Klub absolventů

Klub absolventů

Zde budete průběžně nacházet informace o některých absolventech naší školy a jejich uplatnění v praktickém životě.

Adam Atarsia

Atarsia web

Studoval obor hotelnictví a turismus, rok ukončení 2013. Ve studiu pokračoval na Vyšší odborné škole ve Zlíně, obor cestovní ruch. Během studia na naší škole neabsolvoval žádnou zahraniční praxi.

V současné době je ředitelem triatlonové série s 2 extrémními mezinárodními závody, spoluzakladatel CK Simply Horas.

Ve škole by přivítal větší praktičnost v hodinách. V cizích jazycích doporučuje více konverzace. V cestovním ruchu by doplnil výuku praktickými činnostmi jako např.: hledání letenek, tvoření itinerářů, hledání ubytování. Také přednášky s inspirujícími lidmi. Lidmi sečtělými, skromnými, kteří dokážou vést lidi tím správným směrem, kteří dokážou mluvit „lidsky“ a „z patra“.

Při své práci využívá angličtinu a francouzštinu. Za nejnáročnější ve své práci považuje komunikaci s lidmi, logistiku a řízení lidí.

Jeho heslo je: Nebát se udělat první krok! Je důležité mít představu, vidinu toho, co a jak chci dělat. Plány mají v oblibě se hroutit. Učí nás přizpůsobit se okolnostem a překonávat překážky. Toto vnímám jako nejpodstatnější z dovedností v podnikání a v životě celkově. Umění přizpůsobit se! Dodávám „přizpůsobit se“, ne „zaprodat se“!!!
Proto si neplánujte budoucnost do posledního detailu, rozvíjejte se, pokud možno v co nejvíce směrech, nezakrňte, buďte aktivní a otevření světu, lidem i novým, jiným věcem. Uvidíte, že vaše dovednosti a vaše houževnatost v překonávání překážek vás dovede ke šťastnému životu!

Pokud je něco, co vás opravdu baví, naplňuje a čemu se věnujete celým srdcem, je vysoká pravděpodobnost, že budete v daném oboru vynikat.

Adam odděluje svůj osobní a pracovní život. Říká: „Úspěchy v práci o mně nikdy nebudou vypovídat jakožto o otci, partnerovi, bratrovi, synovi, příteli, atd. V těžkých životních zkouškách chceme, aby při nás stáli lidé, ne úspěšná práce.

Vzkaz pro …

Úspěchy, ať už pracovní, studijní, sportovní a jiné nikdy nevypovídají o vás jako o člověku. Jednejte tak, abyste se mohli každý večer podívat sobě upřímně do očí a říct si, že jsem dnes žil naplno a že jsem dnes žil jako člověk, který stojí za to!


Lenka Pečánková

Studovala obor hotelnictví a turismus, rok ukončení 2012. Ve studiu pokračovala na Slezské univerzitě, obor hotelnictví a cestovní ruch. Po prvním roce se rozhodla zanechat studia. Během studia na naší škole byla na praxi v Řecku a na stáži v Londýně.
V současné době pracuje v Londýně v hotelu Hilton na pozici recepční. Když ukončila univerzitu, bylo těžké najít práci, jelikož měla zkušenosti pouze jako servírka, asistent v kuchyni, pokojská apod. Po roce usilovného hledání dostala nabídku práce recepční v hotelu v Praze. V té samé době se objevila možnost začít pracovat jako letuška či jako cestovní agent, ale Lenka chtěla zůstat v hotelnictví. Je vděčná, že mohla chodit na naši školu.

Pro lidi co mají zájem o práci v hotelnictví a cestovním ruchu je tohle skvělé místo kde se vše naučit, říká Lenka. Má skvělé vzpomínky, nic postrádala, využila všechny možnosti na maximum. V její současné práci je nejnáročnější komunikace s lidmi, jazyková znalost je nutná, protože pracuje v zahraničí. Ve škole se učila také němčinu a španělštinu, kterou stále zdokonaluje. Studentům doporučuje nebát se a vyjet na zahraniční stáž protože na konci nikoho nebude zajímat, jaké jste měli známky na vysvědčení ale vaše osobní praxe a zkušenosti a čím více tím lépe. Podle vzoru 70-20-10 se 70 % naučí člověk v praxi, 20 % odkouká od ostatních a pouze 10 % se naučí při přednáškách teoreticky. Lenka věří tomu, že je možné dělat cokoliv, stačí jen chtít a jít si za tím. Zvlášť to platí pro hotelnictví a cestovní ruch, nikdy nevíte, kam vás která příležitost zavede.


Mojmír Doležel

Studoval obor hotelnictví a turismus, rok ukončení 2013. Během studia absolvoval pouze výměnný pobyt v Itálii v Bardolinu. Pracuje jako OSVČ Kroměříži ve fresh baru. Jako přínosné pro uplatnění v oboru považuje více praxe, samostatnost a odpovědnost. Ve škole postrádal podrobnější informace k práci s dodacími listy, fakturami, zásobováním, objednáváním, reklamacemi apod. Jeho práce je časově velmi náročná, jazykové znalosti nejsou podmínkou, při své práci využívá anglický jazyk.

Žákům školy doporučuje jít za svým cílem a neuhnout, i když ostatní budou tvrdit, že něco nejde! Myslí si, že by člověk neměl rozlišovat mezi prací a osobním životem, jde to ruku v ruce a jedno ovlivňuje druhé. Vzkaz pro všechny: „ Život budete mít takový, jak si ho nastavíte vy sami a vztekat se, že za to může někdo jiný je zbytečné, protože vše je jen naše volba.“


Renata Zezuláková

zez dolStudovala obor hotelnictví a turismus, rok ukončení 2010. Během studia absolvovala zahraniční praxi v Řecku. Její karierní portfolio je velmi pestré. Nejdříve pracovala jako servírka, kuchařka, telefonistka, sekretářka, obchodní zástupce, produkční atd. Poté naznala, že nemůže pracovat pro někoho, ale musí pracovat na sebe. V Kroměříži si s přítelem otevřela fresh bar.

Jako přínosné pro uplatnění v oboru považuje znalost hygienických požadavků, HACCP. Ve škole by mělo být více praxe, ekonomiky, učení se formou exkurzí v hotelech a restauracích, kde „přičichneme“ k opravdovému provozu. Její práce je časově velmi náročná, jazykové znalosti nejsou podmínkou, při své práci využívá anglický jazyk.

Žákům naší školy doporučuje: „Směle vykročte na trh se svou kvalitní vlastní kůží a nikdy nejděte pod vlastní cenu.“ Vzkaz pro všechny kdo chtějí podnikat: “Pokud Vám jde o kvalitu a ne kvantitu má to smysl! Kvantity je plný trh, chybí kvalita, tak pokud máte co nabídnout, neváhejte, on to totiž brzy může nabídnout i někdo další…“


Michaela Hudečková

hudeckovaStudium oboru hotelnictví a turismus ukončila v roce 2010.

Během studia byla na odborné praxi v Německu. Na školní praxi postrádala práci na recepci. Myslí si, že při studiu je důležité klást důraz na jazykové dovednosti a praxi.

V současné době pracuje v TECHT's Apartments ve městě Timmendorfer Strand. Pronajímá apartmány a na recepci přijímá hosty. Svou práci nevidí jako náročnou, při práci používá především německý a anglický jazyk.

 


Dominik Marášek

marasekStudoval obor hotelnictví a turismus, studium ukončil v roce 2011.

Po ukončení studia pokračoval na Báňské univerzitě v Ostravě, obor sportovní management. Po úspěšném absolvování semestru přišlo sdělení, že obor nebude pokračovat pro malý počet uchazečů, proto studium ukončil a šel pracovat jako číšník.
Během studia na naší škole absolvoval tříměsíční výměnný pobyt ve Francii, který mu toho dal opravdu hodně a je rád, že mu škola umožnila poznat jinou kulturu a myšlení lidí.
V současné době pracuje v obchodní firmě, která se zabývá prodejem různých produktů. Do firmy ho doporučil dlouholetý kamarád, s kterým se potkal právě na škole Jirka Kníchal. Po ukončení studia začal pracovat jako číšník. Práce ho úplně nenaplňovala, proto se sešel s Jirkou, ten mu nabídnul práci ve firmě Patriot Marketing Group. V současné době žije v Praze, kde rozjíždí pro firmu nový produkt pro personální služby, portál chcipráci.cz

Škola mu dala hodně, co se týká praxe a celkového pohledu na restauraci. Doporučuje, aby studenti pracovali s kvalitními surovinami, poznali i ty netradiční a nebyli potom v praxi překvapeni. V jeho současném zaměstnání mu pomohly hodiny marketingu a ekonomiky, které člověka něco naučí.
Jeho práce není fyzicky náročná, ale hlavně psychicky. Je to každodenní komunikace s klienty a jak všichni ví, lidé nás vysávají, ale za tvrdou prací se skrývá odměna, takže tu pomyslnou sklenici vody si doplňuje různými aktivitami. Jazyky využívá spíše pro osobní účely.

Studentům doporučuje, aby si stanovili své vlastní cíle a za těmi si šli. Škola dá jen základy, to co v životě dosáhnete je jen a jen na vás.
Dominik děkuje všem učitelům, s kterými měl tu čest se poznat a kteří ho cokoliv naučili. Byl to jeho sen už od sedmé třídy jít na hotelovku do Kroměříže a nikdy toho nebude litovat, že ji absolvoval.


Jiří Knichal

knichalStudoval obor hotelnictví a turismus, studium ukončil v roce 2011. Během studia byl na dvou zahraničních praxích ve Španělsku a Řecku.Po ukončení studia měl plán pokračovat dále, ale v průběhu prázdnin, před vysokou školou nastoupil do obchodní firmy na brigádu jako administrativní pracovník a konzultant. Po měsíci a zapracování se posunul na pozici obchodního zástupce, kde začal vnímat, že úspěch jde získat i jinak, než vysokoškolským diplomem.
Zhruba po třech letech od ukončení SŠ a pracovních zkušenostech cítil, že se potřebuje posunout dále. Nastoupil na vysokou školu Newton College v Brně, ale po pár měsících to pro něj nebyl takový přínos, jaký si od toho sliboval.

V současné době pracuje jako obchodní ředitel ve společnosti Patriot Marketing Group, která se zabývá marketingem a prodejem služeb cílovým zákazníkům. Dále podniká v oboru společenských a kulturních akcí, mentorování a práci s lidmi, které učí, jak úspěšně budovat business. Celých pět let od ukončení studia bylo poměrně trnitých, kdy začal pracovat jako „pomocník“, poté zástupce energetické společnosti v door to door prodeji. Tady byl největší kámen úrazu, kdy ho všichni od prodejce elektřiny odrazovali, ale on vytrval a začal se učit dělat obchod. Poté začal ve vedení menšího obchodního týmu, následoval větší, řízení první obchodní kanceláře, poté pád až na zem a cesta znovu nahoru, až řídil specializované divize. Takhle se vše vyvíjelo až do dnešní podoby.
Na škole ho zejména zahraniční praxe naučili, jak umí být život hezký, ale i tvrdý. Doporučuje se při vzdělání více zaměřit na reálné očekávání na trhu práce. Více se věnovat studentům, jejich rozvoji a přehledu. Dát jim základy ne teorie, ale primárně na konkrétních situacích, které je mohou čekat po absolvování studia.

Jeho práce je náročná, je odpovědný za prodej v Patriotu, plnění nastavených cílů, řízení manažerů a vedoucích poboček po celé republice, práce je především psychicky náročná, protože firma má dnes více jako 140 lidí, dále časově, z důvodu 12 poboček v republice a já jsem každý den na jiné pobočce nebo v jiném městě. V neposlední řadě je to náročné na důležitá a okamžitá řešení, která při špatném rozhodnutí mívají velmi mizerné následky pro další vývoj společnosti.

Při jeho práci jsou nutné jazykové znalosti, základem je anglický jazyk, koníčkem španělský jazyk. Žákům školy pro budování jejich budoucí kariéry doporučuje: nebát se toho, že sami nevíte co dělat. Někdy je život o tom, že musíte dělat věci, které by ostatní nikdy nedělali, proto, abyste v budoucnu mohli dělat věci, které ostatní nikdy nebudou moci dělat. Nenechte se od okolí zviklat názory na to, co děláte, že je to špatné. Je to primárně Vaše rozhodnutí a zatím si musíte stát.

Dnes není spousta lidi ochotna pracovat na svém snu tři roky, ale jsou ochotni pracovat na snu někoho jiného i čtyřicet let. Poměr pracovní a osobní život musí být vyrovnaný, pokud se Vám nedaří v osobním životě, je těžké se prosadit v tom pracovním a naopak. Pokud děláte práci, co Vás nebaví, chodíte domů s tím, že ráno půjdete zase tam, kde Vás to nebaví a takto utíká život mezi prsty.
Vzkaz pro …
Vzkaz je jednoduchý – život se má prožít a ne přežít, proto buďte vděční za každé ráno a nikdy se nebojte svých snů, ať už jsou sebevíc šílené ...


Neli Christovová

neli chStudovala obor hotelnictví a turismus, studium ukončila v roce 2011.

Po absolvování studia na hotelové škole v Kroměříži vystudovala Slezskou univerzitu v Opavě, obchodně podnikatelskou fakultu v Karviné.
Během studia byla třikrát na praxi ve Španělsku.

V současné době pracuje na pozici servírky – zástupce vrchního v hotelu Zámeček v Petrovicích. Při nástupu byla „klasická“ servírka, postupem času se stala zástupcem vrchního číšníka. V dohledné době chce pracovat na pozici barmanky.
Při studiu na SŠHS byly pro ni přínosné zahraniční stáže, barmanský a flair barmanský kurz. Povinné praxe se jí také hodili. Má více zkušeností a více pohledů na věc a to ve všech oblastech, jak organizační, tak při samotné obsluze.

Její práce je hlavně časově náročná. Stráví více času v práci než doma. Jazykové znalosti jsou nutné, dostává se často do styku s cizinci.
Pracovní úspěch je pro ni, že pracuje tam, kde se jí líbí, dělá to, co se jí líbí, v kolektivu, který je jako její rodina. A to je důležité. Chodí spokojená jak do práce, tak i z práce a je spokojena i ve svém osobním životě.

Vzkaz pro:
-školu a učitele, kteří mě učili: Jsem ráda a vděčná za to, že jsem mohla studovat na této škole, že jsem měla učitele, kteří mě naučili to, co mě naučili. Děkuji za praxi, kterou jsem získala po dobu studia a za nezapomenutelné chvíle. Myslím, že můžu říct, že jste mě na život připravili výborně. Dovolím si napsat, že jste mi toho dali do života i víc než vysoká škola!
-studenty: Važte si toho, že můžete studovat na této škole, kde je strašně moc možností, kde se toho hodně naučíte a ukážete, co je ve vás.


David Zemánek

zemanekStudoval obor hotelnictví a turismus, studium ukončil v roce 2005. Po absolvování studia na hotelové škole v Kroměříži vystudoval UTB Zlín – Chemie a technologie potravin, poté VŠE Praha – Institut oceňování nemovitostí.
Během studia i po studiu jsem poznával hotely a restaurace nejen v ČR, ale hlavně v Německu. Doposud jsem pracoval na pozicích číšník, vrchní číšník, zprostředkovatel finančních produktů a realitní makléř.

Při studiu na SŠHS byly přínosné zejména hodiny ekonomiky, neboť znalosti ze střední školy mi posloužily jako skvělý start na vysoké škole, i v oboru, ve kterém podnikám. Dále pak hodiny marketingu, které tvořily základní kámen k mému dalšímu samostudiu. Všechny předměty byly užitečné, je třeba vybrat si z nich jen ty podstatné informace a následně je spojovat mezioborově do souvislostí.

Žákům školy doporučuji mít jasný plán toho, co opravdu chcete a následně chuť a sílu odhodlat se udělat první kroky do neznáma. Přínosná by mohla být setkání studentů s hoteliéry na uzavřených debatách, ale jen těch studentů, kteří o to vážně stojí!

Vzkaz pro … Děkuji své „matce třídní“. Je to skvělý člověk a férová žena. Bohužel těchto vlastností si člověk může všimnout až po ukončení studia, když se ohlédne v čase zpět.


 Pavla Pitnerová

pitnerovaStudovala obor hotelnictví a turismus, studium ukončila v roce 2007.

Po absolvování studia na hotelové škole v Kroměříži jsem absolvovala bakalářské studium na Slezské univerzitě v Opavě – obor lázeňství a turismus.
Během studia i po studiu jsem poznávala hotely a restaurace nejen v ČR, ale i v jiných státech jako je Řecko, ostrov Korfu, Velká Británie, Skotsko.

Moje cestování se zatím před dvěma lety zastavilo v sousedním Německu, kde pendluji momentálně pracovně mezi spolkovými zeměmi Bavorsko a Baden-Württemberg. Jsem zde spokojená, mám ráda němčinu, Němce, jejich zvyky a způsob života. Za těch uplynulých osm let jsem nasbírala dost zkušeností – dobrých i špatných, ale dodnes si nejsem zcela jistá, zda chci v gastronomii natrvalo zůstat nebo zde začít ještě něco dalšího studovat.

Každopádně, nebudu nic plánovat, dříve jsem měla v plánech určitě něco jiného a Německo v nich nebylo, tak uvidíme.


peci 1414052203Marta Bellova-Pecinová

Studovala obor rodinná škola, rok ukončení 1995.

Po ukončení studia na naší škole pokračovala Marta ve studiu anglického jazyka ve Velké Británii, které ukončila certifikátem z Cambridge university. Poté dálkově studovala marketing ve Velké Británii ukončené certifikátem z Chartered Institute of Marketing a tříleté studium obor kuchař na Guernsey, Channel Islands.

Během studia ve škole nebyla na zahraniční praxi, protože v té době škola zahraniční praxe neorganizovala.

V současné době je Marta na mateřské dovolené. Její karierní portfolio je velmi pestré. Nejdříve pracovala jako Au Pair ve Velké Británii, dále v oční firmě Specsavers Optical Group – Media Assistant, Regionální marketingový Manager – Specsavers Optical poté jako Commis Chef – Sueco, Guernsey – cateringová firma, Guernsey, Chef de Partie – Sueco, Guernsey.
Jako přínosné pro uplatnění v oboru považuje výuku anglického jazyka, ale i ekonomické předměty.

Zaměstnání, které vykonávala, byly velmi náročné, hlavně časově, ale i z hlediska odborných znalostí. Při práci využívala anglický jazyk.

Žákům naší školy doporučuje: „Využijte každou příležitost, která se Vám v životě naskytne, i kdybyste měli pracovat zadarmo, aspoň na chvilku.“
Marta je přesvědčena, že ji pracovní úspěchy motivují, naplňují a posunují dále.
Vzkaz pro studenty: „Věřte si, respektujte sami sebe, ale hlavně dělejte to, co Vás baví.“


Petra Ryšavá-Říhová

Studovala obor hotelnictví a turismus, studium ukončila v roce 2002.

V současné době pracuje v dopravní a cestovní kanceláři Jiří Ryšavý – MINITRANS, její předchozí zaměstnání bylo v Lázních Slatinice a.s., kde pracovala jako vedoucí turistického informačního centra. Při práci nyní studuje VOŠ cestovního ruchu v Uničově.

Během studia absolvovala školní zahraniční praxe v Itálii a Chorvatsku.

Při studiu na naší škole se naučila spoustu věcí, které využívá při své práci, a je moc ráda. Hodně využívá své jazykové znalosti, hlavně německý jazyk.
Žákům naší školy vzkazuje, ať jsou rádi, že mohou v tak dobré škole studovat. Říká: „Škola mě naučila hodně a jsem za to moc vděčná. Díky studiu ve škole jsem se naučila jak komunikovat s klienty a jak se oblékat, což je v mojí práci velmi důležité. Děkuji všem učitelům, hodně jsem se od Vás naučila.“


Barbora Rasochová

V roce 2004 ukončila maturitou studijní obor hotelnictví a turismus. Již během svého studia vynikala organizačními schopnostmi a originálními nápady. V rámci projektu Sokrates absolvovala dva výměnné studentské pobyty na Hotelové škole v Arcachonu, v jihozápadní Francii, které umocnily její touhu zkoušet nové věci. V roce 2004 odjela na školní profesní stáž na Korsiku. V restauraci Corsicafun v Porto Vecchio pracovala střídavě jako servírka a kuchařka. Na přání majitele se sem ještě na tři sezóny vracela jako šéfkuchařka na řádnou pracovní smlouvu. Zde také poznala svého budoucího partnera, syna majitele pařížské restaurace.

V roce 2007 odjela do Paříže. Na novém pracovišti vyzkoušela všechno, od uklízečky po účetní. Po třech letech se vypracovala na odpovědnou vedoucí. Restaurace La pointe St. Eustache je situována na ideálním místě. Denně kolem proudí tisíce turistů z celého světa, aby viděli nejkrásnější pařížskou katedrálu, a také lidé, vracející se z nákupu z obřího nákupního centra Forum des Halles. Cizinci přicházejí, aby ochutnali vyhlášené speciality. Barbora zde také zajistila práci dvěma spolužačkám ze školy a každoročně umožňovala profesní prázdninovou stáž žákům naší školy. Restaurace zavírá každý den ve dvě hodiny ráno. Při práci používá francouzštinu a angličtinu.

Za nejnáročnější ve své práci považuje povinnost být na pracovišti ta nejlepší, snášet každodenní stres a ukazovat zaměstnancům, že je tam pro ně, ale současně je také jejich nadřízená.
Spolu s partnerem by si rádi splnili ještě jeden sen – provozovat francouzskou restauraci na některém z tichomořských ostrovů Francouzské Polynésie.
Její vzkaz pro současné žáky naší školy: „ Nebojte se odjet pracovat do ciziny, i když opustit rodinu a přátele není lehké. Nebojte se cizího prostředí a cizího jazyka, rychle se jej naučíte na místě. Daleko od domova vás čekají netušená dobrodružství a příležitost posunout se v životě dál“.


Jana Minaříková

V roce 2005 ukončila obor „Chovatel koní jezdec“ na naší škole. V roce 2007 získala maturitní vysvědčení na Střední podnikatelské škole v Kroměříži. Následoval trenérský kurs ve Velké Chuchli, který ukončila v roce 2009.

V roce 2011 odjela na profesní stáž do dostihové stáje v německém Baden-Badenu. Jako obdivovatelka slavné tradice a vysoké úrovně jezdeckého sportu ve Francii se rozhodla uplatnit svůj talent právě v této zemi. Na podzim roku 2012 byla přijata jako pracovní jezdec do známé stáje v St. Voir nedaleko Lyonu /www.saintvoir.com/. Tato stáj se specializuje na chov překážkových koní a v tomto oboru již mnoho let figuruje na prvních třech místech na francouzském žebříčku nejlepších stájí v zemi. Dostihová stáj St. Voir disponuje 185 hektary luk, má 80 výběhů a 92 stání. V mezinárodním trenérském týmu se Jana potkává s Francouzi, Poláky, Angličany a Holanďany. Často mezi vítězi slavných dostihů v Longchamp nebo v Auteil se objevují jména koní, narozených a odchovaných právě v St.Voir. Janě se ve Francii otevřel nový svět. Může se naplno věnovat své milované profesi, na dostizích potkává nejlepší světové žokeje, překrásné koně a také džentlmeny v elegantních oblecích a dámy v neuvěřitelných kloboucích.
Jana vzpomíná s respektem na školu, která byla pro ni přínosem především po stránce teoretické. Na koni jezdí od dětství, neboť její rodiče chovají koně. Kdyby mohla měnit školní osnovy na základě dnešních zkušeností, zavedla by mnoho hodin intenzívní jazykové výuky.

Na počátku jejího pracovního pobytu ve Francii se nejvíce potýkala s jazykovou bariérou. Dnes za nejnáročnější považuje nutnost být stále k dispozici. Velmi dobré finanční ohodnocení je tvrdě zasloužené. A to, co neodmyslitelně k její profesi patří, je nebezpečí úrazu. Utrpěla jich několik, ale láska ke koním je silnější než všechny obavy.
V současnosti si přeje, dostat se mezi nejlepší trenéry do Cité du cheval v Maisons-Lafitte v Paříži. Doufá, že jí k tomu pomohou nejlepší reference současných zaměstnavatelů.
Studentům naší školy vzkazuje: „Učte se cizí jazyky a vyjeďte za prací do ciziny. Je to nejlepší investice do Vaší budoucnosti.“


Michal Farkaš

Studium v oboru hotelnictví a turismus ukončil v roce 2009. Po necelém roce začal navštěvovat na vysoké škole obor – Chemie a technologie potravin, řízení v gastronomii, ale studium po půl roce ukončil, protože začal studovat B. I. B. S. dálkovou formou Business management (obor ekonomika, management).

Michal na SŠHS absolvoval dvakrát tříměsíční zahraniční praxi v Itálii – Florencie Villa le Rondini. Velkým přínosem hotelové školy je podle Michala možnost praxí konaných mimo ČR i v ČR a šíře studia. V případě studia oboru Hotelnictví a turismus očekával vyšší zaměření na cestovní ruch v podobě odborné praxe i jednotlivých předmětů. V průběhu studia by podpořil výuku cizích jazyků, které jsou v současné době čím dál tím více poptávané. Ačkoli je to pravděpodobně nerealizovatelné, bylo by vhodné, aby se studenti také setkávali s odborníky přímo z praxe. Mělo by se tomu tak dít v průběhu konání praxe, ale většinou, tomu tak není.

V současné době je Michal zaměstnán ve společnosti ČERNÝ OREL pivovar s.r.o. /http://www.cerny-orel.eu/ na pozici manažera a zároveň je prokurista firmy s podílem ve společnosti. V této společnosti působí čtyři roky. Předtím rok cestoval po zahraničí a získával zkušenosti z oboru. Kromě zmíněné Itálie byl zaměstnán také v Irsku (Belfast), ve Velké Británii (Londýn – Henley on Thames) a u nás v Praze. Následně odcestoval na Kanárské ostrovy, konkrétně na ostrov Tenerife a hledal práci, ale když mu byla nabídnuta práce v ČR, v již zmíněné společnosti, vrátil se zpět.
Pokud by se vrátil na začátek rozhodování, kterou střední školu si vybrat, nevolil by jinak. V zaměstnání využívá hlavně anglický jazyk, někdy italštinu. Práci má náročnou, protože práce s lidmi je opravdu obtížná.

Vzkaz od Michala: „Neprodlužovat si zbytečně dlouho studentský život a uvědomit si, že pokud již od malička nemá člověk dokonalé zázemí, je nutné, aby si je vytvořil. Je vhodné vynechat občasné pobavení a místo toho získávat zkušenosti již v průběhu studia střední školy a hlavně nevynechávat zahraniční praxe, které jsou velmi důležité. Nikdy člověk neví, kdo si Vás může všimnout, což může být pro budoucí kariéru dosti důležité.“


Pavel Kopecký

V roce 2007 absolvoval učební obor kuchař-číšník. V roce 2009 odmaturoval na dvouletém nástavbovém oboru podnikání. Během svého studia se zúčastnil profesních stáží v restauracích v Německu a ve Francii. Právě umožnění zahraničních praxí považuje za největší přínos naší školy pro rozvoj osobnosti žáků a jejich další profesní růst.

Po absolutoriu pracoval Pavel několik měsíců v čtyřhvězdičkovém hotelu Atrium v Otrokovicích. Nedokázal ale odolat nabídce majitele restaurace Beaurivage v Savojských Alpách v městečku Le Bourget-du-Lac, a proto se vrátil na již známé místo, aby zde žil a pracoval. Po roce práce v této restauraci zatoužil pracovat v prestižní restauraci Obermont–Bateauivre, /www.ombremont.com/, pyšnící se dvěma michelinskými hvězdami. Přání se mu splnilo. Restaurace s 50 místy pro hosty se specializuje na tradiční savojskou kuchyni a úpravu čerstvých ryb z nedalekého jezera. Mezi hosty, kteří váží dalekou cestu, aby poobědvali ve věhlasné restauraci, jsou Francouzi, Angličané, Rusové a Němci.

Pavel se vypracoval na pozici chef de rang, je odpovědný za práci osmi číšníků a sommeliérů. Za nejnáročnější ve své práci považuje soustředit se na 200 %, nesmí se stát žádná chyba, zvláště při servírování menu o 14 chodech. Při své práci používá kromě francouzštiny také angličtinu a němčinu. Přiznává, že z počátku hovory s hostem nebyly snadné, a proto se přimlouvá za zvýšení počtu hodin jazyků ve škole se zaměřením na odbornou terminologii.
Úspěch v práci je pro Pavla velmi důležitý. Spokojenost hostů i majitele restaurace přinášejí dobrý pocit, optimistický pohled na život a zdravé sebevědomí.
A tady je jeho vzkaz současným žákům naší školy: „Nebojte se vyjet na zkušenou do ciziny, každá zahraniční zkušenost je nedocenitelná a je to mocný impuls pro nastartování úspěšné kariéry.“


tomsej karelKarel Tomšej

Studoval obor hotelnictví a turismus, rok ukončení 2004.Ve studiu pokračoval na Vysoké škole obchodní v Praze, obor Ekonomie a management.
Během studia na naší škole byl na praxi v Německu na Rujáně.

V současné době pracuje jako manager střediska Bunč.

Je rád, že mohl chodit na naši školu, která mu dala veškeré základy pro současnou pozici i pro ostatní pracovní záležitosti.
Doporučuje více praxe ve vyšších ročnících spojené s vedením restaurace. Výuku ekonomiky zaměřenou na vedení restaurace, tvorbu kalkulací, náklady a výnosy restaurace, personální politiku.
V jeho současné práci je nejnáročnější komunikace s lidmi. Jazyková znalost je nutná, využívá při své práci němčinu, angličtinu, italštinu a ruštinu.
Studentům doporučuje zahraniční stáže, nejlépe každý rok.

Vzkaz Karla pro studenty: Nepodceňujte přípravu ve škole a věnujte dostatek času učení a hlavně během studia absolvujte praxi v zahraničí.


 

 

Kde nás najdete

Střední škola hotelová a služeb
Na Lindovce 1463/1
Kroměříž
767 01

Kontaktujte nás

  • dummy+420 573 504 511

  • dummy+420 573 504 611

  • dummy skola@hskm.cz

Fakturační údaje

IČ: 47934832
DIČ: CZ 47934832
REDIZO : 600015092
IZO: 107870878
ID datové schránky: fybxjet

zl kraj

.

Vyhledávání