. Andrea Mišurcová

Praktický exekutivní týden

Závěrečný exekutivní týden se uskutečnil na Vysoké škole hotelové spol. s r. o. v Praze od 9. 9. – 13. 9. 2019.  Vzdělávacího pobytu se zúčastnily opět nejen vybrané žákyně naší školy, ale i školy zapojené do tohoto projektu. Na začátku týdne se žáci seznámili s jednotlivými úseky provozu hotelu Duo. Dále probíhaly praktické semináře, zaměřené na přípravu slaných i sladkých pokrmů. Číšníci získali spoustu nových informací o víně a jeho degustaci. Celý týden vyvrcholil ve čtvrtek přípravou a prezentací rautu. Pod vedením mistra kuchaře Pavla Bortníka žáci vyrobili spoustu atraktivních výrobků studené kuchyně, teplé kuchyně, cukrářské výrobky i domácí limonády. Na závěr exekutivního týdne žáci obdrželi certifikát o absolvování kurzu.    


Česká verze English version Version française Deutsch version Spain version
Střední škola hotelová a služeb
Na Lindovce 1463/1
Kroměříž
767 01

Tel.: 573 504 511
Fax: 573 504 555
E-mail: skola@hskm.cz

IČ: 47934832
DIČ: CZ 47934832
REDIZO : 600015092
IZO: 107870878
ID datové schránky: fybxjet
Bankovní spojení : KB Kroměříž, č.ú.18231–691/0100
Exkurze do Templářských sklepů a Sonnentoru v Čejkovicích
20.11.2019
Dne 13. 11. 2019 se v rámci studentské firmy Cheers uskutečnila odborná exkurze do Čejkovic.
Exkurze do kongresového hotelu NH Collection Olomouc
13.11.2019
Dne 22. 10. 2019 se v rámci studentské společnosti D&L, uskutečnila exkurze do kongresového hotelu NH Collection Olomouc.
Výzva k podání nabídky Stravovací systém
12.11.2019
Zadávací podmínky
Mezinárodní soutěž tradičních zápřeží o pohár Jana arcibiskupa olomouckého v Kroměříži 28. – 29. září 2019
07.10.2019
Střední škola hotelová a služeb Kroměříž se podílela na organizaci a průběhu mezinárodní soutěže tradičních zápřeží.
Praktický exekutivní týden
19.09.2019
Závěrečný exekutivní týden se uskutečnil na Vysoké škole hotelové spol. s r. o. v Praze od 9. 9. – 13. 9. 2019.
Adaptační pobyt pro nastupující první ročníky maturitních oborů
04.09.2019
Adaptační pobyt na RS Dopravák Buchlovice pro nastupující první ročníky maturitních oborů hotelnictví se konal ve dnech 29. 8. – 1. 9. 2019.
Výzva k podání nabídky
22.08.2019
Zadávací podmínky
Vyhlášení 4. kola přijímacího řízení pro školní rok 2019/2020
20.08.2019
Vyhlášení 4. kola přijímacího řízení pro školní rok 2019/2020
© 2019 všechna práva vyhrazena - HSKM.cz, mapa webu, RSS aktualit RSS aktualit
realizace: kromnet.cz