Další výborný úspěch našich cukrářů
Dalším velmi pěkným úspěchem, podobně jako v loňském roce, skončila pro naši školu soutěž odborných dovedností oboru cukrář junior „O Priessnitzův dortík“. V prostorách Priessnitzových léčebných lázní v Jeseníku se ve středu 29. ledna 2020 konal již 16. ročník této soutěže, kterou pořádala Střední škola gastronomie a farmářství Jeseník pod odbornou záštitou Asociace cukrářů a kuchařů ČR.
Téma pro letošní ročník bylo soutěže bylo – „Pro dětský úsměv…“. Naši školu v letošním roce reprezentovala Eliška Salvetová, žákyně 1. ročníku obor cukrář. Soutěžními úkoly bylo přivézt slavnostní dort do hmotnosti 5 kg a současně malý degustační vzorek pro hodnotící komisi. Dalším úkolem bylo v časovém limitu 60 minut nazdobit 2 kusy perníku, jehož tvar se soutěžící dozvěděli až v okamžiku zahájení disciplíny. Posledním úkolem bylo dohotovit studený restaurační moučník a současně metličkou vyšlehat smetanu.
Po skončení vlastní soutěže měla porota složená z certifikovaných komisařek nelehký úkol – stanovit vítěze v jednotlivých kategoriích a nakonec celkového vítěze. V kategorii dort skončila Eliška na 2. místě, v kategorii zdobení perníku na 8. místě a kategorii dohotovení restauračního moučníku na 3. místě. V celkovém umístění stanula Eliška na velmi pěkném 2. místě. Studentce patří velké blahopřání, poděkování také náleží učitelce odborného výcviku Bc. Gabriele Hanákové, které Elišku odborně vedla a přípravě na soutěž věnovala mnoho volného času.
Kromě diplomů, medaile, poháru od AKC ČR a dalších darů, získala Eliška pro školu možnost účastnit se školení s mistrem světa v cukrářství s panem Chojnowskim z Polska. Ten přijede do republiky a provede odborné ukázky cukrářských prací z čokolády.
Ing. Eva Kočířová