Jako každý rok, tak i ten letošní, se do Kroměříže sjeli tuzemští a zahraniční gastronomové za účelem konání mezinárodní gastronomické soutěže „Gastro Kroměříž 2023“. Soutěž, která letos byla jednodenní, byla zahájena ve středu 8. března 2023 a šlo již o 9. ročník této soutěže, který již tradičně pořádala Střední škola hotelová a služeb v Kroměříži. Celá soutěž probíhala v prostorách společenského sálu na ulici Pavlákova. Po celou dobu soutěže se zúčastnila i široká veřejnost, která měla možnost shlédnout výkony všech soutěžících ve všech čtyřech kategoriích, které soutěž nabízela.
Střední škola hotelová a služeb v Kroměříži je významná hlavně vysoko nastaveným kreditem, který garantuje Asociace kuchařů a cukrářů ČR. Hodnotící komise všech oborů byla složena vybranými certifikovanými komisaři.
Letošní 9. ročník opět přilákal i sestavu zahraničních soutěžících, kteří zajišťují především prestižnost soutěže. Pro tuzemské soutěžící je právě účast cizinců ze zahraničních škol skvělou příležitostí pro vzájemnou komunikaci, procvičení a zdokonalení cizího jazyka, ale i navázání nových přátelských vztahů nebo třeba zajímavý pohled na regionální zvláštnosti v jednotlivých zemích. Přivítali jsme soutěžící ze slovenské Senice, také studenty z portugalského Porta
Soutěžilo se ve čtyřech odborně zaměřených kategoriích:
- Kuchař
- Cukrář
- Sommelier
- Barista
V letošním ročníku soutěže měli kuchaři za úkol připravit 4 porce pokrmů se základní surovinou vepřová kotleta bez kosti. Na celou přípravu měli limit 45 minut. V tomto časovém limitu měli soutěžící prezentovat 2 druhy tepelné úpravy kotlety. Stejně jako v minulých letech, tak i letos, byly pro soutěžící nastaveny velmi tvrdé diskvalifikační podmínky odpovídající prestižnosti soutěže. Bylo mezi nimi například nerespektování hygienických zásad, pozdní nástup na pracoviště i neodpovídající oblečení.
Soutěžním úkolem cukrářů bylo připravit 6 kusů CUPCAKES s tematikou „Karneval“. Šlo o zdobené muffiny, na jejichž přípravu měli soutěžící 20 minut + 25 minut na zdobení. Komise zde hodnotila nejen estetický dojem výrobků, ale také hygienu, pracnost a chuť. Z celkových šesti kusů připravených cupcakesů byly dva určeny pro degustaci komisařů. Zbývající 4 kusy výrobků byly výstavní. Hodnotící komise byla zastoupena cukrářskými odborníky, zástupci AKC ČR.
Úkolem sommelierů bylo kromě vědomostního testu z nápojové gastronomie též servis vína dle rozlosování (bílé a červené) a doporučení vhodného pokrmu nebo vhodné zařazení do menu. Velkou roli hrála také komunikace sommeliera s hostem. Časový limit na přípravu pracoviště byl 5 minut a stejný čas byl na servis.
Odborníkům v servisu kávy byla věnována baristická soutěž. Soutěžící měli za úkol připravit 2x Espresso macchiato, 2x Cappuccino a 2x volný nápoj. Hodnotila se technika práce, komunikace s hostem, profesionální přístup, stejnost provedení nápojů a samozřejmě hygiena práce. Časový limit byl 10 minut + 5 minut na úklid.
Na závěr je slušné popřát soutěžícím hodně zdaru a úspěchů i v jiných soutěžích a samozřejmě poděkovat všem osobnostem a odborníkům, kteří soutěž zaštiťovali.
- Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
- Prezident AKC ČR Bc. Miroslav Kubec
- Hejtman Zlínského kraje – Ing. Radim Holiš
- Starosta města Kroměříž – Mgr. Tomáš Opatrný
- ročník přehlídky České ručičky
Ing. Eva Kočířová
zástupce ředitele pro OV